– 064 – Teatre – EL PAN Y LA SAL (🐌🐌🐌) – Teatre Lliure – Sala Fabià Puigserver 2018.09.30 (temp. 18/19 – espectacle. nº 046)

EL PAN Y LA SAL (temp. 18/19 – espectacle nº 046)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Estrenem temporada al Teatre Lliure amb la lectura dramatitzada de “EL PAN Y LA SAL, JUICIO A LA MEMORIA HISTÓRICA”, de la companyia Teatro del Barrio, amb text de Raúl Quirós i dirigida per Andrés Lima.

“EL PAN Y LA SAL” es va estrenar l’octubre del 2015 al Teatro del Barrio de Madrid.

Estem davant d’un text sobre la Memòria Històrica que ens parla dels desapareguts durant la Guerra Civil i el franquisme. Un text al qual no s’ha afegit cap línia de ficció, el relat teatral de la causa en contra de la recuperació de la memòria històrica, contra el jutge Baltasar Garzón, que fou acusat de prevaricació i en el que els parents de les víctimes testimoniaven com van desaparèixer els seus familiars.

Al territori espanyol hi ha més de dues mil fosses comunes, que contenen com a mínim les restes de més de 114.000 desapareguts. El segon país del món després de Cambodja.

Com diu el seu autor Raúl Quirós, és una obra que vaig escriure perquè encara a dia d’avui se segueixen perpetuant els mites instal·lats pel franquisme sobre la Guerra Civil i del que va anar el franquisme. El text recull els testimoniatges directes de les persones que van haver d’asseure’s en una banqueta per defensar-se del fet de voler recuperar les restes dels seus éssers estimats, alguna cosa impensable en qualsevol democràcia avançada.

This slideshow requires JavaScript.

Testimonis de familiars de víctimes i desapareguts que amb les seves paraules, amb les seves històries, són un clam contra el silenci institucional, contra l’oblit.

Un espai escènic, de Beatriz San Juan, ple de fotografies de persones desaparegudes durant i després de la guerra civil.

Actors i actrius (Natalia Díaz, María Galiana, Emilio Gutiérrez Caba, Gloria Muñoz, Francesc Orella i José Sacristán) parlen per boca de testimonis reals en una representació del judici on prenen especial protagonisme el president del Tribunal (Andrés Lima), l’acusat, Baltasar Garzón (Mario Gas), el seu advocat defensor (Ginés García Millàn) i el representant del Grup Manos Limpias (Alberto San Juan) que és qui havia presentat la querella. L’actriu Laura Galán fa el paper d’assistent als testimonis en el judici.

Aquesta proposta forma part del recorregut “OBLIT ORGANITZAT” que integren també les propostes “Cronología de las Bestias” (que es podrà veure a Gràcia al mes de novembre) i “Davant de la jubilació” que ja vam poder veure la temporada passada i que es tornarà a representar al mes de febrer de 2019.

EL PAN Y LA SAL és teatre documental que no vol deixar que el temps amagui allò que una part de la societat no vol veure, teatre que convida al debat i que en reproduir testimonis reals fan pensar en què ningú està exempt que un fet així li pugui passar a ell, ja que la història, com sabem, es repeteix invariablement.

Ens preguntem el perquè s’ha optat per una “lectura dramatitzada” i no per una representació amb tots els ets i uts.

Malgrat l’absoluta necessitat d’aixecar obres com aquesta, creiem que en aquesta lectura dramatitzada ens ha mancat credibilitat en molts dels actors/actrius que s’han limitat a llegir un text, fent una lectura àrida i poc sentida, i amb continus errors en la lectura, exceptuant clarament a Mario Gas, que si s’ho va prendre seriosament.

Hem assistit a moltes lectures dramatitzades en petits teatres de casa nostra i sense tant presupost (actors samb menys renom i amb més qualitat interpretativa); no tenim res en contra de les lectures dramatitzades (tot al contrari) … però la veritat és que la qualitat de les interpretacions el dia que vàrem assistir a veure EL PAN Y LA SAL deixaven molt que desitjar.

Potser alguns actors s’ho van agafar com un mer tràmit ???… o aquesta vegada com era simplement un “bolo a províncies” no estava prou assajat ???... de debò, no s’ho haurien de preparar una mica millor ???

Ens ha faltat veritat escènica. Una llàstima, perquè la proposta s’ho val.

This slideshow requires JavaScript.

Al final de la representació van voler dedicar la funció a la memòria d’en Carles Canut

Text: Raúl Quirós
Direcció: Andrés Lima
Interprets: Natalia Díaz, Laura Galán, María Galiana, Ginés García Millán, Mario Gas, Emilio Gutiérrez Caba, Andrés Lima, Gloria Muñoz, Francesc Orella, José Sacristán, Alberto San Juan
Espai escènic: Beatriz San Juan \ Vídeo: Gonzalo Bernal \ So: Kike Mingo \ Ajudants de direcció: Laura Ortega i Laura Galán \ Ajudant de producció: Gonzalo Bernal \ Producció executiva: Joseba Gil \ Comunicació Teatro del Barrio: Pepe Iglesias
i els equips del Teatre Lliure
Producció: Teatro del Barrio
en col·laboració amb el Teatre Lliure, el Teatro Español i el Teatro Central
Idioma: castellà – Durada: 1h 10 minuts

Leave a Reply