– 062 – II Festival Fado de Barcelona – KATIA GUERREIRO (🐌🐌🐌🐌) – Sala Barts – 2018.09.29 (temp. 18/19 – espectacle. nº 044)

KATIA GUERREIRO (temp. 18/19 – espectacle nº 044)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Deixem enrere el Festival TNT de Terrassa i canviem de registre, ja que a Barcelona aquest passat cap de setmana s’ha celebrat la segona edició del Festival de Fado de BCN, amb un programa que ha inclòs, al Museu Marítim de Barcelona, una exposició i una conferència sobre “El Fado y la internacionalización”, dues projeccions cinematogràfiques “Carlos do Carmo-Um Homen No Mundo” i “Mariza nos palcos do mundo”, i dos concerts a la Sala Barts, amb KATIA GUERREIRO i MISIA.

Fa molts anys que som fidels seguidors del FADO, un tipus de música que ens arriba a l’ànima directament i que ens emociona. D’ençà dels nostres viatges a Portugal i les visites a les cases de Fados de Lisboa i Porto, aquest seguiment s’ha incrementat exponencialment.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

El primer concert al què vam poder assistir va ser el de KATIA GUERREIRO, el passat dissabte dia 29 de setembre.

El FADO va ser declarant per la Unesco, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat en 2011. Amb una història de dos-cents anys el fado ha traspassat les fronteres culturals i geogràfiques del seu país d’origen.

El mateix 2011 va néixer a Madrid el primer Festival de Fado, festival que s’ha estès a 9 ciutats d’Europa, Àfrica i Amèrica Llatina, arribant a Barcelona en 2017. Nosaltres també vam poder gaudir dels recitals que fa un any ens van oferir Carminho i Anna Moura.

KATIA GUERREIRO és el nom artístic de Kátia d’Almeida d’Oliveira Rosado Guerreiro Ochoa, i va néixer a Sud-àfrica el 23 de febrer de 1976. Va viure i créixer a les illes Açores i es va llicenciar en medecina a Lisboa. Quan estudiava l’especialitat d’oftalmologia, va descobrir la seva faceta fadista publicant el seu primer disc “Fado Maior” en 2001. Després va publicar “Nas Maos do Fado” (2003), “Tudo ou Nada” (2005), “Fado” (2008), “Os Fados do Fado” (2009), “10 Anos-Nas Asas do Fado” (2010), “Património” (2012), “Até Ao Fim” (2014) i “Sempre” (2018).

Canta fados d’Amália Rodrigues i poemes musicats de Fernando Pessoa, Sophia de Mello Breyner, Antonio Lobo Antunes. Versiona temes de Dulce Pontes que li va escriure el tema “Caravela” que figura en el seu disc “Tudo ou Nada”.

A la Sala Barts presenta el seu últim disc “SEMPRE” que ha produït un dels grans de la música portuguesa, José Mario Branco fet al qual ella fa referència durant el recital, com d’un somni fet realitat en pensar que es tractava d’una trobada impossible.

L’han acompanyat Francisco Gaspar al baix acústic, João Mário Veiga a la guitarra clàssica, i Lúis Guerreiro i Pedro de Castro a la guitarra portuguesa.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Les cançons que ha interpretat han estat:

 1. DISTANTE, amb text de Hélder Moutinho i música de Paulo Valentim.
 2. FADO PESSOA, de José Fanha i amb la música tradicional del Fado Blanc.
 3. REZANDO PEDI POR TI, de Natália dos Anjos i amb la música tradicional del Fado Carriche.
 4. ROSA VERMELHA de José Carlos Ary dos Santos amb música de Pedro de Castro.
 5. QUERO CANTAR PARA A LUA, d’Amàlia Rodrigues amb música de Pedro de Castro.
 6. MENTIRAS, de Rita Ferro amb música de Pedro de Castro.
 7. SEMPRE, de Manuela de Freitas i amb la música tradicional del Fado Pierrot.
 8. TRISTEZA VELHA, de María Luísa Baptista amb música del Fado Menor.
 9. DEIXAR-TE UM DIA, d’António Calem i música del Fado Mouraira.
 10. DIA NAO, de Manuela de Freitas i música de Pedro de Castro.
 11. ATÉ AO FIM, de Vasco de Graça Moura i Tiago Bettencourt.
 12. FORA DE CENA, de Manuela de Freitas i música de José Màrio Branco.
 13. NA VOLTA, de Manuela de Freitas i música del Fado Freira
 14. QUEM DIRIA dedicada a José Màrio Branco
 15. BRADO, de David Mourao Ferreira i música del Fado Bailado
 16. LISBOA

Finalment ens va oferir un altre bis del que no vam poder escoltar el títol.

Una gran veu, magnífica música i bona posada en escena.

Un gran concert.

Veu : Katia Guerreiro
Guitarra portuguesa: Luís Guerreiro \ Guitarra portuguesa: Pedro de Castro \ Guitarra: João Mário Veiga \ Baix Acústic: Francisco Gaspar
Sò: Luis Caldea \ Llums: Antonio Martínez

Deixa un comentari