– 059 – Festival TNT – CIRCO DE PULGAS (馃悓馃悓馃悓)聽– Teatre Alegria de Terrassa – 2018.09.28 (temp. 18/19 – espectacle. n潞聽041)

Festival TNT –聽CIRCO DE PULGAS (temp. 18/19 – espectacle n潞 041)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Despr茅s d’anar de nou a veure聽la instal路laci贸聽EL BOSQUE, i fer un petit tomb fins a la pla莽a Vella, ens dirigim de nou al Teatre Alegria per veure l’espectacle CIRCO DE PULGAS de la companyia聽Matarile聽Teatro.

Matarile聽Teatro聽茅s una companyia fundada en 1986 per聽Ana聽Vall茅s i Baltasar Pati帽o amb seu a Santiago de聽Compostela. Ha aixecat una trentena d’espectacles i 茅s un referent de l’escena contempor脿nia espanyola.聽M茅s聽de trenta anys treballant amb una聽l铆nia聽molt clara聽dif铆cilment聽classificable, els seus espectacles han estat etiquetats com a noves聽tend猫ncies, teatre performatiu, teatre visual, teatre聽post dram脿tic, teatre-dansa, …. Amb els seus espectacles han guanyat m茅s d’una vintena de premis a Espanya i Europa.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

En paraules de la seva directora, Ana Vall茅s :

Nosaltres fem teatre, a seques. El fet que el nostre punt de partida no sigui un text escrit no significa que no fem teatre. No 茅s una altra cosa, 茅s simplement teatre contemporani; el resultat d’una evoluci贸 natural de les arts esc猫niques, de la mateixa forma que han evolucionat altres disciplines com les arts pl脿stiques鈥.

CIRCO聽DE聽PULGAS聽茅s una creaci贸 de la companyia presentada en el Festival Internacional de Teatro聽聽Ourense (FITO)聽a l’octubre聽de 2017. Una proposta que es presenta en un escenari amb el p煤blic a tres bandes, ja que la companyia busca sempre estar el m茅s a prop possible del p煤blic. Els artistes no busquen espectadors, sin贸 interlocutors.

Circo聽de聽Pulgas聽茅s una pe莽a que es va gestar en un lloc 煤nic, la Sala聽Montiel, una antiga lampisteria al centre de聽Compostela聽que ha estat convertida en un espai d’exhibici贸, trobada i creaci贸 per acollir una programaci贸 de teatre i dansa que no tenen acollida a les sales convencionals.

Un lloc gestionat per i per a l’art on cada projecte聽art铆stic聽es promou a partir de les persones que acudeixen a la trobada. Una nau industrial reconvertida en laboratori d’operacions art铆stiques lliure de directrius program脿tiques. Aquesta iniciativa de Baltasar聽Pati帽o聽ha trobat reaccions negatives des de la premsa de dretes de聽Gal铆cia聽que qualifica l’espai com un “antre” que cal tancar.

Circo de Pulgas utilitza la met脿fora de qu猫 les persones som com a puces domesticades que recorrem el cam铆 que ens han marcat uns altres, en el terreny personal i en el professional i fins i tot en el terreny afectiu.

Circo de Pulgas no presenta una narraci贸 lineal, al llarg de la representaci贸 (dura 90 minuts) es van succeint moments de dansa amb dissertacions “filos貌fiques” de la mateixa Ana Vall茅s, ballarins i actors que parlen de la fascinaci贸 pel risc, de l’atracci贸 pel que sembla monstru贸s, instal路lacions fugaces per parlar a trav茅s de les emocions.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Partint d’una ambientaci贸聽pr貌pia聽del circ on tenien lloc els sorprenents n煤meros de puces ensinistrades, l’obra pret茅n reflexionar sobre el risc i la necessitat de buscar a trav茅s de l’art el que no es pot trobar amb paraules. Unes puces que聽podr铆em聽ser nosaltres, als quals se’ns ha convidat a lluitar per somnis que potser no hem somiat realment.

Ana Vall茅s, M贸nica Garc铆a, Nuria Sotelo, Celeste Gonz谩lez, Ricardo Santana i 脫scar Codesido, ens ofereixen una mirada delicada i tendra sobre el circ, sobre la figura聽al路leg貌rica聽del monstre, del diferent, de l’anormal… Una mirada delicada i tendra, no exempta d’humor.

Circo de pulgas tamb茅 fa refer猫ncia a les “C脿maras de las maravillas” de l’edat mitjana, llocs on tot era possible, construint en escena “natures mortes” i “bodegons” com la fusta amb les peres obertes per la meitat, l’actor que amb la cara tapada sost茅 a les seves mans un plat de peres, o la representaci贸 del quadre de Rembrandt titulat Lecci贸n de Anatom铆a del Doctor Nicolaes Tulp.

Un espectacle ple d’imatges que es van succeint: 脫scar Codesido disfressat de soldat amb l’Ana Vall茅s enganxada a la seva boca, M贸nica Garc铆a vestida de trapezista damunt una cadira que es despla莽a sobre un pedestal m貌bil, Ricardo Santana ballant vestit de negre amb perruca groga i barret que li tapen la cara, Celeste Gonz谩lez passejant despullada amb el barret que li cobreix el sexe mentre pregunta 驴Que esconde el mago debajo de la chistera? 贸 la Nuria Sotelo desfilant sensualment per l鈥檈scenari o fent de mort amb Rembrandt 鈥..

I al fons de l鈥檈scenari el camerino que atrau les nostres mirades per les seves parets vermelles i la porta i finestra obertes, que ens deixa veure en tot moment als actors i actrius, entre escenes, canviant el vestuari, les perruques o menjant galetes.

Una proposta sense dubte diferent, no convencional, sense un fil argumental que ens ajudi a entendre tot plegat i que al mateix temps desperta en nosaltres l鈥檌nter猫s pel que 茅s diferent.

Potser no estem acostumats a aquest llenguatge, o no聽sab铆em聽ben聽b茅聽que ens esperava, i a moments se’ns ha fet una mica feixuga i un聽pel聽llarga. Malgrat tot ens ha agradat viure aquesta experi猫ncia.

Direcci贸 i creaci贸: Ana Vall茅s
Int猫rprets: M贸nica Garc铆a, N煤ria Sotelo, Celeste Gonzalez, Ricardo Santana, Oscar Codesido, Ana Vall茅s
Il鈥uminaci贸 i espai esc猫nic: Baltasar Pati帽o \ Producci贸 i Gesti贸: Juancho Gianzo \ Coreografies: M贸nica Garc铆a, N煤ria Sotelo, Celeste Gonzalez, Ricardo Santana \ Ajudant de direcci贸: Baltasar Pati帽o \ Assistents de direcci贸: Jacobo Bugar铆n i Alfonso M铆guez \ V铆deo: Edici贸nRusa \ Fotografia: Rub茅n Vilanova \ Fotos i v铆deo documentaci贸 assajos: Alina Planait i Jacobo Bugar铆n \Vestuari: Matarile Teatre, Naftalina, banyador de N煤ria Gonz谩lez \ Realitzaci贸 espai: Jos茅 Far “Coti”, Jos茅 L贸pez Quintela “Pepi帽o” \ Assistents: Alina planat i Ana Lorenzo \ Disseny xarxa: Baltasar Pati帽o \ Suport t猫cnic i log铆stica: RTA
Una producci贸 de Matarile Teatro amb la col路laboraci贸 de saLa Montiel聽AGADIC – Xunta de Galicia Conseller铆a de Cultura, Educaci贸n e Ordenaci贸n Universitaria.
Idioma: castell脿 –聽Durada: 90 minuts

2 pensaments a “– 059 – Festival TNT – CIRCO DE PULGAS (馃悓馃悓馃悓)聽– Teatre Alegria de Terrassa – 2018.09.28 (temp. 18/19 – espectacle. n潞聽041)

  1. Miquel Gascon

   Gracias a vosotros por presentarnos un espect谩culo diferente y sobretodo honesto. En la funci贸n a la que asistimos, yo fui el que respondi贸 “una pulga”, cuando me preguntaron “que hay debajo de la chistera ?”.

   Esperamos veros pronto con otra propuesta. Un abrazo

   Respon

Deixa un comentari