– 056 – Festival TNT – UNA HISTORIA UNIVERSAL (🐌🐌🐌+🐚) – Sala Maria Plans de Terrassa – 2018.09.28 (temp. 18/19 – espectacle. nº 038)

Festival TNT – UNA HISTORIA UNIVERSAL (temp. 18/19 – espectacle nº 038)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Divendres vam encetar la nostra jornada del Festival TNT amb aquesta proposta de David Espinosa, UNA HISTORIA UNIVERSAL, a la Sala Cúpula del Teatre Principal.

Nosaltres vam conèixer aquest creador l’any 2011 amb “Desconcierto nº 1 para teclado y fracasado” dins del “Radicals’11” del Teatre Lliure, i ens vam retrobar amb ell l’any 2013 amb la seva proposta “Mi gran obra” que vam poder veure a la Pedrera dins del cicle “Noves escenes, noves mirades”.

Aquesta vegada no és ell qui ha manipulat els objectes, sinó un dels seus col·laboradors, el ballarí Jordi Casanovas.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

David Espinosa (Elx 1976), és llicenciat en Interpretació Textual i ha estudiat Dansa Contemporània, Improvisació i Capoeira a València, Brussel·les i Barcelona. Les seves obres giren entorn de la idea de representació i de la ruptura dels límits de la teatralitat, qüestionant el fet escènic i alterant l’equació dels elements que la componen.

UNA HISTORIA UNIVERSAL continua amb l’experimentació de l’objecte com a element narratiu. Una manera de fer teatre, que ell mateix anomena “teatre a escala”, on pretén que l’espectador imagini el que ha succeït o el que pot succeir i ens dóna la seva particular visió de la història de la humanitat, des d’Adam i Eva fins avui, passant per la conquesta d’Amèrica, la revolució francesa o la cubana. Un recorregut visual per alguns dels esdeveniments més importants de la història.

A través de la relació entre els objectes i figures que posa sobre la taula situada al mig del petit escenari, l’acció coreogràfica, la llum i el so il·lustra els esdeveniments ocorreguts al llarg dels segles. Una successió gradual de migracions, invasions, intercanvis culturals, descobriments, invents i revolucions.

Una singular classe d’història, una breu i inacabada història, a través de la manipulació d’objectes, l’acció coreogràfica i la projecció d’ombres. 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Segons ell mateix diu, tractarem de representar els fets més importants que ens ajudin a comprendre el funcionament del món actual, de connectar les imatges de manera que es visualitzi la línia temporal i entenguem el perquè de les coses des d’una perspectiva social, econòmica, política i cultural.

UNA HISTORIA UNIVERSAL presentada de forma aparentment senzilla conté un gran treball creatiu darrere, una peça molt elaborada i amb un gran component poètic, David Espinosa ens mostra un relat de la història de la humanitat que no pot deixar d’inquietar-nos.

Ha estat una magnífica proposta.

Idea i direcció: David Espinosa
Col.laboració: Jordi Casanovas, Africa Navarro
Intérprets: Jordi Casanovas / David Espinosa
Producció: El Local Espacio de Creación / Festival TNT
Durada: 50 minuts

Deixa un comentari