– 055 – Festival TNT – TIERRAS DEL SUD (🐌🐌🐌) – Teatre Alegria de Terrassa – 2018.09.27 (temp. 18/19 – espectacle. nÂș 037)

Festival TNT – TIERRAS DEL SUD (temp. 18/19 – espectacle nÂș 037)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn

DesprĂ©s de veure l’inici de “EL BOSQUE“, ens dirigim al Teatre Alegria per veure TIERRAS DEL SUD que Ă©s la segona part de la trilogia escĂšnica documental Pacifico, i de la que vam poder veure la primera #EXTRAÑOS MARES ARDEN, al Festival TNT 2016, i una segona versiĂł l’any 2017 a Escena Poblenou.

Pacifico Ă©s una proposta de Txalo Toloza-Fernandez i Laida Azcona Goñi, centrada en l’estreta relaciĂł entre la barbĂ rie sobre els pobles originaris llatinoamericans, el seu territori i la seva gent, les noves formes de colonialisme i la cultura contemporĂ nia.

This slideshow requires JavaScript.

A TIERRAS DEL SUD, concretament, l’acciĂł es centra entre les grans fortunes estrangeres que es donen cita a la PatagĂČnia argentina, com la dels grans empresaris Italians Carlo i Luciano Benetton o Ward Lay, actual president de PepsiCo, amb la barbĂ rie sobre el territori ancestral mapuche en un conflicte que tĂ© mĂ©s de 100 anys d’antiguitat i va nĂ©ixer amb la Conquesta del Desert.

QuĂš uneix a l’industrial tĂšxtil italiĂ  Luciano Benetton amb l’actual president de l’Argentina Maurici Macri  I a aquest Ășltim amb els famosos cowboys estatunidencs Sundance Kid i Butch Cassidy? I a Ted Turner, amo de la CNN, amb el petit clan maputxe dels Curiñanco? I a la corona anglesa amb Sylvester Stallone?

Les respostes a tot aixĂČ es troben aquĂ­, a milers de quilĂČmetres d’Estats Units o Europa. AquĂ­, al sud del sud, en els lĂ­mits australs d’AmĂšrica, a la regiĂł mĂ©s despoblada d’Argentina. AquĂ­, entre grans llacs cristal·lins i enormes pics nevats, entre Los Andes i l’AtlĂ ntic. A Puelmapu.

La PatagĂČnia Argentina Ă©s la regiĂł mĂ©s despoblada del paĂ­s i estĂ  reclamada pels clans mapuches, als quals es va arrencar de les seves terres a foc i sang.

Una peça de teatre documental que ha comportat una gran tasca d’investigaciĂł dels creadors, que han viatjat pel territori argentĂ­ recollint testimonis del vandalisme que ha sofert la poblaciĂł mapuche autĂČctona, per part de l’imperi Benetton. Una poblaciĂł que el dia d’avui continua en lluita, reclamant inĂștilment, per mitjans legals el que els pertany i ocupant tĂ­midament unes terres que sĂłn seves.

This slideshow requires JavaScript.

Una proposta que ens fa observar amb altres ulls aquesta marca coneguda arreu del mĂłn per l’impacte de la seva controvertida i “colorida” publicitat. Un imperi que gestiona des d’Europa el destĂ­ d’una poblaciĂł que els hi fa nosa, i no estan disposats a permetre que recuperin les seves terres i la seva cultura encara que per fer-ho hagin de matar, saquejar, incendiar …..

Una posada en escena minimalista, on els dos creadors van construint l’escenografia al mateix temps que ens van donant dades en l’audiovisual i ells ens donen testimoni de les persones amb quĂš han pogut parlar (els noms que apareixen sĂłn els reals). Potser un dels aspectes que menys ens han agradat Ă©s l’expressivitat com a “actors” dels dos creadors, que sovint resten estĂ tics quan la representen a l’escenari, malgrat que ja haurĂ­em d’estar acostumats, perquĂš no Ă©s la primera vegada que els veiem actuar.

Dibuixen un mapa, construeixen cabanes, planten arbres, dibuixen un llac, aixequen edificis …. Acompanyats d’una magnifica i molt bella il·luminaciĂł d’Ana Rovira.

Una idea magnĂ­fica per donar llum a una barbĂ rie que ens era desconeguda i que esgarrifa.

L’Ășnic perĂČ Ă©s, potser, la durada de la proposta i l’excĂ©s de text escrit que en molts moments ens fa difĂ­cil seguir el que els dos creadors fan a escena, llegint al mateix temps el que surt en pantalla.

De ben segur que ara mirarem els anuncis de Benetton amb uns altres ulls 
..

Creació: Txalo Toloza-Fernåndez i Laida Azkona Goñi
DramatĂșrgia: Txalo Toloza-FernĂĄndez
Coreografia: Laida Azkona Goñi
IntÚrprets: Txalo Toloza-Fernåndez i Laida Azkona Goñi
Banda sonora original i espai sonor :Juan CristĂłbal Saavedra \ RealitzaciĂł audiovisual: MiPrimerDrop \Disseny d’espai: Juliana Acevedo i MiPrimerDrop \Disseny de llums: Ana Rovira \ CoordinaciĂł del procĂ©s d’investigaciĂł: Leonardo Gamboa Caneo \ Acompanyament visual: Iñaki Álvarez \Disseny de producciĂł: Elclimamola
Una coproducciĂł de Festival TNT – Terrassa Noves TendĂšncies amb Antic Teatre de Barcelona i Azkona-Toloza
Idioma: castellĂ 
Durada: 1h 20 minuts

Leave a Reply