– 045 – Teatre – EL TRÀMIT (🐌🐌) – Teatre BorrĂ s – 2018.09.22 (temp. 18/19 – espectacle. nÂș 031)

EL TRÀMIT (temp. 18/19 – espectacle nÂș 031)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn

Ahir dissabte a la tarda vam anar al Teatre Borràs per tal de veure aquesta proposta de Fernando Trías de Bes, dirigida per Martí Torras Mayneris.

Una proposta que el mateix autor diu que Ă©s una comĂšdia sobre “ambicions i misĂšries humanes“, i que suposa el seu debut com a dramaturg.

Fernando Trías de Bes (Barcelona, 1967) és conegut com a economista, assagista, i escriptor, autor de 16 llibres. En ficció ha publicat un llibre de contes breus i algunes novel·les.

Martí Torras Mayneris és el director de la proposta, Ă©s el creador de la companyia RHUM & Cia i compagina la seva feina com a director i dramaturg amb la d’escenĂČgraf, il·lustrador, pintor i caricaturista. Ha dirigit entre d’altres “Rhum“, “RhĂŒmia“, “La taverna dels bufons” o “Cobi Curro Naranjito“.

EL TRÀMIT ens explica una histĂČria que transcorre dins d’una habitaciĂł. Tres cientĂ­fics, un fĂ­sic (Xavier Serrano), una psiquiatra (MĂČnica Glaenzel) i un metge (Àlex Casanovas) han estat citats en unes dependĂšncies secretes de la Unitat d’Intel·ligĂšncia de l’Estat. SĂłn rebuts pel Sr. Susqueda (Manel Sans) i han estat convocats per elaborar un peritatge. Han de decidir si una persona que es fa dir Saturnino (David BagĂ©s) Ă©s o no un extraterrestre. Un sisĂš personatge, la Paquita (Susanna Garachana) donarĂ  el toc de realisme a tot plegat.

Fins aquĂ­ el plantejament. PerĂČ sembla que la proposta vol anar mĂ©s enllĂ  i ens vols parlar de la corrupciĂł en tots els Ă mbits i a tots els nivells. Es tracta de veure fins a quin punt tothom tĂ© un preu.

Els tres cientĂ­fics de renom no sĂłn tan seriosos ni rectes com semblen, tots tenen coses a amagar i al llarg de la comĂšdia deixaran de ser qui semblen ser, per passar a ser qui realment sĂłn. PerĂČ tampoc Ă©s qui sembla el representant de l’Estat i del cinisme i l’ambiciĂł dels que tenen algun poder se’n resenteixen els que nomĂ©s tenen la seva feina i tĂ­midament manifesten les seves reivindicacions laborals.

Un text que “pretĂ©n” fer-nos reflexionar sobre els lĂ­mits de l’ambiciĂł i constatar que disposar d’informaciĂł privada dels altres, Ă©s una enorme font de poder.

És precisament el text el que no ens ha interessat gens; l’hem trobat massa rebuscat, poc creĂŻble, amb un munt de girs mĂ©s que previsibles i sobretot creiem que cau excesivament en els tĂłpics de sempre, fregant la demagĂČgia,  a fi de fer entendre que gairebĂ© tothom Ă©s “corrupte”.

Creiem que l’autor ha volgut crear un text entremig de la comĂšdia i la denĂșncia d’una societat força corrompuda … i no ha profunditzat en cap d’aquestes dues vessants; el resultat segons la nostra opiniĂł no aconsegueix ser “ni carn ni peix“.

PerĂČ tambĂ© hem de reconĂšixer que es tracta d’una proposta escĂšnica amb una bona direcciĂł i tambĂ© amb moments molt reeixits, on les interpretacions sĂłn mĂ©s que notables, destacant potser la d’en David BagĂ©s per la seva gestualitat i comicitat, …. perĂČ que malauradament per culpa del text, cau massa aviat en un “dĂ©jĂ -vu” i on tot Ă©s previsible malgrat l’intent del gir final.

Una nova comĂšdia d’humor negre on res Ă©s el que sembla. On la corrupciĂł dels polĂ­tics i cientĂ­fics de prestigi, es contraposa a l’honestedat de les classes treballadores. Una proposta que pretĂ©n ser realista, dins del plantejament esbojarrat de la figura de l’extraterrestre, i que vol ser una crĂ­tica social d’un sistema corrupte, fent un toc d’alerta a la falta de privacitat que les noves tecnologies faciliten de forma alarmant.

Una proposta que pretĂ©n tot aixĂČ i que agrada a bona part del pĂșblic, tot i que no provoca grans esclats de riure;  a nosaltres se’ns ha fet excessivament llarga i massa plena de tĂČpics. Creiem aixĂČ si, que és una proposta molt comercial pensada per tal de quÚ els espectadors passin una bona estona asseguts al Teatre… i aixĂČ ja és un gran que.

Autor: Fernando TrĂ­as de Bes
DirecciĂł: MartĂ­ Torras Mayneris
IntĂšrprets: David BagĂ©s, Àlex Casanovas, MĂČnica Glaenzel, Xavier Serrano, Manel Sans, Susanna Garanacha
Veus en off: Oriol Rafel (Ministro) i Mercedes Segura (Edurne)
EscenografĂ­a: Sarah Bernardy \ Vestuari: FĂ tima Campos \ Il.luminaciĂł: Quico GutiĂ©rrez \ So: Orestes Gas \ CaracteritzaciĂł: Toni Santos \ Ajudant de direcciĂł: Montse TixĂš \ Regidoria: Montse Alacuart \ TĂšcnic de la companyia: Jordi Albors \ GravaciĂł: Tot Rodat \ Premsa: K de ComunicaciĂłn \ Imatge: Assad Kassab \ Adaptacions grĂ fiques: 20cm Studio i Álvaro Ortuño \ AdministraciĂł: Cristina Arribas \ DirecciĂł de producciĂł: Mercedes Segura \ Productora: GreenLemon Ideas for change SL, Extraños en ComĂșn AIE.
Idioma: catalĂ  – Durada: 1h 30 minuts

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'estĂ  connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.