– 036 –  Concert – FLAMENCO BCN: GITANERIES D’ENTREGUERRES – interpretació: Toni Costa (🐌🐌🐌) – Antiga Biblioteca Almirall – 2018.09.15 (temp. 18/19 – espectacle  nº 025)

FLAMENCO BCN: GITANERIES D’ENTREGUERRES – Toni Costa  (temp. 18/19 – espectacle nº 024)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Per casualitat han coincidit en poques hores dos concerts de piano; divendres Clara Peya a la Sala Beckett i quan encara no feia ni 24 hores, en Toni Costa ens va oferir l’oportunitat d’assistir al seu concert on va presentar el seu treball al voltant de la música flamenca i en un lloc molt especial.

This slideshow requires JavaScript.

Aparquem el cotxe, amb alguna dificultat i moments d’espera, en el pàrquing del Parc d’Atraccions del Tibidabo. Una mica abans d’arribar al pàrquing, una casa a l’esquerra ens atrapa la mirada, és la Casa Almirall, i al costat l’Antiga Biblioteca Almirall, i dins l’anomenada i preciosa Sala de Lectura, on tindrà lloc el concert.

Aquest petit edifici, construït el 1924, va ser la biblioteca privada de la Casa Almirall, que es troba just al costat i que va ser al seu torn la casa d’estiueig del polític i escriptor català Valentí Almirall.

Una antiga biblioteca privada ara rehabilitada i reconvertida en un lloc exclusiu on poden tenir lloc esdeveniments i celebracions especials.

…. però passem al concert i al concertista.

TONI COSTA JOVER va néixer a Tortosa i comença a familiaritzar-se amb el piano a set anys. Comença a estudiar al Conservatori de Música de la Diputació de Tarragona, i, amb disset anys decideix traslladar-se a Barcelona per continuar els seus estudis de música i començar la seva formació com a professor de piano.

Estudia a l’Esmuc i allà coneix al soviètic Leonid Sintsev que influirà directament en el seu desenvolupament professional i personal. Centrat inicialment en la música clàssica, s’interessa per la música de jazz i per la d’influència afroamericana estudiant amb el pianista i compositor Eduardo Tancredi.

Recentment el flamenc ha entrat en el seu món i en aquest concert hem gaudit del seu projecte musical a piano sol …

This slideshow requires JavaScript.

FLAMENCO BCN: GITANERIES D’ENTREGUERRES (1914-1945)“. Un projecte que és el resultat d’una intensa recerca al voltant de la música d’arrel flamenca de la ciutat, sobre la que ha creat un univers sonor propi amb un instrument insòlit en l’estil.

En paraules d’ell mateix … D’aquesta manera, i mitjançant un realisme màgic, reformulo antigues composicions i recreo moments i espais singulars d’una Barcelona descabellada i desacomplexada, en un marc incomparable.

Un collage sobre la música d’arrel flamenca de la Barcelona d’entreguerres a partir de la música de Miguel Borrull, Manuel de Falla, Carmen Amaya, Niña de los Peines, Manuel Quiroga o Frederic Mompou entre d’altres.

Les peces interpretades han estat:

  1. TANGOS CATALINA sobre gravació de Miguel Borrull a la guitarra i Manuel Vallejo al cante.
  2. RONDEÑA sobre gravació de Ramon Montoya a la guitarra.
  3. DANZA RITUAL DEL FUEGO sobre l’obra simfònica de Manuel de Falla.
  4. ZAMBRA LA TANA sobre versió original de Carmen Amaya al cante i Pepe Hurtado i José Amaya “El Chino” a la guitarra.
  5. BAMBERAS-SOLEÁ SOBRE SÁBANAS DE HOLANDA sobre la versió original de Niña de los Peines al cante i Melchor de Marchena a la guitarra.
  6. COPLA MARIA DE LA O, sobre versió original de Niña de Linares al cante i José Amaya “El Chino” a la guitarra.
  7. SUBURBIS E IMPRESIÓN ÍNTIMA (GITANAS Y GITANO) sobre l’obra per a piano de Frederic Mompou.
  8. BULERÍAS NUMI NUMI, sobre la nana tradicional jueva (en homenatge a la comunitat jueva formada a Barcelona a partir del 1933).
  9. LLORONA, sobre la versió de Lola Flores al cante i Manolo Caracol a la guitarra a la pel·lícula “Embrujo”.

… i ens ha regalat dos bisos:

AL ALBA de Luis Eduardo Aute i BARCELONA TIENE PODER de Peret.

This slideshow requires JavaScript.

Un concert magnífic on hem pogut gaudir d’una nova vessant, un nou so en el piano en interpretar amb ell composicions que sempre hem escoltat a la guitarra.

Han acompanyat l’audició uns textos d’introducció dels diferents compositors lligats a la visió d’una Barcelona canalla, una Barcelona flamenca, una Barcelona que integra, una Barcelona que sobreviu i que lluita per fer-ho.

La narració i elaboració del text ha anat a càrrec de l’Agnès Bes gestora cultural i escriptora, sent la idea i la recerca entorn el guió, del mateix Toni Costa.

Hem conegut un gran pianista, una persona afable que ens ha emocionat i  al que sense dubte, a partir d’ara seguirem.

Pianista: Toni Costa
narradora: Agnès Bes
Durada: 60 minuts

Leave a Reply