– 020 – Fira Tàrrega – Itinerant – OHTLI (🐌🐌🐌+🐚) – D’jade – Via verda – 2018.09.08 (temp. 18/19 – espect.  nº 014)

Fira Tàrrega – OHTLI (temp. 18/19 – espectacle nº 014)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Iniciem la sessió de tarda del dissabte amb una proposta de teatre itinerant de la companyia mexicana D’Jade, amb direcció escènica i interpretació de Claudia Lizeth. Es tracta de la peça OHTLI, el camí com a experiència de la vida.

Claudia Lizeth és exalumna del Potsgrau de Creació en Arts de Carrer, organitzat per Fira Tàrrega i la Universitat de Lleida, una iniciativa pedagògica pionera en l’àmbit internacional, que té la finalitat de formar professionals de la creació a l’espai públic. Aquesta és la seva primera proposta.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Vam anar per la “Via Verda”, amb una paisatgística espectacular després de la tempesta del migdia. Claudia és l’única intèrpret que ens acompanya en un recorregut per la seva memòria i que es basa en la metàfora del camí com a experiència de la vida que tots, irremeiablement, transitem cap a la mort. Ens parla de la seva àvia, a la que estava molt unida, i de com va acompanyar a la seva mare en el transit cap a la mort.

Ens parla de la nostra condició efímera i defensa la saviesa ancestral dels mexicans i la seva cultura de la mort. En la llengua nàhuatl, «ohtli» vol dir «camí».

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Ella va fent diferents parades, on ens parla de l’àvia i la seva por a la mort, agafem unes ofrenes que hem de traslladar fins al lloc on està instal·lat el memorial als morts, tot fent música amb pals de pluja.

En un altre punt interpreta una dansa ritual.

Anem seguint el curs del riu Ondara. Fem una parada per “fabricar” la nostra particular ofrena a una persona propera que ja és morta.

En silenci seguim el camí fins a arribar al memorial. Deixem l’ofrena i mengem i bevem amb els morts.

Ha estat una interessant proposta, diferent i relaxant.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Direcció escènica i intèrpret: Claudia Lizeth
Ajudantia de direcció: Lluki Portas
Col·laboració direcció escènica: Marga Socias
Producció executiva i distribució: Jaume Nieto \ Disseny gràfic: JM Parralejo \ Fotografia: Sebastian Troncoso Silva \ Il·lustració: Tamara Aira
Idioma: castellà
Durada: 60 minuts

Deixa un comentari