– 017 – Fira Tàrrega – Teatre – PRACTICAS DE VUELOS PARA ACABAR CON EL OLVIDO (🐌🐌🐌+🐚) – Chroma Teatre – Cementiri municipal – 2018.09.07 (temp. 18/19 – espect.  nº 011)

Fira Tàrrega – PRACTICAS DE VUELOS PARA ACABAR CON EL OLVIDO (temp. 18/19 – espectacle nº 011)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

I sortim per la porta de la part antiga del Cementiri per anar a fer cua a l’altra porta i poder veure l’espectacle de la companyia Chroma Teatre, PRÁCTICAS DE VUELO PARA ACABAR CON EL OLVIDO.

Accedim al cementiri, fem un breu recorregut, observem, per indicació de Melina Pereyra, directora de la peça, les dues tombes dels brigadistes internacionals enterrats allà, i acabem sortint a l’exterior per una de les altres portes.

El director artístic de Fira Tàrrega, en Jordi Duran, ens llegeix un petit escrit en relació a la polèmica suscitada entre una part de la població per la utilització del cementiri com a espai públic, que justament és el tema i la reivindicació del festival d’enguany. Finalment, i per respectar aquesta reclamació veïnal, l’espectacle té lloc fora dels murs del cementiri, amb els nínxols com a paret de fons.

Aquesta peça va ser un encàrrec del Festival al dramaturg mexicà Antonio Zúñiga, per tal d’escriure un text teatral per a l’espai públic basat en la memòria històrica. El dramaturg va fer una residència d’escriptura a Tàrrega al mes de maig, dins del marc del programa Suport a la Creació, i coincidint amb el desplegament del Pla de fosses de la Generalitat de Catalunya on es va incloure un homenatge als brigadistes internacionals enterrats aquí.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Una peça que ens presenta un diàleg atemporal entre un aviador mort a la Guerra espanyola i la seva néta. Amb un homenatge explícit al Petit Príncep de Saint Exupéry aporta una visió nova del procés de recerca de desapareguts en la nostra guerra.

Chroma Teatre va néixer l’any 2002 de la mà de Melina Pereyra, i actualment està dirigida per ella mateixa, Juan Miranda i Neus Suñé. Les seves creacions articulen moviment, imatge, paraula i música, focalitzant l’atenció en l’expressivitat dels intèrprets, els seus gestos, els seus moviments.

Una posada en escena interessant i unes brillants interpretacions que barregen dansa, text i música. Jorge Velasco (l’aviador), Neus Suñé (la neta) i Georgia Stwart (la part musical) són els intèrprets de la proposta. Volem destacar especialment la extraordinària interpretació de Jorge Velasco.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Aquest silenci “acceptat, pactat” constitueix una veritable amenaça per a l’ordre social. Per contra, la llum per vèncer la nostra ignorància pel que fa als qui som, necessita valentia, consciència i amor. Qui no té vincles amb els seus predecessors camina a cegues, ignora, o vol ignorar la seva memòria individual i/o col·lectiva: perd esquinçalls d’història.

Una proposta que ens ha agradat molt, malgrat el fred que vam passar per culpa nostre, ja que no anàvem ben equipats per aquest canvi brusc de temperatura.

Malgrat que ens vam desplaçar fins a Cal Trepat per veure el següent espectacle que teníem previst (ZH 0 36 MILLONS D’ANYS A 120 KM/H)… al quart d’hora del seu inici vam decidir abandonar l’espai a l’aire lliure, per por a agafar una galipàndria, que ens oblidés a guardar llit l’endemà.

Direcció: Melina Pereyra
Dramatúrgia: Antonio Zúñiga
Assistent de direcció: Neus Suñé
Creadors:  Jorge Velasco, Neus Suñé i Georgia Stwart
Música:  Dabú Project \ Disseny escenografia i vestuari: Julia Cosimi Cannata \ Assistència escenografia: Gustavo Heiland \ Assistent de direcció en pràctiques: ERAM Ferrán Gordillo
Idioma: castellà – Durada: 50 minuts

Deixa un comentari