– 004 – Ruta cultural – PETRAS ALBAS, EL RETIR D’UNA REINA – Monestir de Pedralbes (🐌🐌🐌🐌) – 2018.09.02 (temp. 18/19 – Ruta cultural nÂș 001)

PETRAS ALBAS, EL RETIR D’UNA REINA (temp. 18/19 – Ruta cultural nÂș 001)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn

Tot just tornant de la nostra estada de 12 dies al Delta de l’Ebre, i revisant els correus vam veure el de la Meritxell Carreras d’AdaptamBCN, on anunciava les noves rutes programades per al mes de setembre, i dit i fet, ens vam apuntar a la que feia el diumenge dia 2 anomenada “PETRAS ALBAS, EL RETIR D’UNA REINA“.

Amb la Meritxell ja hem fet varies rutes de les que hem deixat constĂ ncia en el blog: “Descobrint la Barcelona maçĂČnica“, “Ruta per les botigues emblemĂ tiques de Barcelona” i “Ruta guiada per la ciutat jardĂ­“de l’actual avinguda del Tibidabo”.

El punt de trobada ha estat la plaça del Monestir de Pedralbes, monestir fundat l’any 1327 per la reina Elisenda de Montcada. Una ruta que ens parlarĂ  dels 650 anys ininterromputs de vida monĂ stica en un entorn tranquil que ha perdurat fins als nostres dies.

This slideshow requires JavaScript.

L’existĂšncia d’aquest monestir Ă©s deguda a la voluntat de la reina Elisenda de Montcada PinĂłs  (Aitona 1292- Pedralbes 1364) que va ser la quarta esposa del rei Jaume II d’AragĂł (ValĂšncia 1267- Barcelona 1327), amb qui es portava una diferĂšncia de 25 anys.

OriginĂ riament a Pedralbes hi havia una vila romana, una comunitat agrĂ­cola fora muralles. Quan la reina va manifestar el seu desig de fundar un monestir de monges clarisses, van pensar en els terrenys d’una finca de Valldaura de la que era propietĂ ria, perĂČ volia un lloc mĂ©s adient i va decidir comprar el mas de Pedralbes al seu propietari Bernat de SarriĂ  en 1326. L’esglĂ©sia de Santa Maria de Pedralbes es va construir en un any i es va inaugurar en 1327. El campanar va ser aixecat cinc o sis anys desprĂ©s quan SarriĂ  va passar a deprendre del Monestir.

EstĂ  documentat, des d’aleshores, el topĂČnim de PETRAS ALBAS (pedres blanques) pel color de la pedra utilitzada en la construcciĂł i del que ha derivat el nom de Pedralbes. OriginĂ riament el recinte estava emmurallat i nomĂ©s es conserven dues torres de vigilĂ ncia i dues portes d’accĂ©s.

Aquella primera comunitat estava formada per catorze monges procedents del monestir de Sant Antoni i Santa Clara de Barcelona. A final del 1327, Elisenda, ja viuda, es va retirar a la residĂšncia privada que hi havia construĂŻt en el Monestir on va residir durant 37 anys. La primera abadessa del Monestir va ser Soberana de Olzet.

Al voltant del Monestir hi vivien, d’una banda els capellans del convent, i en l’edifici anomenat el Conventet, els pares franciscans, encarregats del suport espiritual de les monges.

El Conventet

Abans d’entrar  al Claustre del Monestir passem per davant del “conventet”, un edifici al qual, en el segle XX, es van afegir elements arquitectĂČnics procedents de Santa Maria de BesalĂș.

This slideshow requires JavaScript.

Com l’esglĂ©sia encara Ă©s tancada iniciem la visita al Claustre del Monestir, el claustre gĂČtic mĂ©s gran del mĂłn, amb tres pisos d’alçada i 40 metres de llargĂ ria.

Veiem en primer lloc el sepulcre de la reina Elisenda de Montcada, una tomba bifrontal  que per la part del claustre presenta una imatge de la reina vestida de clarissa, en tant que per la part de l’esglĂ©sia la presenta vestida de reina.

This slideshow requires JavaScript.

Ens traslladem a l’esglĂ©sia, de nau Ășnica sense arcbotants i amb contraforts que delimiten les capelles laterals. Les principals famĂ­lies del nucli dels Montcada, els PinĂłs i els Cardona estan enterrades en aquesta esglĂ©sia.

This slideshow requires JavaScript.

A les claus de volta es representen els goigs de la Verge a qui estĂ  dedicada l’esglĂ©sia. S’han perdut les pintures murals originals del segle XIV quan es van instal·lar els plafons de fusta actuals en el segle XIX. Destaquen els vitralls gĂČtics magnĂ­ficament conservats. El retaule gĂČtic és de Jaume Huguet.

Observem el Cor Alt, actualment darrere l’orgue, que comunicava amb el dormidor i on les clarisses feien la seva particular litĂșrgia de clausura, i el Cor Baix, on la fan ara les 19 monges que conformen la comunitat.

This slideshow requires JavaScript.

Tornem tot seguit al claustre per continuar la visita.

La Sala Capitular alberga actualment una exposició temporal anomenada “Murals divins” i va ser construïda per rebre a les personalitats que visitaven aquesta comunitat que va arribar a ser de 100 monges.

This slideshow requires JavaScript.

TambĂ© es decidia en aquesta sala l’acceptaciĂł de les novĂ­cies o els cĂ rrecs dins la comunitat. L’any 1938 aquesta sala va albergar l’Arxiu HistĂČric de la Generalitat.

Les pintures murals de la capella de Sant Miquel van ser encarregades per l’abadessa Francesca de Saportella (neboda de la reina Elisenda, i enterrada amb ella a la tomba) i realitzada pel pintor Ferrer Bassa entre 1343 i 1346. El poder adquisitiu de l’abadessa era notable.

This slideshow requires JavaScript.

Estaven amagades darrera armaris durant uns anys, va ser Sor EulĂ lia d’Anzizu (1868-1916) qui les va redescobrir i preservar. Neboda d’Eusebi GĂŒell va viatjar i va adquirir una gran formaciĂł cultural destacant en la histĂČria i la poesia.

El Monestir comptava amb una quarantena d’esclaves que havien vingut amb el dot de les monges, i amb dones de servei que vivia fora del monestir.

Veiem la Sala de l’Abadia, original del segle XIV, la que fou sala privada de l’abadessa que conserva els frescos originals.

La infermeria, espai independent que disposava de cuina i menjador, capella i una petita farmàcia. Quatre habitacions comunicades entre elles i accés a les procures i a la cisterna.

This slideshow requires JavaScript.

Les procures i la cisterna, que ara veiem com un enorme espai que estava compartimentat per emmagatzemar ordenadament les provisions del monestir i albergar els animals. Ara es pot veure en aquest espai una exposiciĂł de diorames de Pesebres.

This slideshow requires JavaScript.

Tornant al claustre observem la Font de l’Àngel on es rentaven les mans abans de passar al menjador que originĂ riament tenia el sostre de fusta.

This slideshow requires JavaScript.

Passem a la cuina que ha estat utilitzada fins a l’any 1983 i que va passar del foc al terra inicial als fogons de carbĂł i als posteriors de gas butĂ .

This slideshow requires JavaScript.

El claustre tĂ© 26 columnes a cada banda i els capitells estan decorats amb els escuts de la casa Montcada i l’escut reial fusionats. Veiem l’anomenada Font de la Vida, l’espai de cultiu d’herbes remeieres i pugem al primer pis on veiem alguna capella individual de les monges mĂ©s adinerades.

This slideshow requires JavaScript.

La sala de les Claraboies, inicialment una galeria de solana oberta que les monges castellanes van fer tancar amb gelosia.

Veiem la carnera o fresquera on guardaven la carn i el peix i pugem al dormidor actualment museĂŻtzat.

This slideshow requires JavaScript.

Un Monestir que l’any 1931 es va declarar Monument histĂČric artĂ­stic passant parcialment, a formar part del Museu d’HistĂČria de la ciutat. En 1993 va albergar part de la col·lecciĂł Thyssen-Bornemisza que en 2004 va ser traslladada al MNAC.

Una petita comunitat de 19 monges continua residint en un edifici annexe construĂŻt especialment per elles.

I acabem la visita, al punt de la una. Una interessant visita que ens ha fet redescobrir un espai i una manera de viure.

GrĂ cies Meritxell.

2 pensaments a “– 004 – Ruta cultural – PETRAS ALBAS, EL RETIR D’UNA REINA – Monestir de Pedralbes (🐌🐌🐌🐌) – 2018.09.02 (temp. 18/19 – Ruta cultural nÂș 001)

Leave a Reply