– 003 – Teatre – EL AMANTE DE LOS CABALLOS (🐌🐌🐌🐌🐌) – La Badabadoc Teatre – 2018.09.01 (temp. 18/19 – espect. nº 001)

EL AMANTE DE LOS CABALLOS (temp. 18/19 – espectacle nº 001)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

L’inici de la temporada teatral 2018-2019 no podia començar millor que amb EL AMANTE DE LOS CABALLOS, una proposta de la companyia argentina Moscú Teatro que ha programat, molt encertadament, la Sala Badabadoc.

Una proposta basada en el llibre de relats del mateix títol, de l’escriptora nord-americana Tess Gallagher (Port Angeles, Washington, 1943) que el director argentí Lisandro Penelas ha adaptat en format de monòleg i que interpreta l’actriu Ana Scannapieco.

Una peça que ens presenta a una noia, una dona que davant nostre recorda moments de la seva vida resseguint els lligams que la connecta’n amb els que l’han precedit, el seu avi i els seus pares, i som testimonis del descobriment que fa d’ella mateixa a través de la història de la seva família.

A través del seu relat ens va descobrint com va trobar la manera personal d’acomiadar-se del seu pare malalt, al que admirava profundament i va aconseguir acceptar la seva mort i acceptar-se a si mateixa.

Tenir un avi que balla amb els cavalls i els xiuxiueja paraules de manera hipnòtica, deixa empremta. Un pare dedicat al joc i a la beguda, i una mare preocupada, crítica i una mica desesperada conformen i condicionen el present d’aquesta dona.

Una escenografia que recorda una quadra o una casa ubicada en el món rural, i una posada en escena que juga amb la gran capacitat de l’actriu protagonista en combinar gestos equins amb gestos humans i fer-nos presents als cavalls que no veiem, però que ella reviu màgicament en el petit espai de la sala.

El relat de la seva mare la condueix a les vides del seu avi i del seu pare, històries que podrien considerar fosques, però que a través de la mirada de la dona que els estima, es tornen imprescindibles per arribar a la felicitat. Vides intenses en què es reconeix, vides de jocs, alcohol, balls i amants de cavalls.

Ens ha agradat el text, l’adaptació, l’acurada direcció i la posada en escena, però ens ha subjugat la interpretació d’Ana Scannapieco, una magnífica actriu que ens ha emocionat i ens ha tingut magnèticament pendents d’ella, dels seus gestos, les seves paraules i els seus xiuxiuejos. Tot un repte interpretatiu intercalar xiuxiuejos a cau d’orella, entre frase i frase.

Una interpretació intensa i delicada al mateix temps. Un descobriment. Un autèntic regal.

Una proposta que ha estat quatre temporades en cartell a Buenos Aires, ha recorregut diferents ciutats argentines i que ara per primer cop es representa fora de les seves fronteres. Farà estada a La Badabadoc fins al dia 9 i el dia 11 oferirà una única funció a Madrid, al Teatro de las Culturas.

Moscú Teatro és una companyia formada en Timbre 4 que va començar com un taller dels dos creadors, Francisco Lumerman i Lisandro Penelas. La companyia i escola de teatre, es va ampliar sumant més artistes i des de finals del 2014 és també una sala de teatre alternatiu ubicada en Villa Crespo a Buenos Aires.

Hi ha moltes formes de dir les coses, de comunicar-nos. Cada família té la seva i es consoliden, de manera natural, regles tàcites en què cada integrant adopta un rol específic. Els balls, les begudes, les paraules repetides o els murmuris del vent van teixint una xarxa en la qual ens sentim a casa, sense entendre molt bé per què.

Ella …. quin camí triarà ???…. seguir els passos que li van marcar en el passat el seu avi i el seu pare, cap a la llibertat en els seus actes per acomplir els seus somnis ??? …. o seguir el camí de la “racionalitat” que li marca la seva mare ???

Una proposta màgica que ens ha emocionat. Imperdible !!!

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Textos : Tess Gallagher
Direcció i adaptació: Lisandro Penelas
Intèrpret: Ana Scannapieco
Ajudant de direcció: Ricardo Vallarino, Julieta Timossi \ Escenografia i vestuari: Gonzalo Córdoba Estevez \ Il·luminació: Soledad Ianni \ Assessorament coreografic: Sabrina Camino \ Música: Hernán Crespo
Idioma: castellà – Durada: 60 minuts

Un pensament a “– 003 – Teatre – EL AMANTE DE LOS CABALLOS (🐌🐌🐌🐌🐌) – La Badabadoc Teatre – 2018.09.01 (temp. 18/19 – espect. nº 001)

 1. Montse Fdez Codta

  Doncs.
  Bon inici de teatre!
  Gràcies pel vostre ” voltar” i que tinguem, tots plegats, una bona Temporada 2018/19.

  Salut i Teatre

  Respon

Deixa un comentari