– Visita Teatralitzada – CONTALLES DEL DELTA (馃悓馃悓馃悓馃悓)聽– M贸n Natura Delta de l’Ebre – 2018.08.24 聽(temp. 17/18 – espect.聽 n潞 383)

聽CONTALLES DEL DELTA (temp. 17/18 – espectacle n潞 383)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Aquesta s铆 que si, ser脿 la nostra 煤ltima ressenya d’arts esc猫niques d’aquesta temporada 2017-2018, en la que expliquem el darrer espectacle (concretament el que fa el nombre 383 de la temporada), espectacle al qual hem assistit fa pocs dies a la nostra estada de聽relax聽al Delta de l’Ebre.

Per貌 encara faltar脿 una darrera ressenya amb el nostre resum / valoraci贸 de la temporada que ara finalitza.

Ja fa temps que ten铆em reservada la segona quinzena d’agost per la nostra visita al Delta de l’Ebre, i hem tornat a repetir la nostra estada a la casa rural “Lo聽Segador” de Poblenou del Delta, on ens trobem com a casa.

Ja coneix铆em M贸n Natura Delta de l’Ebre, un projecte de la Fundaci贸 Catalunya-La Pedrera, inaugurat el 2012, situat a la llacuna de la Tancada. Aquest estiu d贸na a con猫ixer per primera vegada, les tradicions i costums del Delta de L’Ebre amb la visita teatralitzada “CONTALLES DEL DELTA“, una activitat que els vespres de divendres i dissabtes (en el per铆ode del 20 de juliol al 15 de setembre) ens descobreix els costums, les tradicions i la gastronomia d’aquesta meravellosa zona de Catalunya.

El聽centre聽M贸n Natura, ocupa una part de les antigues salines de Sant Antoni que va ser transformada en piscifactoria. Gr脿cies als treballs de restauraci贸 ambiental que s’hi han dut a terme, avui 茅s un espai visitable que, en diferents espais, posa en relleu el valor natural del Delta.

Com hem arribat molt d’hora, ja que la visita es fa coincidir amb el “tardet”, moment en qu猫 el paisatge es transforma i es tenyeix amb els colors de la posta de sol, anem a visitar l’Espai Delta. Un espai que compta amb una museografia moderna i ofereix el documental “Un any al Delta” amb moments especials i dif铆cils de veure i algunes curiositats de la fauna del Delta.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Passegem per les instal路lacions, les Salines, l’Aguait amb imatges de la transformaci贸 de la piscifactoria en l’estat actual, i unes finestres per poder observar la fauna, l’embarcador on la gent gaudeix de l’experi猫ncia de les barques de perxar, el Territori “Fartet”, on聽viu un petit peix, el “Fartet“, end猫mic de la costa聽mediterr脿nia,聽actualment聽en perill d’extinci贸, un mica聽m茅s聽endavant uns plafons ens descobreixen la vegetaci贸 d’ambients salins i finalment un espai on observem una mostra de diferents arts de pesca tradicionals del Delta.

Ens tornem a dirigir a la recepci贸 on un personatge arriba esbufegant i demanant disculpes pel seu endarreriment. Un personatge que ens parla de la gent, del paisatge, dels costums, de la seva infantesa. Ens explica on vivia en companyia dels seus pares i com van con猫ixer a聽Don聽Llu铆s, el propietari de les salines, que una nit va apar猫ixer a la seva barraca despr茅s d’haver ficat el cotxe dins un canal. L’ajut desinteressat de la fam铆lia en resoldre el problema i sobretot el coneixement que el seu pare tenia de la formaci贸 de la sal, la del mar “morta”, la del mar “viva” separades pel Trabucador del Delta, va fer que聽Don聽Llu铆s el contractes i ell i tota la seva fam铆lia es van traslladar a viure a la casa que ara 茅s el mirador聽360潞.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Un captivador mon貌leg teatralitzat, en el que 茅s un treball exhaustiu d’investigaci贸, ja que tota la hist貌ria que ens explica est脿 basat en fets reals i en personatges, molts d’ells encara vius i residents als pobles del Delta.

Ens va descobrint els trets caracter铆stics de la zona i les seves viv猫ncies. Ens explica el proc茅s de producci贸 de la sal i fem un tastet amb unes torrades amarades d’oli (no el d’arbequina) roman铆 i la sal que ell mateix ha agafat de la salina. Senzillament delici贸s.

Arrosseguem聽les cadires i amb ell ens traslladem al lloc on ens explica les diferents arts de la pesca i com s’utilitzen els diferents instruments i eines de pesca, el rall, el聽g谩nguil, el聽buss贸, el gamber i el tresmall, que serveixen per pescar angules, anguiles, gambes… ens fa una demostraci贸 de la聽utilitzaci贸聽del rall.

A m茅s, la visita compta amb un tast de diferents plats i productes gastron貌mics del territori, que a la posta de sol, ens ofereixen des del mirador de l’edifici: musclos del Delta i torradetes amb anguila fumada i pernil d’脿nec, maridats amb una copa de vi.

Una experi猫ncia realment interessant i recomanable, i un mon貌leg que ha interpretat magn铆ficament “Ramon de聽Polet” demostrant la seva gran empatia, connectant amb el p煤blic heterogeni que 茅rem els seus espectadors i aconseguint en tot moment mantenir la nostra atenci贸 i inter猫s聽pel que聽ens estava explicant.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Hem descobert en “Ramon聽Bertomeu”聽a un actor脿s, que ens ha captivat per la seva naturalitat i que el veiem聽capacitat聽per interpretar qualsevol paper聽c貌mic聽o dram脿tic a les xarxes de teatres de Catalunya.

l’Imma – la Marta – en聽Ramon “de聽Polet” – i en Salvador

Posteriorment聽a l’hora聽de redactar aquesta ressenya, ens hem assabentat que Ramon treballa com a聽guia聽tur铆stic聽a Terres de l’Ebre, formant part de聽DeltaPolet, una empresa de servei de guiatge de natura i sabers, dedicada a recuperar i divulgar els sabers de la gent del Delta de l’Ebre i que en 2014 va rebre el premi a la millor experi猫ncia聽a l’aire lliure de Catalunya dins del marc dels II premis de Turisme Responsable de Catalunya.

Deixa un comentari