– Visita Teatralitzada – CONTALLES DEL DELTA (🐌🐌🐌🐌) – Món Natura Delta de l’Ebre – 2018.08.24  (temp. 17/18 – espect.  nº 383)

 CONTALLES DEL DELTA (temp. 17/18 – espectacle nº 383)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Aquesta sí que si, serà la nostra última ressenya d’arts escèniques d’aquesta temporada 2017-2018, en la que expliquem el darrer espectacle (concretament el que fa el nombre 383 de la temporada), espectacle al qual hem assistit fa pocs dies a la nostra estada de relax al Delta de l’Ebre.

Però encara faltarà una darrera ressenya amb el nostre resum / valoració de la temporada que ara finalitza.

Ja fa temps que teníem reservada la segona quinzena d’agost per la nostra visita al Delta de l’Ebre, i hem tornat a repetir la nostra estada a la casa rural “Lo Segador” de Poblenou del Delta, on ens trobem com a casa.

Ja coneixíem Món Natura Delta de l’Ebre, un projecte de la Fundació Catalunya-La Pedrera, inaugurat el 2012, situat a la llacuna de la Tancada. Aquest estiu dóna a conèixer per primera vegada, les tradicions i costums del Delta de L’Ebre amb la visita teatralitzada “CONTALLES DEL DELTA“, una activitat que els vespres de divendres i dissabtes (en el període del 20 de juliol al 15 de setembre) ens descobreix els costums, les tradicions i la gastronomia d’aquesta meravellosa zona de Catalunya.

El centre Món Natura, ocupa una part de les antigues salines de Sant Antoni que va ser transformada en piscifactoria. Gràcies als treballs de restauració ambiental que s’hi han dut a terme, avui és un espai visitable que, en diferents espais, posa en relleu el valor natural del Delta.

Com hem arribat molt d’hora, ja que la visita es fa coincidir amb el “tardet”, moment en què el paisatge es transforma i es tenyeix amb els colors de la posta de sol, anem a visitar l’Espai Delta. Un espai que compta amb una museografia moderna i ofereix el documental “Un any al Delta” amb moments especials i difícils de veure i algunes curiositats de la fauna del Delta.

This slideshow requires JavaScript.

Passegem per les instal·lacions, les Salines, l’Aguait amb imatges de la transformació de la piscifactoria en l’estat actual, i unes finestres per poder observar la fauna, l’embarcador on la gent gaudeix de l’experiència de les barques de perxar, el Territori “Fartet”, on viu un petit peix, el “Fartet“, endèmic de la costa mediterrània, actualment en perill d’extinció, un mica més endavant uns plafons ens descobreixen la vegetació d’ambients salins i finalment un espai on observem una mostra de diferents arts de pesca tradicionals del Delta.

Ens tornem a dirigir a la recepció on un personatge arriba esbufegant i demanant disculpes pel seu endarreriment. Un personatge que ens parla de la gent, del paisatge, dels costums, de la seva infantesa. Ens explica on vivia en companyia dels seus pares i com van conèixer a Don Lluís, el propietari de les salines, que una nit va aparèixer a la seva barraca després d’haver ficat el cotxe dins un canal. L’ajut desinteressat de la família en resoldre el problema i sobretot el coneixement que el seu pare tenia de la formació de la sal, la del mar “morta”, la del mar “viva” separades pel Trabucador del Delta, va fer que Don Lluís el contractes i ell i tota la seva família es van traslladar a viure a la casa que ara és el mirador 360º.

This slideshow requires JavaScript.

Un captivador monòleg teatralitzat, en el que és un treball exhaustiu d’investigació, ja que tota la història que ens explica està basat en fets reals i en personatges, molts d’ells encara vius i residents als pobles del Delta.

Ens va descobrint els trets característics de la zona i les seves vivències. Ens explica el procés de producció de la sal i fem un tastet amb unes torrades amarades d’oli (no el d’arbequina) romaní i la sal que ell mateix ha agafat de la salina. Senzillament deliciós.

Arrosseguem les cadires i amb ell ens traslladem al lloc on ens explica les diferents arts de la pesca i com s’utilitzen els diferents instruments i eines de pesca, el rall, el gánguil, el bussó, el gamber i el tresmall, que serveixen per pescar angules, anguiles, gambes… ens fa una demostració de la utilització del rall.

A més, la visita compta amb un tast de diferents plats i productes gastronòmics del territori, que a la posta de sol, ens ofereixen des del mirador de l’edifici: musclos del Delta i torradetes amb anguila fumada i pernil d’ànec, maridats amb una copa de vi.

Una experiència realment interessant i recomanable, i un monòleg que ha interpretat magníficament “Ramon de Polet” demostrant la seva gran empatia, connectant amb el públic heterogeni que érem els seus espectadors i aconseguint en tot moment mantenir la nostra atenció i interès pel que ens estava explicant.

This slideshow requires JavaScript.

Hem descobert en “Ramon Bertomeu” a un actoràs, que ens ha captivat per la seva naturalitat i que el veiem capacitat per interpretar qualsevol paper còmic o dramàtic a les xarxes de teatres de Catalunya.

l’Imma – la Marta – en Ramon “de Polet” – i en Salvador

Posteriorment a l’hora de redactar aquesta ressenya, ens hem assabentat que Ramon treballa com a guia turístic a Terres de l’Ebre, formant part de DeltaPolet, una empresa de servei de guiatge de natura i sabers, dedicada a recuperar i divulgar els sabers de la gent del Delta de l’Ebre i que en 2014 va rebre el premi a la millor experiència a l’aire lliure de Catalunya dins del marc dels II premis de Turisme Responsable de Catalunya.

Leave a Reply