– Teatre Musical – CABARET TROPICANA (🐌🐌🐌+🐚) – Teatre Apolo – 2018.08.11 (temp. 17/18 – espect.  nº 379)

CABARET TROPICANA (temp. 17/18 – espectacle nº 379)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Amb una actitud expectant vam anar al Teatre Apolo per veure “el autèntico cabaret Tropicana” que ha tornat a Barcelona després de 26 anys d’absència.

El CABARET TROPICANA de Cuba va iniciar en el mes de juliol una gira per Espanya “Gira ’18” amb els artistes titulars de l’espectacle a Cuba dirigits per Juan Armando Pérez “Jimagua”. La gira hauria d’haver començat a Santa Cruz de Tenerife al mes de juny, però problemes burocràtics ho van impedir, i van començar al Gran Casino Costa Brava de Lloret de Mar, posposant al mes d’octubre l’estada a Tenerife.

Aquesta gira presenta un espectacle que fa un recorregut per l’essència de l’illa a través de la seva música.

Tropicana és un famós cabaret cubà creat l’any 1939 a La Habana i va ser construït a l’aire lliure, en una zona boscosa, sent conegut com “un paradís sota els estels“. El seu autor va ser Max Borges i el seu promotor Victor Correa. L’any 1952 Martin Fox va renovar i gestionar el Tropicana i és en aquesta dècada, que va assolir el seu màxim esplendor.

El joc, l’alcohol i les dones quasi nues, van fer desfilar pel cabaret polítics, mafiosos, artistes de Hollywood i mariners nord-americans. La revolució castrista i el bloqueig econòmic a què els nord-americans van sotmetre a l’illa, va condemnar-la a l’aïllament i va aparèixer la censura com a revulsiu del sistema capitalista. La direcció del Tropicana va ser assumida pel govern revolucionari des de l’any 1959 erradicant el joc.

Un cabaret que ha subsistit malgrat el pas del temps i conserva una plantilla de 300 artistes i més de 200 treballadors. Un reclam turístic de l’illa que ofereix sopar, espectacle i rom amb preus que oscil·len entre els 75 i els 300 euros. Declarat Monument Nacional en 2002 han obert dos establiments més en el país.

Cabaret Tropicana en gira per Espanya porta un equip de 50 persones (40 a sobre l’escenari), un cos de ball de 24 persones, 6 cantants i una orquestra de 10 músics dirigida per Horacio González Cabrera.

Hem llegit que amb ells viatgen, més de 1.000 kg de vestuari i attrezzo amb una posada en escena absolutament electritzant. Més de 100 minuts de ritme i ball, mambo, salsa, cúmbia, chachachà ….. Lluentons, plomalls, i uns inversemblants tocats que feien témer per l’equilibri dels artistes …..

Un espectacle que podríem qualificar d’anacrònic i que ens ajuda a entreveure en què consistien els cabarets més esplendorosos i glamurosos del segle XX.

This slideshow requires JavaScript.

Malgrat que pot semblar en alguns moments un espectacle “carrincló”, la veritat és que s’ha de reconèixer que expressament no ha volgut evolucionar, precisament per representar una època i un tipus de música molt concret.

L’espectacle és fascinant, des del punt de vista del ritme desbocat, però molt especialment pel seu continuo i espectacular canvi de vestuari, a quin més acolorit. Aconsegueix ràpidament provocar a bona part del públic per tal que tingui ganes de participar d’aquesta festa, també a la platea, bé tatarejant les cançons, donant palmes a ritme de la música o inclús atrevint-se a posar-se a ballar als passadissos.

Segurament no són els millors ballarins ni els millors músics del seu país i tampoc pretenen competir amb el “ballet Nacional de Cuba”, perquè es tracta d’una formació pensada i lligada al cabaret i la música tradicional de l’illa. Malgrat algun desajust en l’afinació d’un dels seus cantants i en algun “solo” instrumental de l’orquestra, s’ha de reconèixer que tots ells són grans professionals i que porten el ritme cubà a la seva sang, fet que transmeten rapidament als espectadors.

Nosaltres ens hem volgut deixat portar pel ritme, els moviments dels ballarins, la llum i el color del vestuari i la veritat és que hem gaudit d’un espectacle únic i diferent.

Una llàstima la poca ocupació de la platea.

Director artistic: Juan Armando Pérez Sánchez “Jimagua”
Director musical: Horacio González Cabrera
Solistes: Taymí Pérez González, Mª Yamel Bailey Castillo, Fredys Maikel Bermúdez Izaguirre, Juan Carlos Pérez Valdés
Orquestra: Eldrys Peña Verde (piano), Alfredo Aldama Valdés (teclat), Humberto Seijas Oria (baix), Karel Escalona Pérez Urría (bateria), Juan Armando Rodríguez Casanova (tumbadoras), Ernesto Salomón González (bongo), Guillermo Arcadi Martero (trompeta), Yordanis Rodríguez Fernández (trompeta)
Cor vocal: Karina Monzón Martínez, Rolando Vega Rivera
Ballarins solistes: Yesenia Caridad Pérez Soto, Katherine Boizàn Serrano, Alejandro Rafael Calderón Zaldívar, Maurice Sosa Coffigny
Cos de ball: Naivid de la Caridad Cosme Pedroso, Yaniré Pilar de la Cruz Pérez, Amanda Cordovés Izquierdo, Laura Caridad Acevedo Coba, Soyemis Bárbara Díaz Delgado, Naydelis Laza Serrano, Rodolfo Javier Domínguez Molina, Landy Rodríguez Rodríguez, Yoesvany Hechavarria Sarris, José Raúl Carbó Miranda, Jorge Alberto Ferro Gavilàn, Yosmani Quintana Suárez
Figurants: Yaily Gainza Rodríguez, Dunia Sánchez Ojeda, Zuima Ocampo Ríos, Evelyn la Rosa Díaz, Trish Iris Valdivia Chacón, Odette Domínguez Roque, Maraya Regla Rivero Oviedo
Floklor Batas: Bàrbaro Valdés Romero, Eduardo Rendón Hernández, Henry Bouly Blanco
Vestuari: Irene Mª Aguilera Carvajal, Néstor Trevejo Grenot \ Regidor: Ernesto Hidalgo Jerez \ Audio: Renzo Lores Breña \ Representant: Digna Dalia Mendoza Martínez
Durada: 1h 40 minuts

Leave a Reply