– Teatre – TOT VA B脡 SI ACABA B脡 (馃悓馃悓馃悓)聽– Parking Shakespeare聽– Parc Estaci贸 del Nord – 2018.08.02 (temp. 17/18 – espect.聽 n潞 374)

TOT VA B脡 SI ACABA B脡 (temp. 17/18 – espectacle n潞 374)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Ahir dijous 2 d’agost, amb una calor dif铆cilment suportable, hav铆em d’acomplir amb la tradici贸 estiuenca d’anar a veure “als de聽Parking聽Shakespeare” al Parc de l’Estaci贸 del Nord. Enguany, i tal com ens van explicar a la roda de premsa, representen la聽10a聽i 煤ltima de les com猫dies de William Shakespeare TOT VA B脡 SI聽ACABA聽B脡.

Tot va b茅 si acaba b茅 o A bon fi, tot li 茅s cam铆 (All’s聽Well聽That聽Ends聽Well), segurament escrita el 1604, va ser publicada el 1623. El muntatge est脿 codirigit per M貌nica Bofill i聽Judith聽Pujol i compta amb la participaci贸 de tots els membres de la companyia 脪scar Bosch, Mireia Cirera, Ester Cort, Adri脿 D铆az, Jos茅 Pedro Garcia Balada, Pep Garcia-Pascual, Carles聽Gilabert, Ariadna聽Matas,聽Santi聽Monreal聽i Ricard Sadurn铆.

Un text, tradu茂t per Salvador Oliva, que es considera “menor” dins de l’obra del dramaturg bard, i per aix貌 la companyia, que amb els anys, ha esgotat el repertori de com猫dies de Shakespeare, va decidir crear una dramat煤rgia paral路lela, que a manera de meta-teatre, dialoga amb l’obra original i exposa al p煤blic els entrellats de la mateixa companyia.

Helena (Ariadna Matas), una dona de classe baixa, aconsegueix casar-se amb el seu estimat Bertran (Pep Garc铆a-Pascual), fill d鈥檜n noble, com a premi per haver guarit el rei de Fran莽a (Jos茅 Pedro Garc铆a Balada). Ell, per貌, no est脿 satisfet amb el matrimoni i li diu que nom茅s es comportar脿 com un esp貌s si ella aconsegueix quedar-se embarassada d’ell i treure-li l’anell que sempre du a sobre.

Dit aix貌, fuig a la guerra, on sedueix diverses noies. La jove esposa el segueix, amb conniv猫ncia de la sogra (Mireia Cirera), i es disfressa com una de les amants per aconseguir l’anell i la consumaci贸 del matrimoni. Aix铆, quan ell torna a casa es troba que ha de complir la promesa.

Una hist貌ria d’enganys, rebuig, mentides i manipulacions, on cada personatge nom茅s mira per a si mateix i les estrat猫gies s贸n cada cop m茅s fosques. Per貌 diuen que tot va b茅, si acaba b茅. O no?

Irrompen a escena com si 茅s tractes d’una聽troupe聽z铆ngara que balla i recorda el nomadisme dels c貌mics de carrer. Amb un narrador (Adri脿 D铆az) que ens va presentant els personatges de la com猫dia, comencen a apar猫ixer els nobles, el rei, la comtessa … Al llarg de la representaci贸 s’intercalen les escenes on els actors de la companyia ens parlen d’ells mateixos, d’etiquetes, d’esfor莽os, de mitjans, de reivindicacions …. amarats amb balls i m煤sica que ens retornen a la festa.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

La companyia Parking Shakespeare va n茅ixer el 2009 amb la idea anglosaxona de representar les obres de William Shakespeare en parcs p煤blics, sense escenografia ni equipaments de cap mena, fent recaure tot el protagonisme en el text i en el treball de direcci贸 i actoral.

El bon funcionament i l鈥檈ntesa de la companyia ha fet que ampli茂 l鈥檃ctivitat i fes un pas endavant amb Parking d鈥橦ivern. El projecte ofereix teatre amb entrada gratu茂ta m茅s enll脿 de l鈥檈stiu, presentant obres d鈥檃ltres autors. De manera que Parking Shakespeare creix i es fa gran. De l鈥檈stiu a l鈥檋ivern. De la calor al fred. De la com猫dia al drama. D鈥檜n autor cl脿ssic a un de contemporani. Sempre seguint amb la nostra filosofia: les ganes d鈥檃propar la cultura a tothom.

TOT VA B脡 SI聽ACABA聽B脡 va ser estrenada a Manresa com a Capital de la Cultura Catalana 2018,聽t茅聽la frescor de totes les obres que ens presenta la companyia i mantenen al聽p煤blic, assegut a la rotllana en unes condicions bastant dures, pendents dels seus moviments i de les seves inesperades sortides. Com acostumen es belluguen de banda a banda, s’asseuen entre els espectadors i entren i surten per qualsevol punt de la rotllana. Una posada en escena fluida i molt distreta que fa oblidar moment脿niament la calor, l’estretor i la incomoditat del lloc pels que ja “fa estona que pentinem canes o no pentinem res“.

L’aposta de la companyia per apropar el teatre i la cultura a tothom, fa que ofereixen aquests espectacles de forma gratu茂ta i en acabar la representaci贸 demanen la col路laboraci贸 econ貌mica del p煤blic聽amb el que聽considerin convenient i just per la tasca que realitzen.

Durant aquests deu anys la companyia ha creat els seg眉ents espectacles per representar a l鈥檈stiu, al Parc de l鈥橢staci贸 del Nord: 鈥L鈥檃mansiment de la f煤ria (2009)鈥, 鈥La com猫dia dels errors (2010)鈥, 鈥El somni d鈥檜na nit d鈥檈stiu (2011)鈥, 鈥Treballs d鈥檃mor perduts (2012)鈥, 鈥Nit de reis o el que vulgueu (2013)鈥,鈥Molt soroll per res (2014)鈥, 鈥Al vostre gust (2015)鈥, 鈥Les alegres casades de Windsor (2016)鈥, 鈥Els dos cavallers de Verona (2017)鈥. I els seg眉ents, per a l鈥檃nomenat parking d鈥檋ivern: 鈥Pell de mercuri (2012)鈥, 鈥Woyzeck (2013)鈥, 鈥Eduard II (2014)鈥, 鈥Les males persones (2015)鈥, 鈥D茅u 茅s bellesa (2016) i 鈥Pornografia (2017)鈥.

Ara, un cop acabades les com猫dies de Shakespeare, caldr脿 esperar quina sorpresa ens proporcionen per l’estiu del 2019.

Recordem que l’any passat en sortir de la representaci贸 v脿rem dir “mai m茅s”…. i 茅s que estar asseguts en aquestes condicions 2 hores i mitja (entre espera i representaci贸), per persones de la nostra edat, 茅s for莽a feixuc. Avui encara ens fa mal l’esquena i els genolls

Com veieu no hem complert all貌 que vam dir. Enguany hem tornat a dir que l’any vinent no vindrem … Ja veurem si tornar脿 a passar el mateix.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Autor:聽William Shakespeare
Traducci贸:聽Salvador Oliva
Direcci贸:聽M貌nica Bofill i Judith Pujol
Repartiment:聽 脪scar Bosch (Lafeu), Mireia Cirera (comtessa del Rossell贸), Ester Cort (Diana/Noble I), Adri脿 D铆az (Buf贸/V铆dua), Jos茅 Pedro Garcia Balada (Rei de Fran莽a), Pep Garcia-Pascual (Bertran), Carles Gilabert (Paraules), Ariadna Matas (Helena), Santi Monreal (Noble II), Ricard Sadurn铆 (soldat)
Fotografia:聽Xavier Gil \ Vestuari: Giulia Grumi \ Producci贸, comunicaci贸 i premsa : Aina Bujosa i 脥ngrid F猫lix \ Direcci贸 art铆stica: Pep Garc铆a-Pascual
Producci贸:聽Parking Shakespeare
Idioma: catal脿 –聽Durada: 90 minuts

Deixa un comentari