– Festival Masimas – Flamenco – EL YIYO Y EL TETE (馃悓馃悓馃悓馃悓) – Sala Tarantos – 2018.08.01 (temp. 17/18 – espect.聽 n潞 373)

EL YIYO Y EL TETE (temp. 17/18 – espectacle n潞 373)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

El passat mes de maig vam publicar una entrada de la roda de premsa de presentaci贸 del聽16茅聽San聽Miguel聽MASiMAS聽Festival, d’enguany, i dimecres, despr茅s de la “borratxera” del Festival Grec vam tenir l’oportunitat d’anar a una de les propostes, concretament a veure ballar a EL聽YIYO聽I EL TETE.

Vam fer cap a la Sala聽los聽Tarantos, a la que per cert no hi hav铆em entrat mai, una sala plena de turistes delerosos per veure una mica de flamenc.

El聽Yiyo聽i el Tete s贸n dos joves germans badalonins nascuts en el si d’una fam铆lia gitana que, tot i la seva joventut, ja s’han guanyat un lloc聽destacat en el terreny del ball flamenc.

Miguel Fern谩ndez Ribas, t茅 19 anys, i el podem veure com a model en revistes de moda, ell 茅s el Yiyo, un nom reconegut com un dels “bailaors” amb m茅s projecci贸 actualment, tant pel seu ball una mica salvatge, com per la seva pres猫ncia f铆sica, i en alguns mitjans parlen d’ell com el nou Joaquin Cortes. Ell t茅 com a referents a Farruco, Antonio, Carmen Amaya i Michael Jackson. Ha compartit escenaris amb Estrella Morente, Miguel Poveda, Farruquito, Eva Yerbabuena i Pitingo i ha actuat a New York, Taiwan i Par铆s.

Al mes de juny de 2016 va estrenar un espectacle propi, “Trilogia flamenca” al Casino L’Alian莽a del Poblenou. Un espectacle on va combinar la m煤sica electr貌nica amb la m煤sica flamenca m茅s tradicional.

Els seus germans, Ricardo de 18 anys i Sebastian de 10 segueixen els seus passos.

Miguel聽茅s una persona que va comen莽ar a ballar flamenc amb nom茅s cinc anys i ha fet classes de dansa cl脿ssica i contempor脿nia per completar la seva formaci贸: “Per qu猫 no provar alguna cosa nova? Per qu猫 no fer alguna cosa diferent? Vaig comen莽ar tan jove amb el flamenc que ho conec molt b茅. Em vaig fixar com els ballarins cl脿ssics giraven, saltaven i es col路locaven. I m’agradava. D’aqu铆 vaig passar al contemporani. Aix铆 que vaig agafar una bona base, tinc m茅s informaci贸 i de la mescla surt alguna cosa聽flamenc聽per貌 amb altres arrels. No perqu猫 s贸c bailaor haig de fer solament flamenc. Estic obert a coses diferents

Ricardo聽Fern脿ndez聽Ribas, el Tete,聽t茅聽18 anys i mostra ja a escena una gran maduresa art铆stica.

El聽Yiyo聽i el Tete van comen莽ar a compartir escenari en desembre del 2016 amb “Flamenco聽de聽sangre” on ja van mostrar que tot i assemblar-se f铆sicament, tenen personalitats art铆stiques diferents.

Junts, acompanyats聽d’Isabel聽Santiago,聽bailaora, Jos茅 de la聽Miguela聽al cante, Boca铆llo聽al cante,聽Eduardo聽Cortes聽a la guitarra i聽Paco聽de Mode al聽caj贸n, ens han regalat 30 minuts d’aut猫ntica fogositat flamenca, amb una qualitat que ens ha deixat gratament sorpresos.

Durant tot el mes d’agost, el聽YIYO聽I el TETE ofereixen 4 passes cada dia,聽 al聽Tarantos, una sala que va obrir les seves portes en 1963 per dedicar-se al flamenc quasi en exclusivitat. A partir de l’any 1994 va apostar per la can莽贸 d’autor oferint recitals intimistes, sense deixar de banda el flamenc.

Una ll脿stima que l’espectacle tingui una durada聽tan聽curta,聽perqu猫聽ens v脿rem quedar amb moltes聽ganes聽de veure m茅s, molt m茅s; si聽hagu茅ssim聽tingut la seguretat聽que聽els passis no eren id猫ntics聽ens聽haur铆em聽quedat聽al seg眉ent passi.

El Yiyo i el Tete …. Tot un descobriment !!!

El Yiyo,聽bailaor
El Tete,聽bailaor
Isabel Santiago,聽bailaora \ Jos茅 de la Miguela,聽cante \ Boca铆llo,聽cante \ Eduardo Cort茅s,聽guitarra \ Paco de Mode,聽caj贸n
Durada: 30 minuts

Leave a Reply