– Festival Masimas – Flamenco – EL YIYO Y EL TETE (🐌🐌🐌🐌) – Sala Tarantos – 2018.08.01 (temp. 17/18 – espect.  nº 373)

EL YIYO Y EL TETE (temp. 17/18 – espectacle nº 373)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

El passat mes de maig vam publicar una entrada de la roda de premsa de presentació del 16é San Miguel MASiMAS Festival, d’enguany, i dimecres, després de la “borratxera” del Festival Grec vam tenir l’oportunitat d’anar a una de les propostes, concretament a veure ballar a EL YIYO I EL TETE.

Vam fer cap a la Sala los Tarantos, a la que per cert no hi havíem entrat mai, una sala plena de turistes delerosos per veure una mica de flamenc.

El Yiyo i el Tete són dos joves germans badalonins nascuts en el si d’una família gitana que, tot i la seva joventut, ja s’han guanyat un lloc destacat en el terreny del ball flamenc.

Miguel Fernández Ribas, té 19 anys, i el podem veure com a model en revistes de moda, ell és el Yiyo, un nom reconegut com un dels “bailaors” amb més projecció actualment, tant pel seu ball una mica salvatge, com per la seva presència física, i en alguns mitjans parlen d’ell com el nou Joaquin Cortes. Ell té com a referents a Farruco, Antonio, Carmen Amaya i Michael Jackson. Ha compartit escenaris amb Estrella Morente, Miguel Poveda, Farruquito, Eva Yerbabuena i Pitingo i ha actuat a New York, Taiwan i París.

Al mes de juny de 2016 va estrenar un espectacle propi, “Trilogia flamenca” al Casino L’Aliança del Poblenou. Un espectacle on va combinar la música electrònica amb la música flamenca més tradicional.

Els seus germans, Ricardo de 18 anys i Sebastian de 10 segueixen els seus passos.

Miguel és una persona que va començar a ballar flamenc amb només cinc anys i ha fet classes de dansa clàssica i contemporània per completar la seva formació: “Per què no provar alguna cosa nova? Per què no fer alguna cosa diferent? Vaig començar tan jove amb el flamenc que ho conec molt bé. Em vaig fixar com els ballarins clàssics giraven, saltaven i es col·locaven. I m’agradava. D’aquí vaig passar al contemporani. Així que vaig agafar una bona base, tinc més informació i de la mescla surt alguna cosa flamenc però amb altres arrels. No perquè sóc bailaor haig de fer solament flamenc. Estic obert a coses diferents

Ricardo Fernàndez Ribas, el Tete, té 18 anys i mostra ja a escena una gran maduresa artística.

El Yiyo i el Tete van començar a compartir escenari en desembre del 2016 amb “Flamenco de sangre” on ja van mostrar que tot i assemblar-se físicament, tenen personalitats artístiques diferents.

Junts, acompanyats d’Isabel Santiago, bailaora, José de la Miguela al cante, Bocaíllo al cante, Eduardo Cortes a la guitarra i Paco de Mode al cajón, ens han regalat 30 minuts d’autèntica fogositat flamenca, amb una qualitat que ens ha deixat gratament sorpresos.

Durant tot el mes d’agost, el YIYO I el TETE ofereixen 4 passes cada dia,  al Tarantos, una sala que va obrir les seves portes en 1963 per dedicar-se al flamenc quasi en exclusivitat. A partir de l’any 1994 va apostar per la cançó d’autor oferint recitals intimistes, sense deixar de banda el flamenc.

Una llàstima que l’espectacle tingui una durada tan curta, perquè ens vàrem quedar amb moltes ganes de veure més, molt més; si haguéssim tingut la seguretat que els passis no eren idèntics ens hauríem quedat al següent passi.

El Yiyo i el Tete …. Tot un descobriment !!!

El Yiyo, bailaor
El Tete, bailaor
Isabel Santiago, bailaora \ José de la Miguela, cante \ Bocaíllo, cante \ Eduardo Cortés, guitarra \ Paco de Mode, cajón
Durada: 30 minuts

Deixa un comentari