– Festival Masimas – Flamenco – EL YIYO Y EL TETE (🐌🐌🐌🐌) – Sala Tarantos – 2018.08.01 (temp. 17/18 – espect.  nÂș 373)

EL YIYO Y EL TETE (temp. 17/18 – espectacle nÂș 373)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn

El passat mes de maig vam publicar una entrada de la roda de premsa de presentaciĂł del 16é San Miguel MASiMAS Festival, d’enguany, i dimecres, desprĂ©s de la “borratxera” del Festival Grec vam tenir l’oportunitat d’anar a una de les propostes, concretament a veure ballar a EL YIYO I EL TETE.

Vam fer cap a la Sala los Tarantos, a la que per cert no hi havíem entrat mai, una sala plena de turistes delerosos per veure una mica de flamenc.

El Yiyo i el Tete sĂłn dos joves germans badalonins nascuts en el si d’una famĂ­lia gitana que, tot i la seva joventut, ja s’han guanyat un lloc destacat en el terreny del ball flamenc.

Miguel FernĂĄndez Ribas, tĂ© 19 anys, i el podem veure com a model en revistes de moda, ell Ă©s el Yiyo, un nom reconegut com un dels “bailaors” amb mĂ©s projecciĂł actualment, tant pel seu ball una mica salvatge, com per la seva presĂšncia fĂ­sica, i en alguns mitjans parlen d’ell com el nou Joaquin Cortes. Ell tĂ© com a referents a Farruco, Antonio, Carmen Amaya i Michael Jackson. Ha compartit escenaris amb Estrella Morente, Miguel Poveda, Farruquito, Eva Yerbabuena i Pitingo i ha actuat a New York, Taiwan i ParĂ­s.

Al mes de juny de 2016 va estrenar un espectacle propi, “Trilogia flamenca” al Casino L’Aliança del Poblenou. Un espectacle on va combinar la mĂșsica electrĂČnica amb la mĂșsica flamenca mĂ©s tradicional.

Els seus germans, Ricardo de 18 anys i Sebastian de 10 segueixen els seus passos.

Miguel és una persona que va començar a ballar flamenc amb nomĂ©s cinc anys i ha fet classes de dansa clĂ ssica i contemporĂ nia per completar la seva formaciĂł: “Per quĂš no provar alguna cosa nova? Per quĂš no fer alguna cosa diferent? Vaig començar tan jove amb el flamenc que ho conec molt bĂ©. Em vaig fixar com els ballarins clĂ ssics giraven, saltaven i es col·locaven. I m’agradava. D’aquĂ­ vaig passar al contemporani. AixĂ­ que vaig agafar una bona base, tinc mĂ©s informaciĂł i de la mescla surt alguna cosa flamenc perĂČ amb altres arrels. No perquĂš sĂłc bailaor haig de fer solament flamenc. Estic obert a coses diferents

Ricardo Fernàndez Ribas, el Tete, té 18 anys i mostra ja a escena una gran maduresa artística.

El Yiyo i el Tete van començar a compartir escenari en desembre del 2016 amb “Flamenco de sangre” on ja van mostrar que tot i assemblar-se fĂ­sicament, tenen personalitats artĂ­stiques diferents.

Junts, acompanyats d’Isabel Santiago, bailaora, JosĂ© de la Miguela al cante, BocaĂ­llo al cante, Eduardo Cortes a la guitarra i Paco de Mode al cajĂłn, ens han regalat 30 minuts d’autĂšntica fogositat flamenca, amb una qualitat que ens ha deixat gratament sorpresos.

Durant tot el mes d’agost, el YIYO I el TETE ofereixen 4 passes cada dia,  al Tarantos, una sala que va obrir les seves portes en 1963 per dedicar-se al flamenc quasi en exclusivitat. A partir de l’any 1994 va apostar per la cançó d’autor oferint recitals intimistes, sense deixar de banda el flamenc.

Una llĂ stima que l’espectacle tingui una durada tan curta, perquÚ ens vĂ rem quedar amb moltes ganes de veure mĂ©s, molt mĂ©s; si haguĂ©ssim tingut la seguretat que els passis no eren idĂšntics ens haurĂ­em quedat al segĂŒent passi.

El Yiyo i el Tete …. Tot un descobriment !!!

El Yiyo, bailaor
El Tete, bailaor
Isabel Santiago, bailaora \ José de la Miguela, cante \ Bocaíllo, cante \ Eduardo Cortés, guitarra \ Paco de Mode, cajón
Durada: 30 minuts

Leave a Reply