– Festival GREC 2018¬†– Teatre – FILOCTETES (ūüźĆūüźĆ+ūüźö) – Teatre Grec – 2018.07.31 (temp. 17/18 – espect.¬† n¬ļ 372)

FILOCTETES (temp. 17/18 – espectacle n¬ļ 372)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc√®niques –¬†

Per Imma Barba & Miquel Gascón

√Čs 31 de juliol i el Festival Grec tanca portes. Arribem d’hora al Teatre Grec per tal d’ocupar una taula i sopar una miqueta abans d’enfrontar-nos amb FILOCTETES de S√≤focles, l’√ļltim espectacle.

Hem de recon√®ixer que potser aquesta proposta era la que ens feia m√©s “por” de tota la programaci√≥, ja que no som gaire de teatre cl√†ssic i tampoc¬†coneix√≠em¬†el text de S√≤focles; tot i aix√≤, la v√†rem escollir a l’hora de comprar les nostres entrades, per dues raons, perqu√® v√†rem veure que era una versi√≥ de Jordi¬†Casanovas¬†i sobretot perqu√® era la proposta escollida per fer la cloenda del Festival.

A aquesta pe√ßa l’anomenen els erudits, “la trag√®dia oblidada de S√≤focles“, una trag√®dia que va ser representada per primera vegada en el Festival de les Dion√≠sies¬†de l’any¬†409 aC.¬†i¬†on va aconseguir el primer premi. S√≤focles tenia aleshores m√©s de vuitanta anys i aquesta va ser la darrera obra escrita pel dramaturg grec. Enguany, versionada per Jordi¬†Casanovas¬†i Antonio¬†Sim√≥n, qui tamb√© la dirigeix, ha estat presentada en el Festival de Teatre Cl√†ssic de M√®rida.

Una nova lectura d’aquesta pe√ßa que ens parla de la manipulaci√≥ i de l’√ļs del dolor i el patiment amb finalitats pol√≠tiques.

FILOCTETES¬†va ser escrita en el transcurs de la Guerra del¬†Pelopones¬†(431-404 aC) i¬†t√©¬†com a fons la guerra de Troia. Ens mostra un conflicte entre tres personatges, Ulisses (Pepe¬†Viyuela), l’home¬†pol√≠tic¬†que far√† el que sigui per aconseguir els seus objectius, manipulant la voluntat dels que li poden ser¬†√ļtils.

Neoptolomeo¬†(F√©lix¬†G√≥mez) el fill¬†d’Aquil¬∑les, que representa la rectitud i honradesa i que queda enganxat en el joc d’enganys d’Ulisses. I finalment, Filoctetes (Pedro Casablanc) ¬†l’heroi marginat per la ferida de la seva cama, que en ser mossegat per una serp i davant la infecci√≥ derivada, va ser abandonat a l’illa de Lemnos. Han passat deu anys, per√≤ ara, segons l’oracle, necessiten l’arma, l’arc d’Heracles, que ell conserva per poder guanyar la guerra.

Neoptolomeo patirà una mena de joc de rol, una iniciació que el trencarà internament per poder satisfer les exigències de la elit, a la que vol pertànyer, cal que demostri que està  preparat i que ho pot fer.

This slideshow requires JavaScript.

En aquesta versi√≥ de Filoctetes, el cor de mariners de l’obra original ha estat substitu√Įt per un cor de dones per tal de donar un contrap√®s a la cultura b√®l¬∑lica i patriarcal pr√≤pia del m√≥n mascul√≠ que transmeten els personatges protagonistes de l‚Äôobra. Un corifeu femen√≠ de set dones, Arantxa Aranguren, Sandra Arpa, Marina Esteve, Mar√≠a Herrero, Sara Ill√°n, Nahia Laiz i M√≥nica Portillo, coreografiat per Moreno Bernardi. El grup de mariners de l‚Äôobra original es condensa en el personatge de Samuel Viyuela.

Jordi Casanovas i Antonio Simon han adaptat l’obra situant-la a Lemnos l’any 2018 potenciant els paral¬∑lelismes amb la nostra actualitat, una proposta que extreu del text original tot de refer√®ncies al m√≥n contemporani en presentar-nos uns personatges corruptes, depravats i mediocres que s’imposen, potser com passa avui, a uns personatges √®ticament positius que moren en la batalla o s√≥n exclosos de la col¬∑lectivitat.

La escenograf√≠a¬†de¬†Paco¬†Azor√≠n ens presenta una platja de sorra negra amb un vaixell encallat i neum√†tics, i amb les videoprojeccions de Pedro¬†Chamizo, sobre la roca de l’amfiteatre, han¬†contribu√Įt¬†a una magn√≠fica posada en escena. A la part final apareix projectada la imatge d’Heracles¬†(Miguel¬†Rell√°n) que aconsella a¬†Filoctetes¬†el que ha de fer per aconseguir curar la ferida de la cama i tornar a ser l’heroi que havia estat.

This slideshow requires JavaScript.

Les interpretacions acceptables, destacant positivament la de¬†F√©lix¬†G√≥mez (Neoptolomeo), i per contra amb una mica de sobreactuaci√≥, al nostre gust, l’interpretaci√≥ de Pedro¬†Casablanc¬†(Filoctetes), al que per cert, la perruca no deixa veure¬†gaireb√©¬†la cara. Molt desafortunada la caracteritzaci√≥ i la interpretaci√≥ del cor de dones tant en moviments desajustats com en les veus descoordinades que moltes vegades feien¬†impossible¬†entendre el que deien.

Ahir al vespre no sabem si era la calor, el poc espai disponible a les cadires de la fila 10 on quedes pr√†cticament encaixat entre els ve√Įns, l’esquena de l’espectador del davant i els genolls del de darrere, per√≤ el text de teatre cl√†ssic tot i estar¬†contemporaneitzat, se’ns va fer “molt cl√†ssic” …¬†massa… i en molts moments ens va avorrir.

Pel nostre gust un decebedor tancament del Festival Grec d’enguany, malgrat la seva extraordin√†ria posada en escena.

This slideshow requires JavaScript.

Autoría: Sòfocles
Versió: Jordi Casanovas 
Dramat√ļrgia: Jordi Casanovas, Antonio Sim√≥n¬†
Direcció: Antonio Simón
Repartiment: Pedro Casablanc, Pepe Viyuela, Félix Gómez, Samuel Viyuela, i la col·laboració especial de Miguel Rellán 
Cor: Arantxa Aranguren, Sandra Arpa, Marina Esteve, María Herrero, Sara Illán, Nahia Láiz, Mónica Portillo
Escenografia: Paco Azor√≠n \¬†Vestuari:¬†Sandra Espinosa \¬†Coreografia:¬†Moreno Bernardi¬†\¬†M√ļsica:¬†Lucas Ariel Vallejos¬†\ Il¬∑luminaci√≥: Pau Fullana¬†\ Videoprojeccions:¬†Pedro Chamizo¬†\ Caracteritzaci√≥:¬†Lolita G√≥mez \¬†Ajudant de direcci√≥:¬†Gerard Iravedra¬†\ Ajudant d‚Äôescenografia: Juan Sebasti√°n Dom√≠nguez¬†\ Ajudant de vestuari:¬†Alazne Torres¬†\ Realitzaci√≥ de l‚Äôescenografia:¬†Taller del Teatre-Auditori de Sant Cugat¬†\ T√®cnic de la il¬∑luminaci√≥:¬†Jos√© Manuel Cerdeiri√Īa¬†\ Maquin√†ria esc√®nica:¬†Benito S√°nchez¬†\ T√®cnic de so:¬†Fernando D√≠az \T√®cnic audiovisual:¬†Israel Men√©ndez¬†\ T√®cnica de caracteritzaci√≥ i vestuari:¬†Gema Solanilla \ Ajudant de producci√≥/Gerent en gira:¬†Beatrice Binotti \ ¬†Adjunta a la direcci√≥ de producci√≥:¬†Cl√†udia Flores¬†\Producci√≥ executiva:¬†Nadia Corral¬†\ Direcci√≥ de producci√≥:¬†Josep Dom√®nech¬†
Idioma: castellà
Durada: 90 minuts

Leave a Reply