– Voltar per la Literatura – JOC D’IDENTITATS (🐌🐌🐌🐌🐌) de Jordi Tiñena – 2018.07.25 (temp. 17/18 – llibre nº 047)

JOC D’IDENTITATS de Jordi Tiñena – (temp. 17/18 – llibre nº 047)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba

Aquest és el segon llibre protagonitzat pel sotsinspector Vidal i el seu company el caporal Veciana i, malauradament, l’últim d’una sèrie que s’havia iniciat amb “La mort sense ningú” i que va ser publicat per Llibres del Delicte en 2016.

Fa poc temps que el seu autor ens ha deixat, i la veritat és que he anat deixant la lectura, colpida encara per la notícia.

En aquesta novel·la Vidal ha d’investigar un cas i amb ell, nosaltres els lectors, entrem en el joc d’un seguit de pistes estranyes. L’autor juga amb els personatges i alhora juga amb nosaltres. He de reconèixer que m’ha costat una mica al principi, perduda en el munt de personatges que se segueixen mútuament, però que un cop he enganxat la trama no he pogut parar fins al final.

Diferents veus narradores i diferents òptiques, entre elles la del mateix assassí que en primera persona ens va explicant el que ens vol explicar i ens dóna pistes que encara entortolliguen més el relat. L’autor ens proposa descobrir les veritables identitats dels personatges que s’amaguen darrere altres identitats, i per fer-ho ens va deixant anar pistes sobre característiques físiques o fets del passat d’alguns dels personatges.

Quan un home comença a seguir-ne un altre per pura diversió, algú anònim sense cap interès aparent, no pot arribar a pensar que el seu avorrit seguiment l’acabarà portant a ser ell el perseguit, en un joc macabre de miralls.

El sotsinspector Vidal i el caporal Veciana es veuran involucrats de manera personal en aquest joc d’identitats on ells també són vigilats i participen de la comèdia com uns actors més, però sense tenir clar qui han de vigilar ells per resoldre el cas. Ni tan sols si n’hi ha, de cas.

Acompanyem als investigadors que comencen dubtant de si realment tenen un cas entre mans, llegim les entregues de Maria Jovè, una jove escriptora que escriu, en el seu blog, una novel·la titulada “Morir en silenci”, i escoltem la veu de l’assassí.

Una novel·la molt ben construïda amb encreuament de pistes i d’identitats i amb un autor que ha jugat amb nosaltres des de la primera pàgina. Un llibre molt recomanable. Sense dubte trobarem a faltar els llibres que haurien seguit aquesta sèrie.

Jordi Tiñena i Amorós va néixer a Barcelona en 1955 i va morir a Tarragona el 23 de marc de 2018. Fou escriptor i catedràtic de llengua i literatura catalanes. Va treballar molts anys com a professor a l’institut públic de Campclar a Tarragona. En el camp de la literatura va donar-se a conèixer amb adaptacions de clàssics catalans com “Tirant lo Blanc” de Joanot Martorell, “Curial i Güelfa” un anònim, “El llibre de les dones” de Jaume Roig i “Lo somni” de Bernat Metge, entre d’altres.

Va publicar la seva primera novel·la en 1994, “Un dia en la vida d’Ishak Butmic“, sobre el setge de Sarajevo a la guerra de Bòsnia, i el mateix any va publicar “Mort a Menorca” sobre la fragilitat de les certeses, i “Els vespres de don Magí Castellarnau” que parla de l’ùltim representant d’una nissaga noble de la ciutat de Tarragona.

En total, va publicar tretze novel·les i vuit reculls de narracions.

Joc d’identitats ha estat l’última novel·la de Jordi Tiñena,  amb una dedicatòria que a la seva mort ha guanyat tot el sentit: “A tots, família, amics i companys, que m’heu acompanyat en aquests darrers anys difícils”.

Títol: Joc d’identitats
Autor: Jordi Tiñena
Editorial: Llibres del Delicte
Data de publicació: Febrer de 2018
Idioma: català – 
Pàgines: 241

Deixa un comentari