– Voltar per la Literatura – JOC D’IDENTITATS (🐌🐌🐌🐌🐌) de Jordi Tiñena – 2018.07.25 (temp. 17/18 – llibre nÂș 047)

JOC D’IDENTITATS de Jordi Tiñena – (temp. 17/18 – llibre nÂș 047)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba

Aquest Ă©s el segon llibre protagonitzat pel sotsinspector Vidal i el seu company el caporal Veciana i, malauradament, l’Ășltim d’una sĂšrie que s’havia iniciat amb “La mort sense ningĂș” i que va ser publicat per Llibres del Delicte en 2016.

Fa poc temps que el seu autor ens ha deixat, i la veritat Ă©s que he anat deixant la lectura, colpida encara per la notĂ­cia.

En aquesta novel·la Vidal ha d’investigar un cas i amb ell, nosaltres els lectors, entrem en el joc d’un seguit de pistes estranyes. L’autor juga amb els personatges i alhora juga amb nosaltres. He de reconĂšixer que m’ha costat una mica al principi, perduda en el munt de personatges que se segueixen mĂștuament, perĂČ que un cop he enganxat la trama no he pogut parar fins al final.

Diferents veus narradores i diferents ĂČptiques, entre elles la del mateix assassĂ­ que en primera persona ens va explicant el que ens vol explicar i ens dĂłna pistes que encara entortolliguen mĂ©s el relat. L’autor ens proposa descobrir les veritables identitats dels personatges que s’amaguen darrere altres identitats, i per fer-ho ens va deixant anar pistes sobre caracterĂ­stiques fĂ­siques o fets del passat d’alguns dels personatges.

Quan un home comença a seguir-ne un altre per pura diversiĂł, algĂș anĂČnim sense cap interĂšs aparent, no pot arribar a pensar que el seu avorrit seguiment l’acabarĂ  portant a ser ell el perseguit, en un joc macabre de miralls.

El sotsinspector Vidal i el caporal Veciana es veuran involucrats de manera personal en aquest joc d’identitats on ells tambĂ© sĂłn vigilats i participen de la comĂšdia com uns actors mĂ©s, perĂČ sense tenir clar qui han de vigilar ells per resoldre el cas. Ni tan sols si n’hi ha, de cas.

Acompanyem als investigadors que comencen dubtant de si realment tenen un cas entre mans, llegim les entregues de Maria JovĂš, una jove escriptora que escriu, en el seu blog, una novel·la titulada “Morir en silenci”, i escoltem la veu de l’assassĂ­.

Una novel·la molt ben construĂŻda amb encreuament de pistes i d’identitats i amb un autor que ha jugat amb nosaltres des de la primera pĂ gina. Un llibre molt recomanable. Sense dubte trobarem a faltar els llibres que haurien seguit aquesta sĂšrie.

Jordi Tiñena i AmorĂłs va nĂ©ixer a Barcelona en 1955 i va morir a Tarragona el 23 de marc de 2018. Fou escriptor i catedrĂ tic de llengua i literatura catalanes. Va treballar molts anys com a professor a l’institut pĂșblic de Campclar a Tarragona. En el camp de la literatura va donar-se a conĂšixer amb adaptacions de clĂ ssics catalans com “Tirant lo Blanc” de Joanot Martorell, “Curial i GĂŒelfa” un anĂČnim, “El llibre de les dones” de Jaume Roig i “Lo somni” de Bernat Metge, entre d’altres.

Va publicar la seva primera novel·la en 1994, “Un dia en la vida d’Ishak Butmic“, sobre el setge de Sarajevo a la guerra de BĂČsnia, i el mateix any va publicar “Mort a Menorca” sobre la fragilitat de les certeses, i “Els vespres de don MagĂ­ Castellarnau” que parla de l’Ăčltim representant d’una nissaga noble de la ciutat de Tarragona.

En total, va publicar tretze novel·les i vuit reculls de narracions.

Joc d’identitats ha estat l’Ășltima novel·la de Jordi Tiñena,  amb una dedicatĂČria que a la seva mort ha guanyat tot el sentit: “A tots, famĂ­lia, amics i companys, que m’heu acompanyat en aquests darrers anys difĂ­cils”.

Títol: Joc d’identitats
Autor: Jordi Tiñena
Editorial: Llibres del Delicte
Data de publicaciĂł: Febrer de 2018
Idioma: catalĂ  – 
PĂ gines: 241

Leave a Reply