– RdP – Festival Grec – PASIONARIA – TANGEL/BENZAL – IT DANSA – Palau de la Virreina – 2018.07.24 (temp. 17/18 – RdP 115)

RdP – PASIONARIA – TANGEL/BENZAL – IT DANSA (temp. 17/18 – RdP nº 115)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Aquest mati ha estat un dia ple de convocatòries de Rodes de Premsa.  La primera dedicada a presentar tres espectacles de dansa, dins de la programació del Festival Grec.

1 – PASIONARIA – La Veronal

La Veronal ens porta a un planeta que es podria batejar com Pasionaria, on viuen éssers humans igual que nosaltres…. l’únic que han perdut la capacitat per apassionar-se. Amb aquesta peça la companyia vol reflexionar sobre la idea de progrés que se’ns imposa.

Un espectacle que es va estrenar fa gairebé un mes a Madrid, aspecte gens habitual en aquesta companyia que té residència a Barcelona, malgrat que juga un paper molt important també internacionalment.

Malgrat que PASIONARIA pot semblar que és una al·legoria al passat, res més lluny de la realitat, perquè precisament vol parlar del present i del nostre futur com a societat. Els ballarins a ulls dels espectadors, poden arribar a semblar robots que parlen un idioma desconegut, malgrat que les paraules o sons que emeten no tenen cap importància.

Una posada en escena força més espectacular que en anteriors projectes, encara que l’espectador no tindrà referències clares dels llocs que l’escenografia vol representar.

Aquest espectacle es podrà veure els dies 25 i 26 de juliol al Teatre Lliure i en Temporada al Mercat de les Flors del 14 al 17 de març del 2019.

_______________________

2 – TANGEN / BENZAL – Handle With Care

Una petita fissura en una peça de porcellana pot semblar únicament una mínima imperfecció però, tot i això, té el potencial de fer esclatar tota la peça i destruir-la completament… A partir d’aquesta idea, la companyia liderada pels artistes Jesús Benzal i Ole Kristian Tangen, tots dos llicenciats d’IT Dansa, ha bastit un projecte coreogràfic que ha guanyat el Premi de Dansa de l’Institut del Teatre.

Caracteritza la peça el joc visual que els creadors estableixen entre el moviment i unes ombres que ocupen bona part de l’escenari, però també la delicadesa d’unes interpretacions que sis artistes en escena realitzen sobre una música original de Pablo Carrascosa Llopis. Ballen sobre una superfície coberta de paper de bombolles que van esclatant quan les trepitgen.

Tangen|Benzal s’interessen especialment per les emocions humanes i pretenen implicar els espectadors mateixos en la dramatúrgia, donant lloc, així, a una combinació entre emoció i moviment que és un dels signes d’identitat de la companyia.

L’espectacle es podrà veure a la Sala Hiroshima, del 26 al 28 de juliol.

_______________________

3 – D’AUSTRALIA A L’ÍNDIA PASSANT PER BARCELONA – IT Dansa

La jove companyia de dansa de l’Institut del Teatre celebra vint anys de vida interpretant al festival tres coreografies de noms destacats de la dansa contemporània, dues de les quals s’estrenen en l’edició d’enguany.

Una, ja es va veure al Grec 2007 i és una peça especialment energètica i emocionant que es basa en la cultura popular. És Naked Thoughts, de Rafael Bonachela, tot un mestre en l’experimentació que, des de l’any 2008, dirigeix la Sydney Dance Company, a Austràlia. Amb aquesta coreografia, Bonachela ens proposa un viatge pels sentiments protagonitzat per vuit ballarins i ballarines.

Després, dues peces que la companyia estrena enguany. La primera és The Prom, una creació de la barcelonina Lorena Nogal interpretada sobre un collage musical dels anys vuitanta.

L’altra estrena és d’un referent fonamental de la dansa contemporània europea amb les arrels enfonsades a l’Índia. Ens referim a Akram Khan que, a Kaash, ens presenta un espectacle de dansa pura, amb música de Nitin Sawhney basada en percussions de caràcter tribal. La coreògrafa i ballarina Lali Ayguadé, que ja ha ballat aquesta peça amb la companyia d’Akram Khan, transmet la seva experiència a la companyia en la posada en escena barcelonina, que dirigirà la ballarina i coreògrafa Catherine Allard.

L’espectacle es podrà veure al Mercat de les Flors els dies 29 i 30 de juliol.

Us deixo l’àudio de la presentació dels 3 espectacles …

Deixa un comentari