– Voltar per la Literatura – TANTS INTERLOCUTORS A BASSERA (🐌🐌🐌🐌🐌) de Manuel de Pedrolo – 2018.07.23 (temp. 17/18 – llibre nº 046)

TANTS INTERLOCUTORS A BASSERA de Manuel de Pedrolo – (temp. 17/18 – llibre nº 046)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba

Aquest és el llibre publicat per l’Editorial Llibres del Delicte en commemoració de l’any Pedrolo amb motiu del centenari del seu naixement. Aquesta celebració està comportant reedicions de la seva obra i em provoca enormes ganes de llegir-les. En els últims dies he rellegit “Milions d’ampolles buides” i el “Mecanoscrit del segon origen” i he llegit per primera vegada aquest llibre.

TANTS INTERLOCUTORS A BASSERA és un títol poc conegut, desestimat en el seu moment pel seu propi autor i que va ser publicat pòstumament l’any 1992. Aquesta edició està prologada per Anna Maria Villalonga, comissària de l’any Pedrolo i que s’autodeclara entusiasta admiradora de l’escriptor.

La investigació del rapte d’un nen, vint anys enrere, condueix el periodista Joan Porta fins a la petita població de Bassera, on espera descobrir què va passar i, sobretot, esvair la sospita que té sobre els seus pares com a segrestadors.

Joan està decidit a trobar la veritat, i, la novel·la segueix al protagonista, que en primera persona ens va narrant les seves converses amb les persones del poble, estirant de fils amagats i separant la veritat de la mentida. El que comença sent una recerca individual acaba involucrant a molta gent del poble.

La trama inclou dos personatges femenins, l’Alícia i la Roser, dues noies que treballen juntes i que com en Joan Porta, no estan confortables amb la vida tal com l’estan vivint. Junts buscaran resoldre el misteri i al mateix temps una sortida a les seves insatisfaccions vitals.

Bassera és un poble petit, tots els moviments dels veïns estan controlats pels altres veïns, les enveges, les rancúnies, les amistats i les enemistats marquen la vida d’aquest lloc on tothom es coneix i tothom té secrets a amagar.

Un estil narratiu molt àgil amb molt diàleg i escenes molt concretes, on de la mà del protagonista entrem a botigues, bars, o cases, passegem pels carrers, anem al cementiri, a la pedrera o al riu i descobrim un munt de personatges que recelen de la persona forana que vol saber coses del passat.

Un llibre que m’ha agradat molt llegir i que m’empeny a continuar buscant i llegint títols d’aquest magnífic autor.

Manuel de Pedrolo i Sánchez de Molina va néixer a l’Aranyó l’1 d’abril de 1918 i va morir a Barcelona el 26 de juny de 1990. Poeta, dramaturg, contista, articulista i traductor és un dels escriptors més prolífics de la història de la literatura catalana.

Conreà tots els gèneres literaris: teatre, poesia, narrativa, novel·la, articles de premsa i contes. Va escriure més de 120 obres.

Com indica Anna Maria Villalonga en el pròleg del llibre, Manuel de Pedrolo és un gran escriptor, crític, lluitador per la llibertat, modern, experimentador i innovador. Un clàssic de les nostres lletres que va arriscar-se com ningú.

De fermes conviccions ideològiques, Manuel de Pedrolo va posar l’escriptura al servei del país, volia normalitzar a tots els nivells la literatura en llengua catalana, alhora que confegia una obra innovadora, valenta i transgressora que mai no va ajustar-se als cànons establerts. Els seus problemes amb la censura van ser greus i constants, i un bon nombre de les seves novel·les van veure la llum amb molts anys de retard.

Va rebre una vintena de premis literaris, entre ells el Víctor Català, el Sant Jordi o el Prudenci Bertrana. El 1979 va ser guardonat amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

Títol: Tants interlocutors a Bassera
Autor: Manuel de Pedrolo
Pròleg : Anna Maria Villalonga
Editorial: Llibres del Delicte
Data de publicació: Juny de 2018
Pàgines: 290

5 pensaments sobre “– Voltar per la Literatura – TANTS INTERLOCUTORS A BASSERA (🐌🐌🐌🐌🐌) de Manuel de Pedrolo – 2018.07.23 (temp. 17/18 – llibre nº 046)

 1. Imma C.

  Hola,
  que bé que t´hagi agradat aquesta lectura de PEDROLO, fa poc vaig llegir L´inspector fa tard d´Edicions 62, amb un estil àgil, força diàleg, a més una mena de retrat social del moment. i una trama amb intriga.
  Novel.la breu del 1953, Ben recomenable també.

  M'agrada

  Respon
  1. Xavier C.

   Molt bo! Hi ha un llibre (A l’ombra del crim) que recull aquest L’inspector fa tard + Joc brut + Doble o res. Tots tres ben recomenables (pel meu gust especialment Doble o res)

   M'agrada

   Respon
 2. Xavier C.

  Em fa vergonyeta perquè ets molt més llegida que jo, però li he acabat fa poquet “Balanç fins a la matinada” i no puc més que recomenar-te’l. Petons i abraçades!

  M'agrada

  Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.