– Òpera – LA FAVORITE de Gaetano Donizetti (🐌🐌🐌🐌) – Gran Teatre del Liceu – 2018.07.20 (temp. 17/18 – espect.  nº 360)

LA FAVORITE de Gaetano Donizett (temp. 17/18 – espectacle nº 360)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Un nou parèntesi al Festival Grec per veure l’última òpera de la temporada dins del nostre abonament del Liceu. A principi del mes de juliol vaig publicar aquí la ressenya de la Roda de premsa d’aquesta producció.

LA FAVORITE de Gaetano Donizetti (1797-1848), és una de les primeres òperes escrites pel compositor per al públic francès, després del triomf aclaparador de l’adaptació francesa de Lucia di Lammermoor.

Òpera en quatre actes amb llibret d’Alphonse Royer, Gustave Vaëz i Eugène Scribe, que va ser estrenada el 2 de desembre del 1840 a l’Acadèmie Royale de Musique de Paris en la seva versió francesa. Al Liceu va arribar per primera vegada, en versió italiana el novembre del 1850. En 2002 es va representar al Liceu en la versió original francesa.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Fotografies d’Antoni Bofill

Una història ambientada a la Castella d’Alfons XI en el segle XIV. L’acció adaptava una obra anterior, “L’Ange de Nisida” per a la qual Donizetti havia escrit alguns fragments. El compositor va utilitzar per a aquesta òpera, fragments d’obres inacabades o d’altres ja estrenades com “Maria Stuarda”. Una obra equilibrada a mig camí entre el gust francès (amb inclusió de ballets) i el “belcanto” amb àries tant celebres com “O mon Fernand” o “Ange si pur“.

Una òpera que també va ser coneguda com a “Richard una Mathilde”, “Leonore”, “Riccardo e Matilde”, “Daila”, “Elda” o “Die Templer in Sidó” fet, que segons la revista del Liceu que ofereix als abonats, la converteixen en una de les obres més manipulades de la història.

En el seu retorn al Liceu, reneix la producció del 2002 amb escenografia i vestuari de Jean-Pierre Vergier. El muntatge es va rescatar al mes de febrer llogant-lo al Maggio Musicale de Florència i actualitzant-lo amb la direcció d’escena de Derek Gimpel, donant-li més dinamisme.

Fotografies d’Antoni Bofill

La direcció musical està a càrrec de Patrick Summers i en el nostre repartiment hem comptat amb Clémentine Margaine en el rol de Léonor de Guzman, l’amant del rei, Michael Spyres en el paper de Fernand, el novice enamorat de Leonor, i Markus Werba com Alphonse XI, rei de Castella.

LA FAVORITE narra les intrigues cortesanes d’un triangle amorós. En un convent de Galícia, el novici Fernand confessa al prior (Ante Jerkunica) el seu amor per una dama desconeguda. Ell no ho sap, però es tracta de Leonor, l’amant del rei. Abandona el convent per seguir-la.

Després de moltes vicissituds, Fernand torna triomfador de la Guerra i li demana al rei la mà de Leonor, que amenaçat per l’Església amb l’excomunicació si continua amb la seva relació amb ella, accepta de grat. Un cop celebrat el matrimoni Fernand s’assabenta de qui és ella i abandona tot per tornar al convent.

Leonor, entra al convent disfressada de novici i parla amb ell abans de morir.

L’escenografia està presidida per una enorme roca grisa que va girant durant la representació. Portes o escales apareixen o desapareixen segons la faceta de la roca que els espectadors veuen. Una acurada il·luminació, de Dominique Borrini, mostra tenebres o foscors remarcant la tensió del relat.

Pel que fa a les interpretacions destaquem al tenor Michael Spyres i a la mezzosoprano Clémentine Margaine, que actua per primera vegada al Liceu, que al nostre entendre han estat magnífics i ens han ofert un parell de duos extraordinaris. El cor dirigit per Conxita García, ha estat, també al nostre entendre, magnífic.

Una gran nit d’òpera com a cloenda de la nostra temporada.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Direcció musical: Patrick Summers
Direcció d’escena: Derek Gimpel
Direcció del cor: Conxita García
Escenografía i vestuari: Jean-Pierre Vergier \ Il.luminació: Dominique Borrini \ Assistència de la direcció d’escena: Emilio López Pena \ Assistència de la il.luminació: Yves Adrien \ Assistència a la direcció musical: Diego García Rodríguez
Intèrprets: Clémentine Margaine (Léonor de Guzman) \ Michael Spyres (Fernand, novice enamorat de Léonor) \ Markus Werba (Alphonse XI, rei de Castella) \ Ante Jerkunica (Balthazar, prior) \ Miren Urbieta-Vega (Inès, confident de Léonor) \ Roger Padullés (Gaspar, oficial del rei) \ José Luis Casanova/Emili Rosés (un senyor)
Orquestra Simfónica i Cor del Gran Teatre del Liceu
Durada aproximada amb entreactes: 3h 10’

Deixa un comentari