– Festival GREC 2018 – Teatre – RAPHAËLLE (🐌🐌🐌🐌) – Teatre del CCCB – 2018.07.15 (temp. 17/18 – espect.  nº 353)

RAPHAËLLE (temp. 17/18 – espectacle nº 353)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Ahir diumenge de nou al Teatre del CCCB i dins de la programació del Festival Grec, vàrem poder veure RAPHAËLLE, una proposta de la companyia “La conquesta del Pol Sud“, presentada en Roda de premsa el passat 27 de juny; creació i interpretació de Raphaëlle Pérez, Carles Fernández Guia i Eugenio Szwarcer.

És el tercer muntatge de la companyia dins de la trilogia “Dona, història i identitat”, després de “Nadia” (2016) i “Claudia” (2017). Tres peces de teatre document, interpretades per les mateixes protagonistes. Nadia ens parlava de la Guerra a l’Afganistan i les seves conseqüències, en tant que Claudia ens parlava del drama dels nens robats a l’Argentina.

This slideshow requires JavaScript.

Fotografies d’Alfred Mauve

Raphaëlle Pérez és una noia francesa de 23 anys que ens explica la seva experiència “trans”, de transició, de canvi de gènere. Tot i haver nascut en un dels països més avançats d’Europa, la seva vida no ha estat fàcil.

El seu recorregut està marcat per la lluita, per la recerca de la identitat, per l’autoafirmació, pel trencament dels motlles, pels somnis, …..

La seva valentia i les seves aspiracions i decepcions ens projecten una mirada sobre un món de constants lluites i conquestes socials. La Conquesta del Pol Sud ens qüestiona si la divisió de sexes és merament una construcció cultural i social.

La lluita individual de la Raphaëlle Pérez ens parla del canvi col·lectiu que viuen les nostres societats.

Raphaëlle és una mirada fascinada per un món en plena transformació, una transformació que afecta tots els àmbits de les nostres vides i que, especialment, està redefinint el rol dels gèneres.

This slideshow requires JavaScript.

Fotografies d’Alfred Mauve

Aquesta proposta, igual que les anteriors, s’ajuda amb les projeccions audiovisuals, una acurada selecció de fragments narrats i petites escenes dialogades que situen perfectament a la nostra protagonista. Començant per la seva infantesa, l’escola, la seva vida a la “grisa i verda” Normandia, les seves Barbies, les sabates de taló, els seus estudis, París i finalment Barcelona….

Autoacceptació, autoafirmació, canvi de nom.
Xarxes socials, homes, relacions sexuals.
Metges, hormones i llista d’espera.

La Raphaëlle no ha acabat el seu procés, però té i ha tingut sempre, una identitat femenina molt clara.

La companyia ha comptat amb l’assessorament de diferents associacions de transsexuals de Catalunya, i combinen testimonis reals i investigació periodística. La Conquesta del Pol Sud parteix d’una experiència individual de transició, de canvi de gènere, que es forja en el si de la cultura europea, a França, i que qüestiona de molt a prop els referents i models amb els quals creixem.

El punt de partida del seu treball ha estat, no tant la transsexualitat, sinó preguntar-se quin sentit té la separació dels gèneres.

Quin sentit té, el gènere? Què vol dir ser dona? Què vol dir ser home?

Una proposta que, com les anteriors ens ha agradat molt, ens fa qüestionar moltes coses, ens fa pensar com les nostres actituds, sovint no meditades, poden fer patir altres persones que estan vivint el seu particular “infern”, les nostres intransigències i els nostres prejudicis que passen per davant de la nostra raonabilitat.

La nostra manca de sensibilitat vers a altres formes de viure. Quina mirada projectem sobre les minories, sobre els que són diferents?

This slideshow requires JavaScript.

Creació i interpretació: Raphaëlle Pérez, Carles Fernández Giua, Eugenio Szwarcer 
Direcció: Carles Fernández Giua 
Disseny de l’escenografia i el vídeo: Eugenio Szwarcer 
Disseny de la il·luminació: Luis Martí 
Disseny del so: Damien Bazin
Idioma: castellà – Durada: 80 minuts

Leave a Reply