– Festival GREC 2018 – Teatre – LA REVELACIÓ (🐌🐌+🐚) – Teatre Lliure – Espai Lliure – 2018.07.11 (temp. 17/18 – espect.  nº 346)

LA REVELACIÓ (temp. 17/18 – espectacle nº 346)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Ahir, moltes ganes de veure aquesta proposta dins del Festival Grec, a l’Espai Lliure, LA REVELACIÓ , una obra de Jorge Yaman-Serrano que ens parla de la llibertat d’expressió i de la censura en el món d’Internet, i que va ser presentada a la roda de premsa del passat 3 de juliol.

En sortir, la nostra posició era ambivalent, per una banda el tema ens havia interessat pel que té d’inquietant i tremendament real, però d’altra banda ens va faltar alguna cosa perquè ens acabes enganxant.

No sabem dir, avui encara, si va ser la posada en escena, les interpretacions o el text, però alguna cosa va impedir que ens omplis. O potser va ser que és un món que nosaltres coneixem com a usuaris i que se’ns escapa més enllà d’això, pel seu llenguatge de vegades massa tècnic. O potser també pel fet de dividir l’obra en tres parts i voler explicar moltes coses en 80 minuts.

L’obra es planteja a través de la història de tres reveladors o filtradors d’informació reservada o whistleblowers: Julian Assange, Chelsea Manning i Eduard Snowden. A banda hi ha dos personatges secundaris que apareixen de forma breu i puntual durant els entreactes: Sòcrates i Galileo Galilei.

Whistleblowers és el terme amb el que els anglesos anomenen a aquells que revelen, que denuncien o alerten, que ajuden amb la seva informació a desemmascarar organitzacions delictives realment complexes.

Què faríeu si tinguéssiu accés, les 24 hores del dia i els set dies de la setmana, a un material classificat que demostrés l’abús, la corrupció i la il·legalitat tant del govern com de grans empreses?

Els tres protagonistes d’aquesta proposta estan actualment, d’una manera o altra, mancats de llibertat o a l’exili per haver publicitat material “classificat”. La peça està estructurada en tres parts i en cada una de les parts el protagonista un dels personatges ens fa coneixedors de la seva història, bé simulant entrevistes periodístiques, la de Shmitd (director de Google) i Assange, la de Snowden amb dos periodistes que farien pública la notícia, o bé com en el cas de la soldat Chelsea Manning amb un relat basat en una carta personal.

Per construir la proposta s’han basat en textos, vídeos i fets verídics documentats sobre aquests personatges.

Tres personatges, tres actes, tres històries:

Julian Assange (Ruben Ametllé) fundador de Wikileaks, periodista i ex hacker. Porta més de tres anys tancat, refugiat a l’ambaixada de l’Equador a Londres.

Chelsea Manning, abans Bradley Manning (Cristina Gàmiz) ex soldat, i analista d’intel·ligència del exèrcit dels Estats Units. Conegut per haver filtrat a Wikileaks milers de documents classificats sobre abusos en les guerres d’Afganistan i de l’Iraq. Després de portar també tres anys tancat a la presó provisional va ser condemnat a complir una pena de 35 anys. Finalment, indultat per Obama, va poder fer l’operació de canvi de sexe.

Edwards Snowden (Xavi Saèz) consultor tecnològic nord-americà, informant, antic empleat de la CIA i de la NSA. Els cinc dies previs a l’alliberament del material confidencial els va passar tancat en una habitació d’hotel a Honk Kong. Actualment es troba exiliat en un lloc secret a Rússia.

En els dos entreactes, Sòcrates (Ruben Ametllé) i Galileo Galilei (Xavi Sáez), amb els seus testimonis adreçats directament als espectadors, ajuden a reforçar i entendre els fets des d’una perspectiva històrica. El que els ha passat als tres personatges d’avui, és el mateix que els hi va passar a aquests dos personatges de la història.

La revelació tracta també sobre els diferents tipus de censura moderna, la crisi dels mitjans i del periodisme, la llibertat d’expressió, les formes de control de governs i les noves formes digitals de resistència. Tots els diàlegs, situacions i documents de l’obra són reals, tot i que sovint semblen fruit d’una ficció dramàtica o d’una història d’espionatge.

Jorge-Yamam Serrano ha treballat en aquest muntatge amb Neus Molina, periodista i editora de la revista Godot, especialitzada en  cultura i arts escèniques,  que ha aportat al muntatge el seu assessorament en matèria de periodisme, documentació i tractament de la informació.

Jorge-Yaman Serrano ha portat des del 2003 el teatre de petit format als domicilis i espais poc convencionals, amb la seva companyia Teatro de Cerca-La Rueda. Nosaltres el recordem per “CAMARGATE” la peça de teatre documental que vam veure al Tantarantana l’any 2015. Actualment està en gira amb la coproducció internacional “CUANDO TODOS PENSABAN QUE HABIAMOS DESAPARECIDO”, una obra de creació col·lectiva amb la companyia mexicana Vaca35 que nosaltres vam poder veure a Fira Tàrrega en 2015.

LA  REVELACIÓ, una interessant proposta que, en la nostra modesta opinió, potser caldria revisar.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Direcció i dramatúrgia: Jorge Yamam-Serrano
Assessorament i comunicació: Neus Molina
Interpretació: Rubén Ametllé, Cristina Gámiz, Xavi Sàez
Ajudantia de direcció: Marc Cartanyà \ Xarxes Socials i Entorn Digital: Rubén García \ Audiovisuals: Nico Aguerre \ Producció executiva: Adriana Nadal \ Vestuari: Eva Camino \ Disseny de la il·luminació i espai escènic: Guillem Gelabert \ Disseny de pantalles: Jordi Queralt-Cia. Pere Faura \ Constel·lacions creatives: Quique Culebras \ Cartell: Bruno Hidalgo\ Teaser: Núria Gámiz
Idioma: català – Durada: 85 min

Deixa un comentari