– Festival GREC 2018 – Teatre – CUADERNO DE CAMPO – Jardí Botànic (🐌🐌🐌🐌) – 2018.07.10 (temp. 17/18 – espect.  nº 345)

CUADERNO DE CAMPO (temp. 17/18 – espectacle nº 345)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Ahir dimarts, vam fer cap al Jardí Botànic de Barcelona que ha acollit per primera vegada un espectacle del Festival Grec: CUADERNO DE CAMPO, de l’Agencia el Solar. Detectives de objetos.

Un espectacle que s’ha pogut veure durant cinc dies i que ha esgotat entrades en totes les representacions. Conceptuat com a “creació híbrida” consta d’una part itinerant pel Jardí Botànic, i una segona part a la Sala Salvador de l’Institut Botànic.

Una conferència poètica en la qual “El Solar” duu a terme una investigació sobre la muntanya de Montjuïc per tal de recuperar memòries materials oblidades. Durant més de 3 setmanes, els artistes han estat treballant en la creació d’aquesta obra, i han comptat amb la col·laboració del personal de l’Institut Botànic i del Jardí Botànic i de les persones que van viure en aquest indret, ocupant les anomenades “barraques de Montjuïc” durant els anys 40-60.

La muntanya de Montjuïc es va revelar als “detectius d’objectes”, com un document ple de relats perduts. En aquestes aparicions, la muntanya també els va conduir a un lloc on van instal·lar l’oficina. Cap a aquest lloc seran també conduïts els espectadors perquè totes aquestes veus, aplegades, deixin de ser un secret de sumari.

Fa força temps que Xavier Bobés, Shaday Larios  i  Jomi Oligor van encetar una tasca d’investigació en un racó del Barri Vell de Girona, el resultat de la qual va ser mostrat al públic en Temporada Alta 2016, amb l’espectacle “PRIMER ÁLBUM“.

Segons llegim a la pàgina web de l’agència, els tres, cadascun per separat, han realitzat un treball de recerca sobre la poètica dels objectes i la seva articulació escènica. Cadascun parteix de mons molt particulars, comparteixen la passió per la memòria que s’acumula sobre els objectes quotidians i els espais. Els seus processos creatius transiten entre l’oníric i el documental, la fantasia i la vida, la micologia i la fragilitat.

Shaday Larios és una artista mexicana especialitzada a analitzar la força dels objectes documentals, Jomi Oligor, és un artista de Tudela integrant de la companyia Hermanos Oligor, i el català Xavier Bobés, un creador de teatre d’objectes a qui nosaltres vam descobrir amb la proposta “EL REI DE LA SOLEDAT”, l’any 2013 I que ens va seduir totalment amb “COSAS QUE SE OLVIDAN FÁCILMENTE“, que vam poder veure el gener de 2016.

En aquesta ocasió han creat CUADERNO DE CAMPO per al Festival Grec en el que, s’han topat amb dos casos diferents; el del desaparegut barri de barraques de Montjuïc i el de l’extens arxiu de plantes que guarda l’interior de les dependències del Jardí Botànic.

Els tres artistes ens vénen a rebre a la porta del Jardí Botànic, i iniciem amb ells el recorregut que és alhora paisatgístic i de memòria històrica. Un itinerari carregat d’emocions on anem fent diferents parades i ens expliquen i deixen escoltar testimonis de persones que havien viscut en aquest indret, algunes de les quals ens acompanyen en el recorregut com a espectadors, sense que nosaltres ho sapiguem. Ells volien estar presents l’últim dia que es representava aquesta proposta.

Al mateix temps anem veient fotos en blanc i negre, col·locades estratègicament en el recorregut, de persones que un dia van viure aquí … i també escoltem algunes veus, que surten d’entre els arbres, com si es tractessin d’esperits d’aquella època.

Moltes de les famílies d’immigrants que van arribar d’arreu d’Espanya a Barcelona al llarg del segle XX, atretes per les oportunitats de feina que oferia la ciutat, van viure molts anys a les barraques que ells mateixos construïren fins a formar veritables barris. A la muntanya de Montjuïc, els horts amb barraca anaven des del Poble-sec fins a les pedreres de ponent, des del recinte de l’Exposició Internacional de 1929 fins al castell. Es van arribar a allotjar més de 30.000 persones en unes 6.000 barraques.

Van conformar una comunitat solidària i tenien una escola, una església i una publicació periòdica anomenada “La voz de la montaña”.

Al davant del pi de Can Valero, l’únic arbre que ja existia quan l’indret estava ocupat per les barraques, ens dibuixen a terra, l’espai que ocuparia una barraca (concretament la d’en Pepe Carmona) i les habitacions de què disposava. En Pepe en acabar l’experiència, es va fer conèixer i va expressar les intenses emocions, que li havien provocat la proposta escènica.

Aquesta persona, en Pepe, curiosament abans de començar es va apropar a l’Imma i li va preguntar si ella havia viscut en aquell indret, ja que sembla li recordava molt a una persona amb la que havia conviscut.

Una proposta que pretén ser la recuperació de la memòria a través dels objectes absents, ja que d’aquest enorme assentament no ha quedat pràcticament res, excepte el record dels que hi van viure o el que ha quedat recollit en llibres com el de Miquel Cartisano, “Las sombras se equivocaron de dueño”, que va néixer i créixer a Can Valero Petit.

Però la investigació d’aquests detectius no s’ha quedat només a la muntanya sinó que han explorat el fons del Museu i ens han parlat de Joan Soler i Pla, un republicà exiliat a Colòmbia que va estudiar, dibuixar i inventariar la flora d’aquell país. A la seva mort, els seus quaderns de camp i les seves col·leccions de plantes van ser donades a la ciutat de Barcelona, i es conserven en aquest Museu de Ciències Naturals.

En acabar visitem l’exposició que han preparat amb el material de Joan Soler i un munt de fotos i documentals cedits per les persones que un dia van viure aquí.

Una proposta francament fascinant i que desitjem i esperem que es pugui tornar a oferir en aquest espai màgic i espectacular, que ha obert per primera vegada les seves portes al món de les arts escèniques.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Creació i interpretació: Xavier Bobés, Shaday Larios, Jomi Oligor
Idioma: castellà
Durada: 100 minuts
Font del “cargol” a Montjuïc

2 pensaments a “– Festival GREC 2018 – Teatre – CUADERNO DE CAMPO – Jardí Botànic (🐌🐌🐌🐌) – 2018.07.10 (temp. 17/18 – espect.  nº 345)

  1. Armand Lladó i Esteve

    Varem anar a la sessiò de teatre amb la Maite, en Joan i l’Anna
    Ens va agradar un piló tota l’Obra.
    Han fet un gran treball. Són uns artistes i es mereixen un aplaudiment!!!

    Respon

Deixa un comentari