– Festival GREC 2018 – Teatre – MUDA (🐌🐌🐌🐌) – Teatre Akadèmia – 2018.07.08 (temp. 17/18 – espectacle  nº 343)

MUDA (temp. 17/18 – espectacle nº 343)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

… i del Lliure de Gràcia al Teatre Akadèmia per veure una nova proposta dins del Festival Grec, MUDA, de Pablo Messiez traduïda per Marc Artigau i dirigida per Mercé Vila Godoy.

Pablo Messiez nascut a Buenos Aires el 1974, està establert a Madrid des del 2008, i MUDA va ser el seu segon text com a autor. Estrenada en 2010 a Madrid, ara es representa a Barcelona per primera vegada i traduïda al català. Pablo Messiez havia començat la seva carrera com a actor i va ser en 2007 que es va decidir a escriure.

La temporada passada vam poder veure el seu treball amb la Kompanyia del Teatre Lliure, “EL TEMPS QUE ESTIGUEU JUNTS”, peça  que torna a estar programada la temporada 2018-2019. També vam veure el seu treball com a director a “LA PIEDRA OSCURA” l’any 2016.

MUDA parla de persones carregades d’humanitat, on els espectadors podem llegir els seus sentiments, les seves pors, les seves enormes solituds. Veiem tres persones, però veiem moltes persones a escena, la persona que no pot dormir si està sola, la que no pot parar de parlar, la que troba que les paraules no serveixen per a res, la que vol ajudar, la que necessita ser ajudada, la persona ferida, la que necessita estimar, la que necessita ser estimada …..

L’Anna es muda. Arriba a un edifici nou i escolta les històries del porter i la veïna, dos personatges que, còmodes pel seu silenci, la visiten i li confessen el que els trenca.

Glòria Sirvent (a la que hem vist fa poc a “IF (L’ULTIM DESIG)” a la Sala Atrium) interpreta el difícil paper de l’Anna, una dona que ha de comunicar-se sense parlar. Ella acaba d’arribar a ocupar un petit apartament dins una comunitat, sembla emocionalment ferida i sola; pregunta al conserge que l’ha acompanyat, per la seva veïna. És el personatge mut a qui tothom parla, el pilar que fa sentir millor als altres.

Maria Lanau és Flor, la veïna, una dona que parla pels descosits, amb un toc d’histèria, i que no suporta estar sola, ocupa el seu temps frenèticament fingint una felicitat que no sent.

Jordi Rico és el conserge, la primera persona que apareix a escena en una situació inquietant, amb una corda que penja del sostre i un tamboret on ell s’enfila. Acaba de trencar amb la parella, està ferit i sol. Un nostàlgic perdut en si mateix. El seu refugi és l’alcohol.

MUDA és una proposta que, a cavall entre el drama i la comèdia, tracta, bàsicament de la solitud.

La directora de la proposta, en el programa de mà comenta que els personatges de Muda ens parlen del dolor que provoca el desamor o la solitud. Ens parla de la capacitat d’enamorar-nos, de la por que ens fa estar sols, de la necessitat que tenim de comunicar-nos i compartir. I també de les relacions i els vincles amb la família, de la importància que té començar de nou, conèixer, estimar i no deixar mai de fer-ho, perquè és, a la vegada, el que ens fa sentir bé i el que ens inquieta, el que ens mou.

En el text original tota l’acció passa al pis de l’Anna on entren i surten els altres dos personatges. Però en l’adaptació que ha fet Mercè Vila veiem els tres espais, perquè així pot mostrar, no solament com interaccionen els personatges, sinó que fan i com actuen quan surten d’aquest pis i són ells.

Una posada en escena on s’evidencien els silencis i la necessitat de l’altre per ser un mateix. La comunicació i la incomunicació estan presents en tot moment. Els afectes i absències de terceres persones també.

Unes magnífiques interpretacions, molt equilibrades i on els tres actors ens han semblat absolutament convincents i amb un alt grau de compenetració. Molt destacable el treball gestual de la Glòria Sirvent i la verborrea esbojarrada de la Maria Lanau.

La música està creada en exclusiva per Dani Nel.lo i l’escenografia és de Laura Clos (Closca).

Una proposta totalment recomanable, que encisa per la seva proximitat i deixa oberta la porta de l’esperança.

Creiem, no està confirmat, que farà temporada al teatre Akadèmia.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Autoria: Pablo Messiez
Traducció: Marc Artigau
Direcció: Mercè Vila Godoy
Intèrprets: Jordi Rico, Maria Lanau i Glòria Sirvent
Espai sonor: Dani Nel.lo \ Escenografia I il.luminació: Laura Clos (Closca) \ Vestuari: Laura Garcia \ Producció executiva: Giulia Poltronieri \ Enregistrament d’arxiu: Isak Férriz \ Fotografia: David Ruano \ Ajudant d’escenografia: Sergi Corbera
Idioma: català
Durada: 70 minuts

Deixa un comentari