– Festival GREC 2018 – Dansa – DANCING GRANDMOTHERS – EUN-ME AHN聽(馃悓馃悓馃悓)聽– Mercat de les Flors – 2018.07.09 聽(temp. 17/18 – espect.聽 n潞 344)

DANCING GRANDMOTHERS – EUN-ME AHN (temp. 17/18 – espectacle n潞 344)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Ahir dilluns, dins de la programaci贸 del聽Festival Grec, vam veure en primer lloc, la interpretaci贸 de la Barcelona Coral 脌sia sota la direcci贸 de Carles J. Comalada, que, a l’espai habilitat a la Pla莽a Margarida Xirgu, ens van oferir can莽ons de diferents pa茂sos d’脌sia, en els diferents idiomes.

Despr茅s el plat fort del dia a la Sala MAC del Mercat de les Flors, vam poder veure DANCING GRANDMOTHERS de l鈥檃rtista coreana Eun-Me Ahn.

Eun-Me Ahn va n茅ixer el 1963 a la Rep煤blica de Corea i s’endinsa en el m贸n de la dansa amb nom茅s 11 anys iniciant-se en practiques xam脿niques coreanes, descobrint, m茅s tard, la dansa contempor脿nia dels pa茂sos occidentals. En 1994 es trasllada a New York on s’est脿 fins a l’any 2001, any on 聽torna a Corea com a directora art铆stica de la 鈥淒aegu Metropolitan City Dance Company鈥. Durant la seva estada a New York va mantenir una profunda amistat amb Pina Bausch i 茅s d’aquesta amistat que li ve el sobrenom de “la Pina Bausch de Se眉l“.

Ja era coneguda al seu pa铆s quan, el 2002, va preparar la cerim貌nia d’obertura de la Copa del M贸n de Futbol a Daegu, per貌 va fer el salt internacional el 2013 quan va portar al festival Quartier d’Et茅 de Par铆s 鈥淪ymphoca Princess Bari鈥, una epopeia pop basada en una hist貌ria tradicional coreana.

DANCING GRANDMOTHERS 茅s una pe莽a creada en 2011, inspirada en les dones grans de Corea, i 茅s la primera d鈥檜na trilogia sobre les generacions (Dancing Teen Teen i Dancing Middle-Aged Men). Va ser estrenat en 2014 al Festival Quartier d’Et猫 de Par铆s transformant l’escenari en una pista de ball gegantina on ballen no nom茅s els joves ballarins de la seva companyia sin贸 tamb茅 una desena d’脿vies coreanes.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

L’any 2010, durant un viatge per les zones rurals del seu pa铆s, Chungcheong, Jeolla, Gyeongsang i Gangwon, 聽Eun-Me Ahn es va trobar un seguit de dones, d’entre seixanta i noranta anys, a les quals va demanar de ballar per a ella. I en veure la felicitat dels seus rostres quan ho feien,聽va decidir crear un espectacle que contingu茅s tota l’energia i la satisfacci贸 que aquelles dones aplicaven als seus moviments. El resultat 茅s un muntatge on veurem ballar aquestes dones al natural i veurem tamb茅 filmacions preses als llocs on viuen habitualment. Entendrem, aix铆, que cadascun dels moviments d’aquestes dones reflecteix la duresa de les seves condicions de vida i que els seus cossos, m茅s o menys arrugats o arrupits, ens expliquen la hist貌ria completa d’una vida i, a la vegada, de la Corea moderna.

Aquesta artista inicia la pe莽a amb els seus passos de ball a escena mentre veiem projectades imatges del m贸n rural core脿. De mica en mica els seus joves ballarins surten a escena, i ens mostren la seva gran rigorositat i precisi贸 de moviments, en un espectacle hipn貌tic, on es barregen la tradici贸 i els sons electr貌nics, i on el vestuari (de la mateixa Eun-Me Ahn) es converteix en una pe莽a fonamental, amb els seus colors i la seva diversitat.

Els ballarins canvien constantment d’indument脿ria, la majoria, homes i dones vesteixen en femen铆, amb vestits i faldilles. Cal destacar que la m煤sica de Young-Gyu Jang i la il路luminaci贸 de Jin-Young Jan s贸n magn铆fiques.

De cop la m煤sica para, i veiem un documental on les 脿vies coreanes ballen divertides en el seu espai, la botiga, el carrer, el camp, el cam铆, …. Totes elles mostren en el rostre l’enorme felicitat que els hi d贸na sentir-se protagonistes per una estona. Impagable els gestos i mirades de les persones que accidentalment apareixen a prop d鈥檈lles en el documental.

Un viatge en el temps on el moviment es converteix en una necessitat col路lectiva i on es transmet una gran energia positiva i la vitalitat inalterable del moviment.

De mica en mica torna la m煤sica i la llum, i l’escenari s’omple de ballarins, els de la jove companyia i les 脿vies que interaccionen amb ells i omplen de tendresa l’espai. Un espectacle fascinador.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Us han agafat ganes de ballar? Doncs afegiu-vos a la festa…

Un cop finalitzada la representaci贸, les salutacions i aplaudiments corresponents, Eun-Me Ahn, convida al p煤blic a sortir a ballar. L’avi Miquel no s’ho pensa dues vegades…

Un final de festa divertit i espectacular.鈥

Coreografia i direcci贸 art铆stica:聽Eun-Me Ahn聽
Interpretaci贸:聽Eun-Me Ahn, Donghun Go, Jihye Ha, Youngmin Jung, Hyekyoung Kim, Jeeyeun Kim, Seunghae Kim, Eisul Lee, Hyunwoo Nam, Sihan Park, Chang Nang Ahn, Kisook Ahn, Wonhee Choi, Jumre Jun, Yoo-Ok Jung, Chunhee Kim, Minsook Kim, Nam Sook聽Kim, Jung Im Youn聽
M煤sica: Young-Gyu Jang聽\ Assessorament art铆stic: Chun Wooyoung \聽Disseny del vestuari i escenografia: Eun-Me Ahn \聽Escenografia: Sunny Im / Unkwan Design聽\ Disseny de la il路luminaci贸:聽Jin-Young Jang聽 \ Direcci贸 de v铆deo:聽Tae-Seok Lee聽\ V铆deo: Jiwoong Nam, Seunghwan Kim, Sangwha Lee, Taeseok Lee聽\ Ajudantia de producci贸: Sang Lee, Eunji Park聽\ Fotografia: Young-Mo Choe聽
Durada: 90 minuts

Deixa un comentari