– Festival GREC 2018 – Dansa / Circ – CUCULAND SOUVENIR  – Teatre Grec (🐌🐌🐌🐌) – 2018.07.06 (temp. 17/18 – espectacle  nº 339)

CUCULAND SOUVENIR (temp. 17/18 – espectacle nº 339)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Ahir al Teatre Grec va tenir lloc l’única representació que de CUCULAND SOUVENIR s’ofereix en el Festival Grec. El nou espectacle del coreògraf Roberto Olivan, va ser estrenat el passat 20 d’abril, al Festival Sismògraf d’Olot i ja ha ofert representacions en diferents teatres del territori. Al mes de novembre està programat dins de la temporada del TNC.

Roberto Olivan, nascut a les terres de l’Ebre es va interessar, de ben jove, per la dansa, i, va haver de lluitar dins de l’entorn familiar per fer realitat el seu somni.

Actualment és el director de R.O.P.A. – Roberto Olivan Performing Arts, companyia de dansa que neix a Brussel·les l’any 2001. Així mateix, dirigeix el Festival Deltebre Dansa, esdeveniment internacional celebrat anualment des del 2004 i del qual també n’és el fundador.

Nosaltres el recordem ballant a “LONELY TOGETHER” (2014) al Mercat de les Flors.

CUCULAND SOUVENIR és una producció on la dansa i el circ contemporani es fusionen amb la tecnologia per explorar l’impacte que l’evolució tecnològica té en la nostra vida quotidiana.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

fotos d’Albert Vidal

Aquest espectacle de gran format compta amb la participació de diversos ballarins i artistes de circ internacionals: Manuel Tiger/Héctor Plaza “Buba”, Delia Ceruti, Luis García Fruta, Dunya Narli, Chey Jurado, Akira Yoshida, Tina Afiyan Breiova.

Qui ens salvarà de nosaltres mateixos?  Aquesta és la pregunta a què s’enfronta Roberto Olivan amb Cuculand Souvenir, una investigació sobre els moments caòtics i de confusió actuals, que semblen haver-nos portat cap a una frenètica monotonia en què ara només depenem de l’esperança.

Set artistes sobre l’escenari mostren petits fragments de les nostres vides diàries. Històries aïllades i independents, però amb sentit propi, tal com passa amb les publicacions diàries que trobem als murs del nostre entorn digital.

Històries d’una mena de terra de bojos o cuculand, on, irònicament, la nostra genialitat ens fa alhora amos i esclaus de l’avenç tecnològic.Històries que ens evocaran un souvenir d’un temps passat i que ens recorden que mai sabrem de què estarà fet l’ahir.

La peça és el resultat d’un procés d’investigació i convida a l’espectador a reflexionar sobre com hem passat de fer servir la tecnologia per passar a viure en, i, per la tecnologia.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Fotos de Asier Goikoetxea

Un espectacle que conjuga l’espectacularitat del circ, amb aparells com la corda o el gran balancí, i la gran fisicalitat dels seus artistes, amb el virtuosisme dels ballarins. Complementat amb la música electroacústica de Laurent Delforge i la il·luminació de Romain Tardy, un dels artistes més destacats de l’escena digital actual.

Una posada en escena espectacular que arrenca amb deu minuts de ritme frenètic, on els artistes es mouen entre l’agressivitat i la fluïdesa intercalant moviments per terra i aire de forma potentíssima.

L’espectacle grupal flueix, donant pas a les interpretacions individuals que ens mostren les habilitats de cada un dels artistes, destacant sense dubtes a Delia Ceruti, que ens presenta un exercici amb la corda absolutament espectacular. Una escena impactant amb una bossa de plàstic o la sorprenent aparició d’un conillet rosa, són altres dels moments destacables de la peça que acabarà amb un altre número coral amb el balancí on els artistes tornen a fer gala de la seva extraordinària força física.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Fotos de Asier Goikoetxea

Una escenografia de gran format consistent en una mena de mur, amb dues enormes obertures, per on entren i surten els intèrprets, i al que també s’enfilen. Una multi pantalla on de bon començament apareix la figura d’una noia, una mena de SIRI present en molts moments de l’espectacle i un gran nombre de leds de gran potència que ens deixaran literalment enlluernats al ritme de la música.

Un espectacle amb el que hem gaudit molt, amb imatges molt potents i que sens dubte, convida a reflexionar des del mateix impacte visual i sonor, sobre el valor del temps i la pèrdua de control del moment present.

Malgrat tot, en algun moment l’hem trobat massa reiteratiu, i creiem que per millorar-ho, potser caldria retallar en temps alguna de les darreres escenes de l’espectacle.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Concepte, creació, direcció i coreografia : Roberto Olivan
Creació i interpretació: Manuel Tiger/Héctor Plaza “Buba”, Delia Ceruti, Luis García “Fruta”, Dunya Narli, Chey Jurado, Akira Yoshida, Tina Afiyan Breiova
Disseny, creació i direcció musical : Laurent Delforge
Artista visual: Romain Tardy
Assessorament a la dramatúrgia: Piero Steiner \ Direcció tècnica i il·luminació: Oriol Ibáñez \ Vestuari: Adriana Parra \ Concepte i realització escenogràfica: R.O.P.A. – Roberto Olivan Performing Arts \  Fotografia, vídeo i comunicació:  Vèrtex Comunicació \ Fotografía: Albert Vidal, Jesús Robisco
Producció: R.O.P.A. – Roberto Olivan Performing Arts
Producció executiva i management: Carmina Escardó-Drom
Durada: 70 minuts

Deixa un comentari