– Voltar per la Literatura – LLIBERT (馃悓馃悓馃悓馃悓) de Gemma Bri贸 Zamora – 2018.07.05 (temp. 17/18 – llibre n潞 043)

LLIBERT de Gemma Bri贸 Zamora –聽(temp. 17/18 – llibre n潞 043)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba

Un nou llibre coeditat per l’Editorial Comanegra i l’Institut del Teatre dins de Dramaticles, col路lecci贸聽 dedicada a la publicaci贸 de textos teatrals.

LLIBERT va suposar el debut com a dramaturga de la seva autora, Gemma Bri贸 Zamora, prou coneguda per la seva faceta d鈥檃ctriu. Text escrit l鈥檃ny 2012, l鈥檕bra va ser estrenada al Teatre Almeria el novembre de 2013 i nosaltres聽la vam poder veure a la Biblioteca de Catalunya聽en 2014.

Una narraci贸 dura, valenta i commovedora, on una mare, la mateixa autora, relata els primers i 煤ltims quinze dies de vida del seu nad贸. Un nen nascut amb danys cerebrals irreparables, condemnat a ser un mort en vida i a canviar dr脿sticament la vida de la seva fam铆lia. Ella parla del seu dolor i el de la seva parella, quan s贸n conscients que cal prendre la decisi贸 de deixar “volar” en Llibert.

Un terratr猫mol emocional entre l’explosi贸 de felicitat inicial, les primeres complicacions, l’esperan莽a cada cop m茅s baixa i el convenciment que el millor per al petit Llibert 茅s la mort.

Un text que aconsegueix donar sortida al gran dolor, que produeix la mort d’un fill. Pensat per a dues actrius i una cantant, on una de les actrius 茅s ella mateixa, la mare, en tant que l’altra actriu 茅s la seva gran amiga, la seva ajuda i la seva veu de la聽consci猫ncia聽que encarna la resta de personatges: la seva parella, la pediatra, el metge, la mare, ….

La m煤sica, encarnada en “la que canta” travessa de forma transversal tota l’obra, l’il路lumina, xiscla i ensordeix, 茅s el llenguatge amb qu猫 la mare es comunica amb el seu fill.

Un llibre prologat per Alfred Sanzol, i amb un parell de cap铆tols on la mateixa Gemma Bri贸 ens explica els or铆gens de la proposta i fa alguns apunts sobre el mateix text.

Llibert

Una carta a l’equip de la mateixa Gemma i la seva parella en Norbert Mart铆nez (va ser el director de la proposta teatral) i un cap铆tol final d’en Marcos Ordo帽ez arrodoneix un llibre absolutament commovedor i que m’ajuda, malgrat el temps transcorregut, a entendre i valorar millor la pe莽a teatral que vaig veure en 2014.

Gemma Bri贸 Zamora va n茅ixer a Badalona en 1972, 茅s actriu i dramaturga.聽Llibert聽va ser el seu primer text i el va protagonitzar. Amb aquesta obra, obt茅 els Premis Butaca 2014 al millor text teatral i al millor espectacle de petit format, i 茅s nominada com a millor actriu protagonista. Tamb茅 rep el Premi Cr铆tica Serra d’Or 2014 al millor espectacle teatral i 茅s finalista als Premios聽Max聽2015 en les categories d’autoria revelaci贸 i d’espectacle revelaci贸.

Arran de l’estrena de聽LLIBERT, va formar la companyia Les Llibert脿ries, amb la qual estrenar脿 el dia 24 de juliol d鈥檈nguany 驴LA VIDA ES SUE脩O? o #GWENISM脺RFILA al Off Villarroel.

Autor : Gemma Bri贸 Zamora
Pr貌leg: Alfredo Sanzol
Editen: Comanegra i l鈥橧nstitut del Teatre
Col.lecci贸: Dramaticles
Data de publicaci贸: Juny 2018
P脿gines: 94 – Idioma: catal脿

3 pensaments a “– Voltar per la Literatura – LLIBERT (馃悓馃悓馃悓馃悓) de Gemma Bri贸 Zamora – 2018.07.05 (temp. 17/18 – llibre n潞 043)

 1. Dolors

  Bon dia,

  Moltes gr脿cies per tantes suggerencies i, sobre tot, recomanacions que ens ajuden a triar. Avui us voldria fer una recomanaci贸ni si us sembla oport煤 en f茅ssiu difusi贸. Ahir vaig tenir ocsi贸 de gaudir de l’obra ASATIA de la cia Colectivo berenjena a la Sala Atrium. Entenc que 茅s una companyia poc coneguda per貌 els actors van fer un gran interpretacio.

  Una abra莽ada Dolors

  El 5 jul 2018, a les 14:18, Voltar i Voltar … per les Arts Esc猫niques va escriure: > >

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Bona tarda Dolors

   Gr脿cies per les teves paraules de reconeixement per la nostra tasca.

   Precisament ahir vaig publicar en aquest Blog, la meva ressenya de la Roda de Premsa de ASATIA, a la que vaig assistir el dia abans de l’estrena. Pel que veig no el vas assabentar de la meva publicaci贸.

   Aqu铆 et deixo l’enlla莽 de la mateixa …. https://wp.me/p19AHZ-qtp

   A mi em va donar molt bon rotllo i 茅s per aix貌 que hem fet un forat a la nostra agenda teatraire, i a banda dels 33 GRECS que tenim previstos, el dissabte 14 anirem a veure ASATIA a la Sala Atrium, Estic conven莽ut que ens agradar脿.

   Evidentment farem la nostra ressenya com fem sempre.

   Una abra莽ada

   Respon
 2. Retroenlla莽: Llibert – Ramon Ci茅rcoles

Deixa un comentari