– Roda de premsa – LA FAVORITE – Gran Teatre del Liceu – 2018.07.02 (temp. 17/18 – RdP 108)

RdP – LA FAVORITE (temp. 17/18 – RdP nº 108)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Ahir dilluns al Gran Teatre del Liceu, es va presentar LA FAVORITE una de les òperes més romàntiques de Gaetano Donizetti, que es podrà veure a partir del dia 8 fins al 24 de juliol, en una  versió actualitzada de la producció que el Gran Teatre del Liceu i el Teatro Real van produir el 2002.

Aquesta vegada., sota la batuta del director artístic i musical de la Houston Grand Opera  Patrick Summers i la direcció d’escena de Derek Gimpel.

A l’acte va estar presents  Patrick Summers, director musical; Clémentine Margaine i Eve-Maud Hubeaux, Léonor de Guzman; Michael Spyres Stephen Costello, Fernand; i Christina Scheppelmann, directora  artística del Liceu.

Aquesta òpera que Donizetti va escriure l’any 1840, narra les intrigues cortesanes i religioses d’un triangle amorós protagonitzat per Léonor de Guzman, l’amant favorita del rei que serà interpretada per la mezzosoprano revelació del moment Clémentine Margaine, que debuta al Liceu, i per Daniela Barcellona i Eve-Maud Hubeaux, també estrenant-se al Teatre.

Pel seu amor competiran el novici Fernand, encarnat per dos tenors nord-americans  Michael Spyres i Stephen Costello, que debuten en aquest rol, i el rei de Castella Alphonse XI, que interpreten els barítons Markus Werba i Mattia Olivieri.

El baix Ante Jerkunica com a Balthazar, Miren Urbieta-Vega en el paper d’Inés i Roger Padullés com a Gaspar completen el repartiment.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

L’òpera romàntica de Donizetti és una de les més representades al Liceu, on s’ha pogut veure 264 vegades entre 1850 i 2002. Malgrat tot, la versió original en francès que retorna ara, tan sols s’ha pogut veure 10 vegades.

El director musical, Patrick Summers, destaca que va ser “una de les òperes més populars del segle XIX”. Es tracta d’una partitura d’un gran “refinament i immediatesa que va influir profundament en una altra òpera vint anys més tard, La forza del destino de Verdi”.

Unes paraules que corrobora la directora artística del Liceu Christina Scheppelmann, per a qui La favorite conté “una gran elegància en la línia vocal i en les melodies, a més d’una gran expressivitat. La seva és una música amb una gran força i té dues de les millors àries donizettianes, «Ô mon Fernand» i «Ange si pur»”.

Una gran roca, obra de Jean-Pierre Vergier, corona una escenografia que ens remet a les pintures de Caspar David Friedrich i que en el moment de la seva estrena va colpir el públic. Una estructura en moviment de més de 9 metres d’amplada i alçada que s’adapta i es transforma per a suggerir els diferents espais on passa l’acció.

Us deixo l’àudio de la Roda de Premsa …

 

Deixa un comentari