– Teatre – LA REINA DE GRACIA (🐌🐌🐌🐌+🐚) – Sala FĂšnix – 2018.06.25 (temp. 17/18 – espectacle nÂș 325)

LA REINA DE GRACIA (temp. 17/18 – espectacle nÂș 325)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn

Amb motiu de la celebraciĂł de la setmana de l’orgull LGTB de Barcelona, la Sala FĂšnix ha programat la representaciĂł de La Reina de Gracia, en dues Ășniques funcions, ahir dia 25 i avui 26 de juny.

AgraĂŻm profundament a la Sala FĂšnix per portar-nos propostes com aquesta (malgrat que en principi sigui Ășnicament per dues funcions) … propostes d’una gran qualitat, que segurament per desconeixement, no tenen cabuda a les xarxes de teatre comercial.

LA REINA DE GRACIA amb dramatĂșrgia i direcciĂł de Carles Solsona va ser estrenada en l’Espai Maragall de GavĂ  el passat mes de maig. A Carles Solsona ja li coneixĂ­em la seva tasca de direcciĂł a “FRIDA KAHLO. VIVA LA VIDA” que vam poder veure en aquesta mateixa sala, perĂČ tot i que no Ă©s el primer text que escriu, no coneixĂ­em la seva faceta dramatĂșrgica i el seu escriure en rima que ens ha agradat molt.

Hem descobert un text delicat i potent que ens ha arribat en forma de cop de puny a l’estĂłmac, perĂČ tambĂ© al cor, per la seva humanitat i tendresa.

Segons hem pogut llegir aquesta obra neix de la necessitat de parlar de dos temes, la soledat i els prejudicis. I sota aquesta premissa, i volent qĂŒestionar les normes de la societat, va nĂ©ixer la histĂČria de Dakota, una prostituta transsexual que viu al barri de GrĂ cia.

Una feina d’investigaciĂł i aprenentatge els va portar a dibuixar un personatge prenent com a referĂšncia a La Veneno (1964-2016), una vedette transgĂšnere que va exercir la prostituciĂł fins que va ser “descoberta” i es va convertir en personatge televisiu. PerquÚ no acabĂ©s sent un relat biogrĂ fic, van fer que Dakota fos argentina i amb el llenguatge tan diferent van aconseguir allunyar el personatge de la persona referent real.

Una proposta que ha comptat tambĂ© amb l’assessorament de Juan Pablo Mazorra, a qui nosaltres vam descobrir a la Vilella amb MIGRANTE.

No havĂ­em vist mai treballar a Daniel Miras, l’actor que ha interpretat magnĂ­ficament a Dakota; des de la proximitat i mirant-nos als ulls directament, ens ha fet totalment creĂŻble el seu personatge i ens ha captivat per la seva entrega total. Una interpretaciĂł que no oblidarem en molt de temps.

Dakota, una persona que ha lluitat molt i continua lluitant per ser la persona que vol ser, la persona que de fet sent que Ă©s. Una dona atrapada en un cos d’home i que no pot fer la transiciĂł perquĂš el seu cos no accepta les hormones.

“Soledad” Ă©s el primer nom que va escollir en assumir el seu rol de dona, quan encara s’amagava als ulls de la societat. Dakota Ă©s el que pren quan s’instal·la a Barcelona i es mostra davant de tots com el que Ă©s, una “mujer con pene”.

Dakota és un ànima lliure, alegre, eixelebrada, malparlada i una apassionada de la vida.
Encara que diu ser una desgraciada, perseguida per la “Soledad”, viu com vol i fa el que li dĂłna la gana.
Per aixĂČ i per altres coses Ă©s la reina del seu barri, la Reina de Gracia.

Diego PaquĂ© ha acompanyat en Daniel en aquest monĂČleg posant veu i mĂșsica a la rumba de la Reina. Amb la seva guitarra, dĂłna a la proposta el punt just de distensiĂł fusionant-se de forma perfecta amb el relat.

Dakota no Ă©s un simple personatge, Ă©s una persona que ens porta a un viatge pels seus records, les seves pors, les seves emocions i en ell descobrim que no Ă©s diferent de nosaltres i que per sentir-se dona no cal deixar de ser fĂ­sicament un home.

Potser caldria començar a deixar de parlar de gĂšnere, perquĂš a la fi Ășnicament som PERSONES.

La companyia TEATR3S va nĂ©ixer a GavĂ  en 2014 de la mĂ  de Carles Solsona, Marisol Salcedo i Daniel Miras. Alternen creacions prĂČpies, amb representacions de texts d’altres autors i, Ă©s una companyia en residencia en l’Espai Maragall de GavĂ . Es van donar a conĂšixer amb Frida Kahlo que els ha fet girar per MĂšxic i EEUU.

Tant de bo La Reina de Gracia tingui un llarg recorregut a les sales de tot Catalunya, perquĂš Ă©s una proposta molt honesta, un crit als sentiments mĂ©s humans, al no gĂšnere, a deixar de banda els prejudicis i un crit a l’esperança.

Antonio, Soledad, Dakota, una dona que malgrat el que ha patit decideix somriure i viure.

DramatĂșrgia i direcciĂł: Carles Solsona
Assistent de direcció i coach físic: Juan Pablo Mazorra
Actor: Daniel Miras
MĂșsic: Diego PaquĂ©
Vestuari: Diseños May \ Fotografía: El tío Carretilla \ Disenny publicitari: Vero Sånchez
Idioma: castellĂ  – Durada: 80 minuts

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'estĂ  connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.