– Teatre – LA REINA DE GRACIA (馃悓馃悓馃悓馃悓+馃悮) – Sala F猫nix – 2018.06.25 (temp. 17/18 – espectacle聽 n潞 325)

LA REINA DE GRACIA (temp. 17/18 – espectacle n潞 325)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Amb motiu de la celebraci贸 de la setmana de l’orgull LGTB de Barcelona, la Sala F猫nix ha programat la representaci贸 de La Reina de聽Gracia, en dues 煤niques funcions, ahir dia 25 i avui 26 de juny.

Agra茂m profundament a la Sala F猫nix per portar-nos propostes com aquesta聽(malgrat que en principi sigui聽煤nicament聽per dues funcions) …聽propostes聽d’una gran qualitat, que segurament per desconeixement, no tenen cabuda a les xarxes de teatre comercial.

LA REINA DE GRACIA聽amb dramat煤rgia i direcci贸 de Carles Solsona va ser estrenada en l’Espai Maragall de Gav脿 el passat mes de maig. A Carles Solsona ja li coneix铆em la seva tasca de direcci贸 a “FRIDA KAHLO. VIVA LA VIDA” que vam poder veure en aquesta mateixa sala, per貌 tot i que no 茅s el primer text que escriu, no coneix铆em la seva faceta dramat煤rgica i el seu escriure en rima que ens ha agradat molt.

Hem descobert聽un text delicat i potent que ens ha arribat en forma de cop de puny a l’est贸mac, per貌 tamb茅 al cor, per la seva humanitat i tendresa.

Segons hem pogut llegir aquesta obra neix de la necessitat de parlar de dos temes, la soledat i els prejudicis. I sota aquesta premissa, i volent q眉estionar les normes de la societat, va n茅ixer la hist貌ria de Dakota, una prostituta transsexual que viu al barri de Gr脿cia.

Una feina d’investigaci贸 i aprenentatge els va portar a dibuixar un personatge prenent com a refer猫ncia a La Veneno (1964-2016), una vedette transg猫nere que va exercir la prostituci贸 fins que va ser “descoberta” i es va convertir en personatge televisiu. Perqu猫聽no acab茅s sent un relat biogr脿fic, van fer que Dakota fos argentina i amb el llenguatge tan diferent van aconseguir allunyar el personatge de la persona referent real.

Una proposta que ha comptat tamb茅 amb l’assessorament de聽Juan聽Pablo聽Mazorra, a qui nosaltres vam descobrir a la Vilella amb聽MIGRANTE.

No hav铆em vist mai treballar a Daniel聽Miras, l’actor que ha interpretat magn铆ficament a Dakota; des de la proximitat i mirant-nos als ulls directament, ens ha fet totalment cre茂ble el seu personatge i ens ha captivat per la seva entrega total. Una interpretaci贸 que no oblidarem en molt de temps.

Dakota, una persona que ha lluitat molt i continua lluitant per ser la persona que vol ser, la persona que de fet sent que 茅s. Una dona atrapada en un cos d’home i que no pot fer la transici贸 perqu猫 el seu cos no accepta les hormones.

“Soledad” 茅s el primer nom que va escollir en assumir el seu rol de dona, quan encara s鈥檃magava als ulls de la societat. Dakota 茅s el que pren quan s’instal路la a Barcelona i es mostra davant de tots com el que 茅s, una 鈥渕ujer con pene鈥.

Dakota 茅s聽un 脿nima聽lliure, alegre, eixelebrada, malparlada i una apassionada de la vida.
Encara que diu ser una desgraciada, perseguida per la “Soledad”, viu com vol i fa el que li d贸na la gana.
Per aix貌 i per altres coses 茅s la reina del seu barri, la Reina de聽Gracia.

Diego Paqu茅 ha acompanyat en Daniel en aquest mon貌leg posant veu i m煤sica a la rumba de la Reina. Amb la seva guitarra,聽d贸na a la proposta el punt just de distensi贸 fusionant-se de forma perfecta amb el relat.

Dakota no 茅s un simple personatge, 茅s una persona que ens porta a un viatge pels seus records, les seves pors, les seves emocions i en ell descobrim que no 茅s diferent de nosaltres i que per sentir-se dona no cal deixar de ser f铆sicament un home.

Potser caldria comen莽ar a deixar de parlar de g猫nere, perqu猫 a la fi 煤nicament聽som PERSONES.

La companyia TEATR3S va n茅ixer a Gav脿 en 2014 de la m脿 de Carles Solsona, Marisol Salcedo i Daniel Miras. Alternen creacions pr貌pies, amb representacions de texts d’altres autors i, 茅s una companyia en residencia en l’Espai Maragall de Gav脿. Es van donar a con猫ixer amb Frida Kahlo que els ha fet girar per M猫xic i EEUU.

Tant de bo La Reina de Gracia tingui un llarg recorregut a les sales de tot Catalunya, perqu猫 茅s una proposta molt honesta, un crit als sentiments m茅s humans, al no g猫nere, a deixar de banda els prejudicis i un crit a l’esperan莽a.

Antonio, Soledad, Dakota, una dona que malgrat el que ha patit decideix somriure i viure.

Dramat煤rgia i direcci贸:聽Carles Solsona
Assistent de direcci贸 i coach f铆sic:聽Juan Pablo Mazorra
Actor:聽Daniel Miras
M煤sic:聽Diego Paqu茅
Vestuari:聽Dise帽os May \ Fotograf铆a:聽El t铆o Carretilla \ Disenny publicitari:聽Vero S谩nchez
Idioma: castell脿 –聽Durada: 80 minuts

Deixa un comentari