– Roda de premsa – Projectes guanyadors residència ABROSSA’M – La Seca – 2018.06.25 (temp. 17/18 – RdP 101)

RdP – Projectes guanyadors residència ABROSSA’M – (temp. 17/18 – RdP nº 101)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Primera RdP d’ahir al matí. Va tenir lloc a La Seca, espai Brossa, per presentar els dos projectes guanyadors de les residències ABROSSA’M, un concurs que organitza l’Institut del Teatre, des de la càtedra Brossa, per tal d’oferir mirades sobre l’univers de Joan Brossa, mirades sobre la poètica escènica d’aquest gran artista, que ens ha deixat un llegat inabastable i que tot just acabem d’encetar.

Ens els presenten Magda Puyo, directora de l’Institut del Teatre, i Ferran Madico, director artístic de La Seca, teatre que vol col·laborar amb la visualització de les dues propostes en les seves Sales. També estava present Jordi Fontdevila, que és el responsable d’intentar que els graduats que surten de l’Institut, puguin crear els seus projectes, acompanyar-los per tal que aquests puguin representar-se a diferents sales de Teatre del nostre territori.

El detall dels projectes, ens ho van explicar directament els seus protagonistes.

El primer projecte guanyador és BROSSAT, una creació col·lectiva a partir de textos de/sobre Joan Brossa, amb coordinació de Catalina Florit, Els actors que la interpreten són: Àlvar Triay, Catalina Florit, Francesca Vadell i Salvador Miralles.

Joan Brossa va morir d’un ictus el 30 de desembre de 1998, provocat per una caiguda per les escales del seu estudi.

Aquest vessament cerebral i les ramificacions que n’origina és el punt iniciador de què ens hem servit dins Brossat per apropar-nos i redescobrir la seva obra, però sobretot i més important encara, per filar i descobrir el que fou la seva vida, a través de records, imatges, poemes i opinions, i que ens ha permès conèixer un Brossa íntim, immens, ofert a tothom que ens visiti, carregat de poètica no només en la seva vida, sinó en la manera en què conscientment va tractar de viure-la.

Els autors se’n van adonar que a partir dels poemes visuals de Joan Brossa, el que realment els interessava, era la seva vida i la seva part més intima i com va decidir viure-la.

Un Joan lliure i senzill, que a través de la poesia ens mostra la seva identitat.

Un espectacle en català (amb algun fragment en castellà), que es podrà veure a La Seca des del 27 de juny al 8 de juliol.

El segon projecte guanyador és ESTRIP-TESI, una creació de Roger Torns, amb la interpretació d’Anna Herebia, Laura Daza i el mateix Roger Torns.

Tres amics presenten una tesi sobre el poeta en qüestió. Dues cantatrius, que alhora podrien ser dues mosses grosses o dues velles intentant pescar alguna cosa, preparen un acte esotèric per invocar l’esperit del poeta. Una persecució per delicte d’interès cultural, una immersió a les profunditats i la inauguració d’un parc d’atraccions dedicat al poeta.

L’autor ens ha explicat que s’han endinsat fent una immersió per fer aflorar la brossa. Han decidit despullar i estripar el material del poeta, per parlar de l’avui i de l’ahir.

Us deixo l’àudio del que es va dir en aquestes presentacions …

Deixa un comentari