– Voltar per la Literatura – hIST脪RIA (馃悓馃悓馃悓) de Jan Vilanova Claud铆n – 2018.06.24 (temp. 17/18 – llibre n潞 042)

hIST脪RIA de Jan Vilanova Claud铆n –聽(temp. 17/18 – llibre n潞 042)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

El dimecres dia 13 de juny vam assistir a la presentaci贸 del llibre聽hIST脪RIA聽a la seu de l’Editorial聽Comanegra. Un llibre coeditat per聽Comanegra聽amb l’Institut del Teatre dins de la col路lecci贸聽DRAMATICLES.

La presentaci贸 va anar a c脿rrec de l’historiador catal脿 Ricard聽Vi帽as聽Ribas, amb la pres猫ncia de l’autor de l’obra, Jan Vilanova i una petita lectura dramatitzada a c脿rrec de l’actor Miquel Gelabert.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

El llibre va ser escrit en molt poc temps per a la companyia聽Sixto聽Paz, de la que en Jan Vilanova聽茅s聽membre fundador…. “Tenia una idea persistent des de feia mesos: escriure un homenatge a la hist貌ria. Sortosament, just aleshores llegia Apologia de la聽Hist貌ria, de Marc聽Bloch, i tenia la intu茂ci贸 que ell em podria acompanyar en aquesta perip猫cia. No sabia gaire m茅s” ……

Us deixo l’脿udio del que es va dir aquell dia, a la presentaci贸 …

L鈥檕bra reflexiona sobre la mem貌ria hist貌rica tot q眉estionant la necessitat de construir llegendes heroiques, i reivindica el valor hum脿 de les petites hist貌ries an貌nimes que sovint s鈥檃maguen darrere els grans esdeveniments.

Partint de la idea que la hist貌ria no 茅s mai un relat tancat i no pot donar respostes definitives a res, la mat猫ria d’estudi de la hist貌ria s贸n les consci猫ncies humanes i 茅s l’historiador qui estudia els actes i les actituds de les persones i les relaciona.

El que 茅s important no 茅s tant la veritat sin贸 all貌 que passa per ser-ho. A partir dels mateixos fets i les mateixes dades poden construir-se relats diferents. I finalment la versi贸 que queda a la hist貌ria no 茅s tant del qui t茅 la veritat sin贸 del que ha estat capa莽 de construir el relat m茅s s貌lid.

La nit del 16 de juny de 1944, trenta resistents antinazis 鈥攅ntre els quals hi ha l’historiador Marc聽Bloch鈥 estan a punt de ser executats聽a mans聽de la Gestapo en un descampat proper a Li贸. M茅s de setanta anys despr茅s, un estudiant que investiga aquest episodi tr脿gic s’enamora de la filla del seu professor d’hist貌ria…

El llibre s’ha publicat dos anys despr茅s de l’estrena de la pe莽a a la Sala Beckett que va ser dirigida per en Pau Roca i va ser interpretada per Pau Roca, Miquel Gelabert i聽Vicky聽Luengo.

La lectura del llibre, prologat per en Pau Roca, i sobretot, l’escrit final del mateix Jan Vilanova m’ha donat una nova visi贸 del text que convida a q眉estionar, encara mes, la 鈥渉ist貌ria鈥 oficial.

L鈥檃utor ha estat guardonat amb el Premi Cr铆tica Serra d鈥橭r 2017 per aquesta obra.

Jan Vilanova Claud铆n (Andorra, 1982) va estudiar cinema a l鈥橢SCAC i es va graduar en l鈥檈specialitat de muntatge l鈥檃ny 2004.

Des d鈥檃leshores, ha treballat com a muntador en cinema, publicitat i televisi贸, i ha combinat aquesta feina amb l鈥檈scriptura de textos dram脿tics per al teatre. Paral路lelament, ha cursat el grau en Hist貌ria, que 茅s la seva altra gran passi贸.

Amb la productora Sixto Paz (2013) ha estrenat com a autor les obres聽Bruno & Jan (& 脕lbert)聽(C铆rcol Mald脿, 2015),聽hIST脪RIA聽(Sala Beckett, 2016) i DYBBUK (Temporada Alta, Sala Beckett, 2016).

Autor : Jan Vilanova Claud铆n
Pr貌leg: Pau Roca
Editen: Comanegra i l鈥橧nstitut del Teatre
Col.lecci贸: Dramaticles
Data de publicaci贸: Juny 2018
P脿gines: 104 -Idioma: catal脿

Deixa un comentari