– Voltar per la Literatura – hISTÒRIA (🐌🐌🐌) de Jan Vilanova Claudín – 2018.06.24 (temp. 17/18 – llibre nº 042)

hISTÒRIA de Jan Vilanova Claudín – (temp. 17/18 – llibre nº 042)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

El dimecres dia 13 de juny vam assistir a la presentació del llibre hISTÒRIA a la seu de l’Editorial Comanegra. Un llibre coeditat per Comanegra amb l’Institut del Teatre dins de la col·lecció DRAMATICLES.

La presentació va anar a càrrec de l’historiador català Ricard Viñas Ribas, amb la presència de l’autor de l’obra, Jan Vilanova i una petita lectura dramatitzada a càrrec de l’actor Miquel Gelabert.

This slideshow requires JavaScript.

El llibre va ser escrit en molt poc temps per a la companyia Sixto Paz, de la que en Jan Vilanova és membre fundador…. “Tenia una idea persistent des de feia mesos: escriure un homenatge a la història. Sortosament, just aleshores llegia Apologia de la Història, de Marc Bloch, i tenia la intuïció que ell em podria acompanyar en aquesta peripècia. No sabia gaire més” ……

Us deixo l’àudio del que es va dir aquell dia, a la presentació …

L’obra reflexiona sobre la memòria històrica tot qüestionant la necessitat de construir llegendes heroiques, i reivindica el valor humà de les petites històries anònimes que sovint s’amaguen darrere els grans esdeveniments.

Partint de la idea que la història no és mai un relat tancat i no pot donar respostes definitives a res, la matèria d’estudi de la història són les consciències humanes i és l’historiador qui estudia els actes i les actituds de les persones i les relaciona.

El que és important no és tant la veritat sinó allò que passa per ser-ho. A partir dels mateixos fets i les mateixes dades poden construir-se relats diferents. I finalment la versió que queda a la història no és tant del qui té la veritat sinó del que ha estat capaç de construir el relat més sòlid.

La nit del 16 de juny de 1944, trenta resistents antinazis —entre els quals hi ha l’historiador Marc Bloch— estan a punt de ser executats a mans de la Gestapo en un descampat proper a Lió. Més de setanta anys després, un estudiant que investiga aquest episodi tràgic s’enamora de la filla del seu professor d’història…

El llibre s’ha publicat dos anys després de l’estrena de la peça a la Sala Beckett que va ser dirigida per en Pau Roca i va ser interpretada per Pau Roca, Miquel Gelabert i Vicky Luengo.

La lectura del llibre, prologat per en Pau Roca, i sobretot, l’escrit final del mateix Jan Vilanova m’ha donat una nova visió del text que convida a qüestionar, encara mes, la “història” oficial.

L’autor ha estat guardonat amb el Premi Crítica Serra d’Or 2017 per aquesta obra.

Jan Vilanova Claudín (Andorra, 1982) va estudiar cinema a l’ESCAC i es va graduar en l’especialitat de muntatge l’any 2004.

Des d’aleshores, ha treballat com a muntador en cinema, publicitat i televisió, i ha combinat aquesta feina amb l’escriptura de textos dramàtics per al teatre. Paral·lelament, ha cursat el grau en Història, que és la seva altra gran passió.

Amb la productora Sixto Paz (2013) ha estrenat com a autor les obres Bruno & Jan (& Álbert) (Círcol Maldà, 2015), hISTÒRIA (Sala Beckett, 2016) i DYBBUK (Temporada Alta, Sala Beckett, 2016).

Autor : Jan Vilanova Claudín
Pròleg: Pau Roca
Editen: Comanegra i l’Institut del Teatre
Col.lecció: Dramaticles
Data de publicació: Juny 2018
Pàgines: 104 -Idioma: català

Leave a Reply