– Roda de premsa – AUDIÈNCIA & VERNISSATGE – La Villarroel – 2018.06.22 (temp. 17/18 – RdP 099)

RdP – AUDIÈNCIA & VERNISSATGE – (temp. 17/18 – RdP nº 99)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Continua la marató de Rodes de Premsa d’arts escèniques, on es presenten tots els espectacles de la programació Grec, a les que s’afegeixen les programacions de la temporada vinent de diversos teatres i Festivals. Ahir vaig poder assistir a dues més, malgrat que gairebé els seus horaris se superposaven i se celebraven en llocs força distants.

La primera d’aquestes RdP estava convocada a La Villarroel, per presentar Audiència & Vernissatge, uns textos del dramaturg i polític txec Václav Havel, que com molts polítics compromesos amb els seus principis, va estar empresonat durant 4 anys i mig, per defensar-los…..  us sona ?

En realitat és una trilogia (Audiències – Vernissatge – La Protesta), de la que s’han escollit els dos primers i es representaran com si fossin una de sol, sense cap entreacte ni variació d’escenografia. Les peces han estat traduïdes a llengua catalana per Monika Zgustová.

Abans de començar la RdP pròpiament dita, se’ns va oferir un petit tast que vàrem poder gravar i que us deixo aquí per si us ve de gust veure’l …

Tania Brenlle, directora artística de La Villarroel, ha donat la benvinguda a Pere Arquillué en la seva primera direcció teatral, malgrat que com a actor no es la primera vegada que ha trepitjat l’escenari d’aquesta Sala… “El Pere canvia la jaqueta i per a nosaltres és un gran plaer acompanyar-lo”. Pel que fa al dramaturg, Václav Havel, Brenlle ha destacat que és “un autor que ens convida a la reflexió i a fer-nos preguntes”.

L’espectacle forma part de la programació del Festival Grec 2018. Cesc Casadesús, director del festival, ha aprofitat l’ocasió per felicitar a Tania Brenlle “pel bon gust de les propostes de La Villarroel“.

Pere Arquillué ha explicat que l’any passat en arribar als 50 anys de la seva vida, va prendre consciència que potser era el moment per reactivar el seu motor intern, i crear-se estímuls nous i noves maneres d’enfrontar-se al Teatre, que és la passió de la seva vida. Dirigir és un pas que ha fet de la manera més natural i el passar de cantó ho fa d’una manera molt humil, però creu que també amb molt rigor.

En Pere, ha volgut aclarir que el fet de començar a dirigir, en cap cas significa deixar de deixar l’escenari com a actor; s’ho ha permès com una mena de “premi” personal i la primera experiència creu que ha estat positiva.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Un dia va escollir un llibre de la seva biblioteca teatral i va començar a llegir l’obra de Václav Havel; va veure com el dramaturg s’enfilava en el tipus de teatre de l’absurd i algunes vegades inclús semblava surrealista. L’elecció dels textos de Havel per al seu debut com a director es deu al fet que “fan un pas més enllà; no donen respostes però sí que insinuen o deixen obertes possibles respostes davant dels problemes que tenim, a partir de la coherència amb un mateix“.

Darrere dels textos de Audiència & Vernissatge, s’amaga una profunda crítica social i política que casualment coincideix amb el context polític i social que ara mateix es viu a Catalunya, malgrat que l’elecció d’aquesta obra es va fer fa un parell d’anys i per tant no s’ha volgut aprofitar per “enmerdar” encara mes el context en què vivim; tracta temes com l’alienació, la mentalitat consumista dels homes i les dones del nostre temps i la dificultat de comunicar-se amb els altres.

El repartiment és de luxe: Joan Carreras, Rosa Gàmiz i Josep Julien.

La Villarroel estudia fer-ne una lectura dramatitzada en una de les funcions.

S’inicien funcions el pròxim 26 de juny i es podrà veure a La Villarroel fins al 29 de juliol.

Us deixo l’àudio del que es va dir en aquesta presentació …

Deixa un comentari