– Teatre – MORPHEO 115 (馃悓馃悓馃悓+馃悮) – Tantarantana Teatre – Sala Baixos22 – 2018.06.20 (temp. 17/18 – espectacle聽 n潞 320)

MORPHEO 115 (temp. 17/18 – espectacle n潞 320)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Ahir dijous, als聽baixos22聽del Tantarantana vam poder veure la nova producci贸 del聽Teatre Kaddish i la companyia聽Kolmanskop,聽MORPHEO聽115, que ens havien presentat en la roda de premsa del passat dia 11.

El聽Teatre Kaddish, situat a les Golfes de la Torre聽Muntadas, al Prat de Llobregat, neix l’any 1975 per iniciativa d’un grup d’estudiants de l’institut Baldiri Guilera, que, despr茅s d’un curs de teatre, van decidir seguir actuant, estrenant el seu primer projecte, “pR脪IEG”, el febrer de 1976. Actualment 茅s un centre de creaci贸, programaci贸 i formaci贸 en les arts esc猫niques.

Els integrants de la companyia聽Kolmanskop聽creuen en la idea de conviv猫ncia, creant el text a partir del treball col路lectiu i dissenyant la posada en escena a partir de les propostes conjuntes. Aquesta 茅s la segona obra de la companyia despr茅s de KOLMANSKOP聽presentada a l’脌tic 22 en 2016.

This slideshow requires JavaScript.

MORPHEO 115 茅s un nou projecte, un nou “somni” que parla de la identitat com a col路lectivitat, en una societat dominada pel capitalisme. Un personatge imaginari, Robert Pols酶n, fascinat pel personatge de James Bond, es rebel路la contra el sistema que vol manipular els seus somnis a trav茅s d’imatges cinematogr脿fiques i f脿rmacs.

Una persona que lluita per retrobar la seva hist貌ria, de la qual recorda moments, dins dels seus malsons, i que les dues 鈥渘oies Bond鈥, les seves infermeres, guardianes del sistema, volen allunyar.

L鈥檃ny 1988 la Cia va matar els pares de Robert Pols酶n en un tiroteig a Munich. Despr茅s d鈥檃quest fet terrible, Robert Pols酶n es converteix en un conillet d鈥櫭璶dies de l鈥檈xperiment m茅s innovador, el projecte MORPHEO: una manipulaci贸 dels somnis a partir d鈥檌matges i f脿rmacs, de pel路l铆cules i drogues. L鈥榚xperiment acabar脿 aterrant a les mans d鈥檜n publicista que tocar脿 el cel de l鈥櫭▁it per acabar caient al pou de la p猫rdua d鈥檌dentitat.

Morpheo 115 (Vida y sue帽o de Robert Pols酶n) 茅s una reflexi贸 on铆rica sobre la fi de les utopies i la construcci贸 d鈥檜n m贸n a base de la manipulaci贸 d鈥檌matges que consumim dia a dia. Una al路legoria en forma de thriller sobre un somni com煤 anomenat lliure-mercat.

No 茅s una proposta f脿cil i requereix que l’espectador estigui atent i molt obert a acceptar que la creaci贸 teatral pot innovar i buscar altres camins no convencionals per explicar una hist貌ria; per tant aquesta proposta presentada en una f脿brica de creaci贸, potser no busca agradar a tothom, aspecte que de ben segur per la jove companyia seria molt f脿cil i no obstant prefereixen arriscar a la recerca d’una posada en escena diferent del que veiem habitualment, i apostant per un teatre visualment molt pl脿stic, que a nosaltres ens ha fascinat.

This slideshow requires JavaScript.

Vol ser a m茅s a m茅s, una reflexi贸 cr铆tica sobre el capitalisme i la seva for莽a, recordant els experiments secrets del servei d’intel路lig猫ncia americ脿, va dur a terme durant l’anomenada guerra freda, per lluitar contra el comunisme, on la realitat va聽superar, de molt, la ficci贸. Tant era aix铆, que sovint aquests experiments servien de base als guions de pel路l铆cules d’espies. Un capitalisme que ens ha incapacitat per somiar com voldriem i que ens ven els somnis que vol que comprem.

MORPHEO聽115 茅s una pe莽a pol铆tica envoltada per un m贸n on铆ric. Una proposta on l’est猫tica visual t茅 una gran import脿ncia i on Josep聽Carreras聽ha creat un espai esc猫nic molt po猫tic que juga amb els contrallums i una s猫rie de telons de pl脿stic a diferents nivells, on es projecten imatges i que tanquen als personatges en diferents espais.

Una proposta on els tres int猫rprets, Guillem Gefaell (autor tamb茅 de la dramat煤rgia), Laura Tamayo i M貌nica Hern脿ndez mostren el seu entusiasme i el seu comprom铆s en fer evident la necessitat de fer front als somnis, les nostres il路lusions i desitjos … alguns d’ells possiblement imposats.

Alerten del perill de l’煤s de les imatges, de la publicitat o de les xarxes, per generar les nostres formes de vida i fer-nos crear uns “altres jos modelats” perqu猫 la societat ens accepti i ens “compri”.

Malgrat hem de recon猫ixer que en algun moment de la representaci贸 ens hem arribat a perdre, la proposta ens ha agradat for莽a; creiem que聽t茅聽un gran treball darrere que segurament no s’aprecia amb una mirada superficial, 茅s una proposta valenta, arriscada i que compta amb l’empenta d’un gran equip de joves creadors il路lusionats en la seva feina, que ens han tornat a sorprendre, i als que sense dubte, seguirem a partir d’ara amb atenci贸.

Dramat煤rgia: Guillem Gefaell
Direcci贸: Kolmanskop Project
Int猫rprets: Laura Tamayo, M貌nica Hern脿ndez i Guillem Gefaell
Ajudant de direcci贸: Maria Donoso \ Espai: Josep Carreras \ Disseny de video: Manel Ar茅valo \ Vestuari: Eli Siles \ Fotograf铆a: Manel Ar猫valo i Pablo Avil茅s \ Assessor esc猫nic: Albert Boronat \ Producci贸: Kaddish/Kolmanskop
Idioma: castell脿聽 –聽Durada: 70 minuts

Leave a Reply