– Roda de premsa – EL POEMA DE GUILGAMESH, REI D’URUK – Palau de la Virreina – 2018.06.19 (temp. 17/18 – RdP 093)

RdP – EL POEMA DE GUILGAMESH, REI D’URUK – (temp. 17/18 – RdP nº 93)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Aquest matí ha començat la marató de presentacions del Festival Grec i evidentment la primera RdP ha estat per presentar l’espectacle inaugural que es podrà veure al Teatre Grec en 3 úniques sessions, del 2 al 4 de juliol.

Francesc Casadesús, és el director artístic del Festival Grec, en el seu segon any de mandat; ha estat ell qui ha dirigit les primeres paraules per presentar aquesta proposta, afirmant que està molt satisfet d’estar rodejat d’un equip tan nombrós que s’ha deixat “enredar” per aixecar aquesta aventura, dirigida per Oriol Broggi.

El director de La Perla29, a la vegada ha confessat que està molt il·lusionat per poder estrenar en un espai tan emblemàtic com és el Teatre Grec (on ell va actuar com a actor fa 24 anys, en un dels primers papers com a professional); ho fa rodejat d’amics que no han dubtat en fer-li costat; són ni més ni menys que 30 actors de renom a sobre de l’escenari, malgrat que únicament 5 d’ells estan sempre a escena i entre ells es van repartint el protagonisme, ja que no interpreten el mateix personatge durant la funció.

Ells són: Màrcia Cisterò, Toni Gomila, Sergi Torrecilla, David Vert, Ernest Villegas ….. però també donen pas a actors tan i tan coneguts com poden ser Marta Marco, Clara Segura, Lluís Soler, Ramon Vila i altres actors (fins a 30), que intervenen en moments puntuals.

El poema de Guilgamesh és una de les ficcions humanes més antigues. Més antiga que la Bíblia, que el Mahabarata, que l’Odissea i la Il·líada. Més antiga que els grans textos fundacionals de moltes cultures. Les gestes heroiques del mític rei Guilgamesh, rei de la ciutat d’Uruk, del tercer mil·lenni a.C., inspiren l’epopeia escrita en diverses tauletes de fang. Aquestes, han estat trobades a les ruïnes de l’antiga ciutat de Nínive i en altres paisatges del que coneixem avui com el Pròxim Orient Antic.

Oriol Broggi proposa una versió desacomplexada del mite, que se suma a les lectures ja fetes per historiadors, autors, dramaturgs… El poema de Guilgamesh és la història de l’home que va voler desafiar la mort. La llegenda primera d’aquell qui va anhelar ser immortal. El poema del qui torna, al capvespre de la seva vida, pensant que aquesta ha estat només un intent per retenir la joventut i l’alegria davant del final inevitable.

This slideshow requires JavaScript.

La Perla 29 obre l’edició d’enguany del Grec Festival de Barcelona amb una gran celebració en què les paraules ens portaran als primers temps de la civilització occidental. Com en les seves anteriors produccions, trobarem tot d’elements naturals – la sorra, la posta de sol, el cel estrellat-, la dansa i el moviment per donar vida a aquesta història plena de misteri, explicada al llarg dels segles en tantes llengües diferents i que ha donat peu a tantes llegendes.

Un text anònim de gairebé 6.000 anys d’antiguitat, que és molt conegut i al mateix temps molt desconegut pel gran públic. És un poema que en la versió de Jeroni Rubió Rodon s’ha transformat en Teatre de prosa. En ella s’expliquen històries que després seran recollides per la Bíblia, com per exemple, la del Diluvi Universal.

La participació de la coreògrafa Marina Mascarell ha estat importantíssima per aixecar la proposta i donar-li una pàtina de plasticitat que la farà més amable a ulls dels espectadors. Ella ha estat treballant individualment el gest amb cada actor per tal d’entrenar-los en la seva particularitat, però també col·lectivament en els moviments grupals.

Han exposat les seves idees sobre l’espectacle un munt d’actors, que crec faria massa llarga aquesta crònica; si us interessa, podeu escoltar-les en l’àudio que he deixat al final d’aquesta ressenya.

L’espectacle té una durada d’1 hora i 55 minuts, i compta amb música en directe, malgrat que aquesta no se sobreposa a la paraula, que de fet és el més important.

S’ha de tenir en compte, que aquest espectacle començarà una hora abans de l’hora acostumada al Teatre Grec, és a dir a les 21 hores.

Un projecte que difícilment es podrà veure en temporada, per la magnitud de les xifres d’actors i tècnics que belluga l’espectacle, però que Oriol Broggi no descarta repescar-la més endavant, encara que sigui amb una versió mes reduïda.

Leave a Reply