– Voltar per la Literatura – EL PETIT LLADRE D’OMBRES de Marc Levy (🐌🐌🐌🐌) – 2018.06.16 (temp. 17/18 – llibre nº 041)

EL PETIT LLADRE D’OMBRES de Marc Levy – (temp. 17/18 – llibre nº 041)

Per Imma Barba

Aquest llibre va caure a les meves mans per casualitat, perquè no havia llegit res d’aquest autor malgrat el seu indiscutible èxit arreu del món. De fet les seves obres han estat traduïdes a 45 idiomes, i alguna d’elles ha estat portada al cinema.

Em va atreure el disseny de la portada i la curiositat.

Narrat en primera persona, el llibre està estructurat en dues parts. En la primera part ens trobem el nen que descobreix que roba les ombres d’aquelles persones amb les quals s’encreua, companys d’escola, amics o coneguts. S’adona del seu estrany poder que li permet esbrinar, a través de les ombres robades, quins són els somnis, les pors o les il·lusions dels altres. I s’adona que ell pot inferir en els altres per trobar el camí que els faci acomplir els seus somnis.

A la segona part del llibre, aquest nen és un jove estudiant de medecina que ha hagut de marxar del poble per estudiar. Enrere deixa la seva mare i el seu millor amic. Ha oblidat tot el que hi havia somiat de petit però continua conservant el seu estrany poder. A la vida adulta tot és molt més complicat. Es planteja que ha fet i que vol fer amb la seva vida.

Des de petit, roba les ombres de tots aquells amb qui s’encreua: amics, enemics,  amants… I cadascuna d’aquestes ombres li confia un secret. A pesar seu, esbrina així els  somnis, les esperances i les preocupacions d’uns i altres. Però què pot fer amb aquest  poder estrany? Aviat s’adona que el pot utilitzar per ajudar el seu cercle proper a trobar el camí de la felicitat… Anys més tard, el lladre d’ombres esdevé un estudiant de medicina. Encara és capaç d’endevinar el que podria fer feliç aquells que l’envolten, com la Sophie, que anhela ser estimada, o el Lluc, que vol canviar la seva vida. Aconseguirà ajudar-los a viure els seus somnis més que no pas a somiar la seva vida? I ell? Sap on l’espera la seva felicitat?

Una novel·la de molt fàcil lectura, gairebé un conte, un llibre d’iniciació que parla del descobriment de la vida i de les segones oportunitats. El fet que el nostre protagonista no tingui un nom fa més fàcil que ens identifiquem amb ell en molts moments de la lectura. L’autor crea un món de fantasia que absorbeix, amb una narració que et manté atrapat i amb el somriure a la boca des de la primera fins a l’última pàgina.

Marc Levy va néixer a Boulogne-Billancourt (França) el 16 d’octubre del 1961. A 18 anys es va fer socorrista de la Creu Roja on va treballar al llarg de 6 anys fins que va decidir marxar als Estats Units. Es va establir a San Francisco on va crear una empresa d’imatge digital (Rambow Images). Nou anys més tard torna a Paris i crea amb uns amics, un despatx d’arquitectura (Eurythmic Cloiselec). A 39 anys escriu un llibre per al seu fill, i la seva carrera d’escriptor comença.

La seva primera novel·la “I si fos veritat” (2000) és un dels llibres més venuts a França i Mark Waters (de la factoria de Steven Spielberg) la va portar al cinema.

També és autor dels següents títols publicats en català: “Totes les coses que no ens vam dir” (2008), “El primer dia” (2009), “La primera nit” (2009) i “La química secreta de les trobades” (2011).

Títol original: Le voleur d’ombres
Autor: Marc Levy
Traducció al català: Núria Petit Fontseré
Editorial: Columna
Data de publicació: Febrer 2013
Pàgines: 240

Deixa un comentari