– Voltar per la Literatura – EL PETIT LLADRE D’OMBRES de Marc Levy (🐌🐌🐌🐌) – 2018.06.16 (temp. 17/18 – llibre nÂș 041)

EL PETIT LLADRE D’OMBRES de Marc Levy – (temp. 17/18 – llibre nÂș 041)

Per Imma Barba

Aquest llibre va caure a les meves mans per casualitat, perquĂš no havia llegit res d’aquest autor malgrat el seu indiscutible Ăšxit arreu del mĂłn. De fet les seves obres han estat traduĂŻdes a 45 idiomes, i alguna d’elles ha estat portada al cinema.

Em va atreure el disseny de la portada i la curiositat.

Narrat en primera persona, el llibre estĂ  estructurat en dues parts. En la primera part ens trobem el nen que descobreix que roba les ombres d’aquelles persones amb les quals s’encreua, companys d’escola, amics o coneguts. S’adona del seu estrany poder que li permet esbrinar, a travĂ©s de les ombres robades, quins sĂłn els somnis, les pors o les il·lusions dels altres. I s’adona que ell pot inferir en els altres per trobar el camĂ­ que els faci acomplir els seus somnis.

A la segona part del llibre, aquest nen Ă©s un jove estudiant de medecina que ha hagut de marxar del poble per estudiar. Enrere deixa la seva mare i el seu millor amic. Ha oblidat tot el que hi havia somiat de petit perĂČ continua conservant el seu estrany poder. A la vida adulta tot Ă©s molt mĂ©s complicat. Es planteja que ha fet i que vol fer amb la seva vida.

Des de petit, roba les ombres de tots aquells amb qui s’encreua: amics, enemics,  amants… I cadascuna d’aquestes ombres li confia un secret. A pesar seu, esbrina aixĂ­ els  somnis, les esperances i les preocupacions d’uns i altres. PerĂČ quĂš pot fer amb aquest  poder estrany? Aviat s’adona que el pot utilitzar per ajudar el seu cercle proper a trobar el camĂ­ de la felicitat… Anys mĂ©s tard, el lladre d’ombres esdevĂ© un estudiant de medicina. Encara Ă©s capaç d’endevinar el que podria fer feliç aquells que l’envolten, com la Sophie, que anhela ser estimada, o el Lluc, que vol canviar la seva vida. AconseguirĂ  ajudar-los a viure els seus somnis mĂ©s que no pas a somiar la seva vida? I ell? Sap on l’espera la seva felicitat?

Una novel·la de molt fĂ cil lectura, gairebĂ© un conte, un llibre d’iniciaciĂł que parla del descobriment de la vida i de les segones oportunitats. El fet que el nostre protagonista no tingui un nom fa mĂ©s fĂ cil que ens identifiquem amb ell en molts moments de la lectura. L’autor crea un mĂłn de fantasia que absorbeix, amb una narraciĂł que et mantĂ© atrapat i amb el somriure a la boca des de la primera fins a l’Ășltima pĂ gina.

Marc Levy va nĂ©ixer a Boulogne-Billancourt (França) el 16 d’octubre del 1961. A 18 anys es va fer socorrista de la Creu Roja on va treballar al llarg de 6 anys fins que va decidir marxar als Estats Units. Es va establir a San Francisco on va crear una empresa d’imatge digital (Rambow Images). Nou anys mĂ©s tard torna a Paris i crea amb uns amics, un despatx d’arquitectura (Eurythmic Cloiselec). A 39 anys escriu un llibre per al seu fill, i la seva carrera d’escriptor comença.

La seva primera novel·la “I si fos veritat” (2000) és un dels llibres mĂ©s venuts a França i Mark Waters (de la factoria de Steven Spielberg) la va portar al cinema.

També és autor dels segĂŒents tĂ­tols publicats en catalĂ : “Totes les coses que no ens vam dir” (2008), “El primer dia” (2009), “La primera nit” (2009) i “La quĂ­mica secreta de les trobades” (2011).

Títol original: Le voleur d’ombres
Autor: Marc Levy
TraducciĂł al catalĂ : NĂșria Petit FontserĂ©
Editorial: Columna
Data de publicaciĂł: Febrer 2013
PĂ gines: 240

Leave a Reply