– Voltar per la Literatura – ELLA EN LA OTRA ORILLA de Mitsuyo Kakuta (🐌🐌🐌🐌) – 2018.06.15 (temp. 17/18 – llibre nº 040)

ELLA EN LA OTRA ORILLA de Mitsuyo Kakuta – (temp. 17/18 – llibre nº 040)

Per Imma Barba

Una novel·la japonesa contemporània que m’ha donat una visió de la societat actual i particularment de les dificultats amb què s’enfronta Sayoko, una dona que vol treballar després d’un període inactiu dedicat a la seva filla que ara té tres anys. Dificultats no gaire diferents a les que trobem a la nostra societat.

Sakoyo és mestressa de casa i té cura de la seva filla a la qual porta al parc cada matí. Ella té trenta-cinc anys i té problemes de comunicació amb la resta de mares que troba en els parcs. La seva filla Akari, segueix les seves passes, i juga sempre sola. La seva decisió de tornar a treballar i portar la nena a una guarderia no té el vistiplau del seu marit ni de la seva sogra, que prenen amb ella una actitud de reprovació passiva.

Comença a treballar per Aoi, una dona universitària de la seva mateixa edat i esperit lliure que té una agència de viatges i un negoci de servei de neteja en domicilis, Platinum Planet. Les dues connecten de seguida, i s’inicia una amistat que permetrà a Sayako perdre la seva por i començar a sentir-se segura de si mateixa.

Aoi no sempre ha estat la persona que sembla ser, ja que d’adolescent va patir bulling, fet que va obligar al trasllat de la família i al canvi d’institut.

Dues personalitats oposades i la força de l’amistat.

Una novel·la on vivim el present de les protagonistes, Sayoko i Aoi i alhora utilitza flashbacks per explicar l’adolescència d’Aoi, els problemes derivats del bulling, la necessitat de trobar el seu lloc i l’amistat que va fer amb Nanako, una noia amb una família peculiar.

Estructurada de manera que un dels personatges, Sayoko, evoluciona linealment al llarg de la novel·la reafirmant-se en la necessitat de donar un tomb a la seva avorrida vida. L’altre personatge, Aoi, s’acaba convertint per a la seva amiga en la figura que va ser per a ella Nanako.

Una visió del paper de la dona dins la societat japonesa, les seves limitacions i les seves obligacions i, també els seus tabús. Els problemes de conciliació de la vida laboral i familiar en un món que prima la uniformitat envers la individualitat. I una nova forma de masclisme, el passiu, que amb la seva inacció provoca en la protagonista més incertesa i sentiment de culpa que si fos qüestionada obertament.

ELLA EN LA OTRA ORILLA és un llibre molt recomanable, que he llegit amb molta facilitat, per la seva prosa àgil i senzilla i la seva perfecta descripció dels personatges, els seus sentiments i les seves pors.

Mitsuyo Kakuta va néixer a Yokohama (Japó) el 1967 i és autora de més de cinquanta novel·les, llibres de contes i assaigs. Guanyadora de més de tretze premis literaris, un dels quals, el Naoki Prize 2015 li va ser atorgat per aquest llibre. La mateixa autora va presentar aquesta novel·la, en Barcelona, en el XXII Saló del Manga en 2016.

Les seves obres acostumen a estar protagonitzades per dones en conflicte amb la societat japonesa i les seves estrictes normes. Actualment, viu a Tòquio.

Títol original: Taigan no kanojo
Autora: Mitsuyo Kakuta
Traducció al castellà: Yoko Ogihara i Fernando Cordobés
Editorial: Galaxia Gutenberg
Data publicació: Octubre 2016
Pàgines: 224

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.