– Voltar per la Literatura – ELLA EN LA OTRA ORILLA de Mitsuyo Kakuta (馃悓馃悓馃悓馃悓) – 2018.06.15 (temp. 17/18 – llibre n潞 040)

ELLA EN LA OTRA ORILLA de Mitsuyo Kakuta –聽(temp. 17/18 – llibre n潞 040)

Per Imma Barba

Una novel路la japonesa contempor脿nia que m’ha donat una visi贸 de la societat actual i particularment de les dificultats amb qu猫 s’enfronta Sayoko, una dona que vol treballar despr茅s d’un per铆ode inactiu dedicat a la seva filla que ara t茅 tres anys. Dificultats no gaire diferents a les que trobem a la nostra societat.

Sakoyo 茅s mestressa de casa i t茅 cura de la seva filla a la qual porta al parc cada mat铆. Ella t茅 trenta-cinc anys i t茅 problemes de comunicaci贸 amb la resta de mares que troba en els parcs. La seva filla Akari, segueix les seves passes, i juga sempre sola. La seva decisi贸 de tornar a treballar i portar la nena a una guarderia no t茅 el vistiplau del seu marit ni de la seva sogra, que prenen amb ella una actitud de reprovaci贸 passiva.

Comen莽a a treballar per Aoi, una dona universit脿ria de la seva mateixa edat i esperit lliure que t茅 una ag猫ncia de viatges i un negoci de servei de neteja en domicilis, Platinum Planet. Les dues connecten de seguida, i s’inicia una amistat que permetr脿 a Sayako perdre la seva por i comen莽ar a sentir-se segura de si mateixa.

Aoi no sempre ha estat la persona que sembla ser, ja que d’adolescent va patir bulling, fet que va obligar al trasllat de la fam铆lia i al canvi d鈥檌nstitut.

Dues personalitats oposades i la for莽a de l鈥檃mistat.

Una novel路la on vivim el present de les protagonistes, Sayoko i Aoi i alhora utilitza flashbacks per explicar l’adolesc猫ncia d’Aoi, els problemes derivats del bulling, la necessitat de trobar el seu lloc i l’amistat que va fer amb Nanako, una noia amb una fam铆lia peculiar.

Estructurada de manera que un dels personatges, Sayoko, evoluciona linealment al llarg de la novel路la reafirmant-se en la necessitat de donar un tomb a la seva avorrida vida. L’altre personatge, Aoi, s’acaba convertint per a la seva amiga en la figura que va ser per a ella Nanako.

Una visi贸 del paper de la dona dins la societat japonesa, les seves limitacions i les seves obligacions i, tamb茅 els seus tab煤s. Els problemes de conciliaci贸 de la vida laboral i familiar en un m贸n que prima la uniformitat envers la individualitat. I una nova forma de masclisme, el passiu, que amb la seva inacci贸 provoca en la protagonista m茅s incertesa i sentiment de culpa que si fos q眉estionada obertament.

ELLA EN LA OTRA ORILLA 茅s un llibre molt recomanable, que he llegit amb molta facilitat, per la seva prosa 脿gil i senzilla i la seva perfecta descripci贸 dels personatges, els seus sentiments i les seves pors.

Mitsuyo聽Kakuta聽va n茅ixer a Yokohama (Jap贸) el 1967 i 茅s autora de m茅s de cinquanta novel路les, llibres de contes i assaigs. Guanyadora de m茅s de tretze premis literaris, un dels quals, el Naoki聽Prize聽2015 li va ser atorgat per aquest llibre. La mateixa autora va presentar aquesta聽novel路la, en Barcelona, en el XXII Sal贸 del Manga en 2016.

Les seves obres acostumen a estar protagonitzades per dones en conflicte amb la societat japonesa i les seves estrictes normes. Actualment, viu a聽T貌quio.

T铆tol original: Taigan no kanojo
Autora: Mitsuyo Kakuta
Traducci贸 al castell脿: Yoko Ogihara i Fernando Cordob茅s
Editorial: Galaxia Gutenberg
Data publicaci贸: Octubre 2016
P脿gines: 224

Deixa un comentari