– Concert – MARIZA (馃悓馃悓馃悓)聽– VI Festival Jardins de Pedralbes聽– 2018.06.13 (temp. 17/18 – espectacle聽 n潞 313)

MARIZA –聽Festival Jardins de Pedralbes聽(temp. 17/18 – espectacle n潞 313)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

L’edici贸 passada del Festival Jardins de Pedralbes, no v脿rem poder assistir a cap dels concerts previstos, malgrat que pr猫viament fins i tot hav铆em cobert la Roda de premsa on es presentaven. No va poder ser perqu猫 va coincidir plenament amb el nostre viatge al nord d’Europa.

Ahir dimecres per tant, era la primera vegada que trepitj脿vem el recinte del Festival Jardins de Pedralbes, que enguany celebra la seva sisena edici贸. I ho f猫iem gaireb茅 dues hores abans de l’inici del concert per tal de gaudir de l’ambient.

En un entorn realment m脿gic, amb uns jardins perfectament il路luminats, Concert聽Studio, ha programat un festival amb una acurada atenci贸 en tots els detalls, des de la rebuda a l’entrada on una hostessa s’ofereix sense demanar-li pas a fer-nos una fotografia de record…

…聽fins聽a una abundant i fins i tot sofisticada oferta gastron貌mica, on participen sis restaurants de la ciutat; cal destacar el gran nombre de persones que formen part de l’organitzaci贸 i que es desviuen per fer que la teva visita sigui el m茅s agradable possible.

Malauradament ens vam perdre per motius d’agenda, el concert que va oferir聽Miguel聽Poveda聽el passat 8 de juny i que ens聽hauria agradat molt haver viscut en directe.

Som fidels seguidors del Fado portugu猫s i hem assistit a molts concerts d’aquest g猫nere a casa nostre i tamb茅 a Portugal i molt especialment als que ens ha ofert la nostra admirada聽Dulce聽Pontes, que hem seguit gaireb茅 des de l’inici de la seva carrera.

Ahir,聽MARIZA聽ens va oferir un concert on presentava el seu nou disc, anomenat com ella, “Mariza”, al mateix temps que va interpretar nombrosos temes de la seva discografia.

MARIZA, aquella 鈥渘ena de Mo莽ambic鈥, criada al popular barri de Mouraria a Lisboa, va saber prendre les regnes de la seva cultura musical i es va convertir en una artista universal obrint-se al m贸n, per貌 sense perdre la consci猫ncia de la seva identitat portuguesa.

MARIZA聽茅s el nom art铆stic de聽Marisa聽dos聽Reis Nunes聽(Mo莽ambic, 1973), cantant de fado, la qual 茅s considerada per molts com una de les artistes portugueses m茅s internacionals de tots els temps. Al llarg de la seva traject貌ria,聽Mariza ha estat nominada a alguns dels premis m茅s importants del m贸n.

En menys de dotze anys,聽Mariza聽va passar de ser un fenomen local, amb un petit cercle d’admiradors lisboetes, a ser una de les m茅s aplaudides聽estrelles聽del circuit mundial de la m煤sica.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Va publicar el seu primer 脿lbum en 2001, “Fado en mim”, mostrant una jove cantant amb una forta personalitat art铆stica. En aquest 脿lbum cantava peces del repertori d’Am脿lia Rodrigues donant-li ja, el seu toc personal.

En 2007 va ser una de les protagonistes de la pel路l铆cula Fados, de聽Carlos聽Saura i ha participat en diversos documentals sobre la hist貌ria del fado tant per a la BBC com per a la televisi贸 portuguesa.

El seu repertori, encara que estigui fermament ancorat en el Fado cl脿ssic i contemporani, inclou tamb茅 temes “cap-verdians” i temes cl脿ssics del blues.

El disc que va presentar ahir, i que inicialment s’havia d’anomenar “Amor”, despr茅s “Fado bailado”, per acabar amb “Mariza“, va partir de la idea de cantar les peces que ella escoltava de nena a les tavernes del seu barri: “Trigueirinha”, “脡聽mentira”, “Fado聽errado”. Ella les interpreta al seu aire, i ha incorporat, per primera vegada, un tema compost per ella anomenat “Ora莽ao”.

Ahir, va ser un bon concert que va durar聽quasi聽dues hores, on聽Mariza聽va estar acompanyada dels cinc m煤sics que habitualment l’acompanyen.

Malgrat tot, creiem que aquest g猫nere demana a crits un recinte molt m茅s petit i encara que la sonoritat de Jardins de Pedralbes era molt bona, nosaltres situats a l’煤ltima fila de platea lateral, la v脿rem trobar molt lluny nostre i gaireb茅 no apreci脿vem el seu rostre; no estaria de聽m茅s聽col路locar una pantalla per apropar les imatges m茅s importants a les fileres m茅s llunyanes, com de fet ja es fa habitualment en recintes d’un gran aforament.

Ens agradaria molt poder assistir al Concert de Les Estrelles de Broadway, del聽pr貌xim聽26 de juny. Intentarem encabir-ho en la nostra massa聽atape茂da聽agenda cultural.

Deixa un comentari