– Concert – MARIZA (🐌🐌🐌) – VI Festival Jardins de Pedralbes – 2018.06.13 (temp. 17/18 – espectacle  nÂș 313)

MARIZA – Festival Jardins de Pedralbes (temp. 17/18 – espectacle nÂș 313)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn

L’ediciĂł passada del Festival Jardins de Pedralbes, no vĂ rem poder assistir a cap dels concerts previstos, malgrat que prĂšviament fins i tot havĂ­em cobert la Roda de premsa on es presentaven. No va poder ser perquĂš va coincidir plenament amb el nostre viatge al nord d’Europa.

Ahir dimecres per tant, era la primera vegada que trepitjĂ vem el recinte del Festival Jardins de Pedralbes, que enguany celebra la seva sisena ediciĂł. I ho fĂšiem gairebĂ© dues hores abans de l’inici del concert per tal de gaudir de l’ambient.

En un entorn realment mĂ gic, amb uns jardins perfectament il·luminats, Concert Studio, ha programat un festival amb una acurada atenciĂł en tots els detalls, des de la rebuda a l’entrada on una hostessa s’ofereix sense demanar-li pas a fer-nos una fotografia de record…

… fins a una abundant i fins i tot sofisticada oferta gastronĂČmica, on participen sis restaurants de la ciutat; cal destacar el gran nombre de persones que formen part de l’organitzaciĂł i que es desviuen per fer que la teva visita sigui el mĂ©s agradable possible.

Malauradament ens vam perdre per motius d’agenda, el concert que va oferir Miguel Poveda el passat 8 de juny i que ens hauria agradat molt haver viscut en directe.

Som fidels seguidors del Fado portuguĂšs i hem assistit a molts concerts d’aquest gĂšnere a casa nostre i tambĂ© a Portugal i molt especialment als que ens ha ofert la nostra admirada Dulce Pontes, que hem seguit gairebĂ© des de l’inici de la seva carrera.

Ahir, MARIZA ens va oferir un concert on presentava el seu nou disc, anomenat com ella, “Mariza”, al mateix temps que va interpretar nombrosos temes de la seva discografia.

MARIZA, aquella “nena de Moçambic”, criada al popular barri de Mouraria a Lisboa, va saber prendre les regnes de la seva cultura musical i es va convertir en una artista universal obrint-se al mĂłn, perĂČ sense perdre la consciĂšncia de la seva identitat portuguesa.

MARIZA és el nom artĂ­stic de Marisa dos Reis Nunes (Moçambic, 1973), cantant de fado, la qual Ă©s considerada per molts com una de les artistes portugueses mĂ©s internacionals de tots els temps. Al llarg de la seva trajectĂČria, Mariza ha estat nominada a alguns dels premis mĂ©s importants del mĂłn.

En menys de dotze anys, Mariza va passar de ser un fenomen local, amb un petit cercle d’admiradors lisboetes, a ser una de les mĂ©s aplaudides estrelles del circuit mundial de la mĂșsica.

This slideshow requires JavaScript.

Va publicar el seu primer Ă lbum en 2001, “Fado en mim”, mostrant una jove cantant amb una forta personalitat artĂ­stica. En aquest Ă lbum cantava peces del repertori d’AmĂ lia Rodrigues donant-li ja, el seu toc personal.

En 2007 va ser una de les protagonistes de la pel·lĂ­cula Fados, de Carlos Saura i ha participat en diversos documentals sobre la histĂČria del fado tant per a la BBC com per a la televisiĂł portuguesa.

El seu repertori, encara que estigui fermament ancorat en el Fado clĂ ssic i contemporani, inclou tambĂ© temes “cap-verdians” i temes clĂ ssics del blues.

El disc que va presentar ahir, i que inicialment s’havia d’anomenar “Amor”, desprĂ©s “Fado bailado”, per acabar amb “Mariza“, va partir de la idea de cantar les peces que ella escoltava de nena a les tavernes del seu barri: “Trigueirinha”, “É mentira”, “Fado errado”. Ella les interpreta al seu aire, i ha incorporat, per primera vegada, un tema compost per ella anomenat “Oraçao”.

Ahir, va ser un bon concert que va durar quasi dues hores, on Mariza va estar acompanyada dels cinc mĂșsics que habitualment l’acompanyen.

Malgrat tot, creiem que aquest gĂšnere demana a crits un recinte molt mĂ©s petit i encara que la sonoritat de Jardins de Pedralbes era molt bona, nosaltres situats a l’Ășltima fila de platea lateral, la vĂ rem trobar molt lluny nostre i gairebĂ© no apreciĂ vem el seu rostre; no estaria de mĂ©s col·locar una pantalla per apropar les imatges mĂ©s importants a les fileres mĂ©s llunyanes, com de fet ja es fa habitualment en recintes d’un gran aforament.

Ens agradaria molt poder assistir al Concert de Les Estrelles de Broadway, del prĂČxim 26 de juny. Intentarem encabir-ho en la nostra massa atapeĂŻda agenda cultural.

Leave a Reply