– Concert – MARIZA (ūüźĆūüźĆūüźĆ)¬†– VI Festival Jardins de Pedralbes¬†– 2018.06.13 (temp. 17/18 – espectacle n¬ļ 313)

MARIZA –¬†Festival Jardins de Pedralbes¬†(temp. 17/18 – espectacle n¬ļ 313)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc√®niques –¬†

Per Imma Barba & Miquel Gascón

L’edici√≥ passada del Festival Jardins de Pedralbes, no v√†rem poder assistir a cap dels concerts previstos, malgrat que pr√®viament fins i tot hav√≠em cobert la Roda de premsa on es presentaven. No va poder ser perqu√® va coincidir plenament amb el nostre viatge al nord d’Europa.

Ahir dimecres per tant, era la primera vegada que trepitj√†vem el recinte del Festival Jardins de Pedralbes, que enguany celebra la seva sisena edici√≥. I ho f√®iem gaireb√© dues hores abans de l’inici del concert per tal de gaudir de l’ambient.

En un entorn realment m√†gic, amb uns jardins perfectament il¬∑luminats, Concert¬†Studio, ha programat un festival amb una acurada atenci√≥ en tots els detalls, des de la rebuda a l’entrada on una hostessa s’ofereix sense demanar-li pas a fer-nos una fotografia de record…

…¬†fins¬†a una abundant i fins i tot sofisticada oferta gastron√≤mica, on participen sis restaurants de la ciutat; cal destacar el gran nombre de persones que formen part de l’organitzaci√≥ i que es desviuen per fer que la teva visita sigui el m√©s agradable possible.

Malauradament ens vam perdre per motius d’agenda, el concert que va oferir¬†Miguel¬†Poveda¬†el passat 8 de juny i que ens¬†hauria agradat molt haver viscut en directe.

Som fidels seguidors del Fado portugu√®s i hem assistit a molts concerts d’aquest g√®nere a casa nostre i tamb√© a Portugal i molt especialment als que ens ha ofert la nostra admirada¬†Dulce¬†Pontes, que hem seguit gaireb√© des de l’inici de la seva carrera.

Ahir,¬†MARIZA¬†ens va oferir un concert on presentava el seu nou disc, anomenat com ella, “Mariza”, al mateix temps que va interpretar nombrosos temes de la seva discografia.

MARIZA, aquella ‚Äúnena de Mo√ßambic‚ÄĚ, criada al popular barri de Mouraria a Lisboa, va saber prendre les regnes de la seva cultura musical i es va convertir en una artista universal obrint-se al m√≥n, per√≤ sense perdre la consci√®ncia de la seva identitat portuguesa.

MARIZA és el nom artístic de Marisa dos Reis Nunes (Moçambic, 1973), cantant de fado, la qual és considerada per molts com una de les artistes portugueses més internacionals de tots els temps. Al llarg de la seva trajectòria, Mariza ha estat nominada a alguns dels premis més importants del món.

En menys de dotze anys,¬†Mariza¬†va passar de ser un fenomen local, amb un petit cercle d’admiradors lisboetes, a ser una de les m√©s aplaudides¬†estrelles¬†del circuit mundial de la m√ļsica.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Va publicar el seu primer √†lbum en 2001, “Fado en mim”, mostrant una jove cantant amb una forta personalitat art√≠stica. En aquest √†lbum cantava peces del repertori d’Am√†lia Rodrigues donant-li ja, el seu toc personal.

En 2007 va ser una de les protagonistes de la pel·lícula Fados, de Carlos Saura i ha participat en diversos documentals sobre la història del fado tant per a la BBC com per a la televisió portuguesa.

El seu repertori, encara que estigui fermament ancorat en el Fado cl√†ssic i contemporani, inclou tamb√© temes “cap-verdians” i temes cl√†ssics del blues.

El disc que va presentar ahir, i que inicialment s’havia d’anomenar “Amor”, despr√©s “Fado bailado”, per acabar amb “Mariza“, va partir de la idea de cantar les peces que ella escoltava de nena a les tavernes del seu barri: “Trigueirinha”, “√Ȭ†mentira”, “Fado¬†errado”. Ella les interpreta al seu aire, i ha incorporat, per primera vegada, un tema compost per ella anomenat “Ora√ßao”.

Ahir, va ser un bon concert que va durar¬†quasi¬†dues hores, on¬†Mariza¬†va estar acompanyada dels cinc m√ļsics que habitualment l’acompanyen.

Malgrat tot, creiem que aquest g√®nere demana a crits un recinte molt m√©s petit i encara que la sonoritat de Jardins de Pedralbes era molt bona, nosaltres situats a l’√ļltima fila de platea lateral, la v√†rem trobar molt lluny nostre i gaireb√© no apreci√†vem el seu rostre; no estaria de¬†m√©s¬†col¬∑locar una pantalla per apropar les imatges m√©s importants a les fileres m√©s llunyanes, com de fet ja es fa habitualment en recintes d’un gran aforament.

Ens agradaria molt poder assistir al Concert de Les Estrelles de Broadway, del¬†pr√≤xim¬†26 de juny. Intentarem encabir-ho en la nostra massa¬†atape√Įda¬†agenda cultural.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.