– Roda de premsa –  LORCA QUE TE QUIERO LORCA – Hotel Internacional (Sala Muntaner) – 2018.06.12 (temp. 17/18 – RdP 090)

Roda de premsa – LORCA QUE TE QUIERO LORCA – (temp. 17/18 – RdP nº 90)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Ahir dimarts, dues RdP seguides. La primera convocatòria era a l’Hotel Internacional on normalment fa les presentacions dels seus espectacles la Sala Muntaner; un espai lluminós amb impagables vistes de la Rambla de Barcelona, enfront mateix del Gran Teatre del Liceu.

En aquest espai es va presentar LORCA QUE TE QUIERO LORCA, una producció de Teatre VisceralTeatritx, formacions que actualment desenvolupen la seva tasca artística a l’illa de Mallorca. Aquesta és una proposta escènica que vol mostrar com la poesia de Lorca pot canviar a les persones i com setanta anys després de la mort del geni encara patim situacions de repressió per raons ideològiques.

Una proposta amb dramatúrgia, direcció i interpretació de Pedro Victory i Josuè Guasch, que a la RdP ens expliquen que és un treball que van iniciar fa 3 anys i que per tant no ha estat creada a remolc dels esdeveniments polítics del “procés” a Catalunya; la realitat política del nostre país, amb presos polítics injustament empresonats, ha volgut encavalcar-se amb la seva idea del que volia transmetre l’espectacle.

Però han deixat també clar que la raó principal de l’espectacle, neix de la necessitat de parlar de l’obra de Federico Garcia Lorca.

…No sabrán los que lo asesinaron que lo estaban sembrando, que echaría raíces, que seguiría cantando y floreciendo en todas partes, y en todos los idiomas, cada vez más sonoro, cada vez más viviente…” Pablo Neruda

Volen parlar sobretot de la part onírica de la seva obra i per això han teixit una dramatúrgia per arropar-la i donar-li forma, fent un paral·lelisme entre Lorca i un pres que ha estat engarjolat per defensar els drets polítics. Creuen que el Teatre ha de contribuir a fer que l’espectador faci una reflexió sobre l’actualitat.

L’obra ens situa dins de la presó on un activista ha estat detingut per participar en una manifestació que va acabar amb aldarulls i un guàrdia civil va perdre un ull. Pere espera el judici a la presó i encara que té coartada, la guàrdia civil ho pressiona i maltracta. Aquesta situació li provoca una depressió que no el deixa ni menjar. És per això que li assignen un psicòleg per revertir la seva situació.

El psicòleg resulta ser un apassionat de la poesia i en concret de Lorca. La casualitat fa que la poesia Lorquiana sigui una eina per treure al pacient de la depressió i finalment es crea un paral·lelisme entre el pres i el propi Lorca. La relació amb la guàrdia civil, la denúncia al règim i al sistema, la traïció de la seva germana, la tortura i …

Malgrat que el personatge de Lorca no és un personatge que surti a l’obra, aquest sempre està present. Els seus escrits i poemes fan avançar l’acció de tal manera que es converteixen en situacions del pres, en els seus somnis o en les seves pors.

This slideshow requires JavaScript.

La música de guitarra espanyola, les imatges, els personatges amb màscara i la il·luminació ens transportaran directament a l’imaginari lorquià.

L’estrena serà avui 13 de juny a la Sala Muntaner i es podrà veure fins a l’1 de juliol.

Us deixo com de costum l’àudio del que es va dir a la RdP ….

Leave a Reply