– Roda de premsa – MORPHEO 115 – Tantarantana Teatre – 2018.06.11 (temp. 17/18 – RdP 089)

Roda de premsa – MORPHEO 115 – (temp. 17/18 – RdP nº 89)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Ahir dilluns al matí vaig poder assistir a la RdP de presentació de MORPHEO 115, la nova proposta escènica que es presentarà a la Sala Baixos22 del Tantarantana Teatre, a partir de aquest dijous 14 de juny.

Es tracta d’una producció del Teatre KADDISH i la companyia Kolmanskop, que nosaltres vàrem conèixer el desembre del 2016, precisament amb la proposta del mateix nom … KOLMANSKOP, que es va poder veure a l’Àtic22.

El Teatre KADDISH està situat al Prat del Llobregat i nosaltres no coneixíem ni la seva existència, malgrat que es va fundar l’any 1975 i per tant porta més de 40 anys treballant en el món de les Arts Escèniques. Haurem de resoldre aviat aquest desconeixement i visitar el Teatre per veure alguna de les seves propostes.

Ferran Murillo (codirector artístic del Tantarantana) – Intèrprets: Laura Tamayo – Guillem Gefaell – Mónica Hernàndez – Josep Carreras (espai escènic)

MORPHEO 115 és el nou espectacle de la companyia Kolmanskop, que habitualment treballa en aquest Teatre; un nou projecte i per tant un nou “somni” creat en un moment en què la política té una gran importància en la vida del nostre país. És per això que han volgut parlar de la identitat, però ja no de la visió com a persona, sinó com a col·lectivitat.

Creuen que la paraula “somni” ha estat pervertida, perquè els somnis que acostumem a tenir a les nits mentre dormim, acostumen a ser malsons, on es barregen aspectes quotidians amb un garbuix de situacions inconnexes i fins i tot angoixants. En canvi, el capitalisme ens ha intentat vendre els “somnis” com allò necessari per arribar a ser feliços, manipulant els nostres desitjos naturals.

Han plantejat la proposta escènica en el moment de la caiguda del mur de Berlín en l’Europa del final dels anys 90, on per exemple James Bond lluitava contra els russos, que llavors era l’enemic. Volen parlar de la manipulació dels “somnis” a través de les imatges cinematogràfiques i també a través dels fàrmacs. Per això han creat un personatge imaginari, en Robert Polson.

L’any 1988 la Cia va matar els pares de Robert Polsøn en un tiroteig a Munich. Després d’aquest fet terrible, Robert Polsøn es converteix en un conillet d’índies de l’experiment més innovador, el projecte MORPHEO: una manipulació dels somnis a partir d’imatges i fàrmacs, de pel·lícules i drogues. Lexperiment acabarà aterrant a les mans d’un publicista que tocarà el cel de l’èxit per acabar caient al pou de la pèrdua d’identitat.

Durant la guerra freda els experiments secrets del servei d’intel·ligència americà per lluitar contra el comunisme van ser nombrosos: alteració del comportament, creació de cèl·lules adormides, adoctrinament subliminar i un llarg etcètera. La realitat va superar tant la ficció que en molts casos els caps de les esmentades investigacions eren contractats per estudis cinematogràfics per elaborar guions de pel·lícules d’acció i d’espies, molt de moda en aquella època.

Després de la caiguda del mur de Berlín, s’han començat a veure les urpes del “somni americà” per acabar convertint-se en un malson pels ciutadans.  Sembla que algú ens manipula els desitjos, els impulsos més essencials. Davant de les injustícies més evidents, els habitants del primer món vivim immersos en un bombardeig d’imatges que ens deixen narcotitzats.

En els espectacles de la companyia Kolmanskop, l’estètica visual té una gran importància i és per això que han comptat amb un espai escènic molt poètic amb una escenografia molt elaborada, dissenyada per Josep Carreras, que juga amb telons que es belluguen en tots sentits i on es projecten imatges, per crear un somni que passa per espais diferents, fins a arribar al somni més profund.

La proposta es podrà veure del 14 al 29 de juny a la sala Baixos22 del Teatre Tantarantana.

Us deixo com de costum l’àudio de la Roda de premsa …

Deixa un comentari