– Roda de premsa – JOSEFINA LA GALLINA, PUSO UN HUEVO EN LA COCINA – Sala Atrium – 2018.06.08 (temp. 17/18 – RdP 088)

Roda de premsa – JOSEFINA LA GALLINA, PUSO UN HUEVO EN LA COCINA – (temp. 17/18 – RdP nº 88)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Ahir al matí una nova RdP per presentar un cicle de dues obres protagonitzat per la coneguda companyia mexicana Vaca 35 Teatro en Grupo, que tornen novament a Barcelona (diuen que ja la consideren com la seva segona llar) … i concretament a la Sala Atrium, coincidint amb el seu dècim aniversari.

En realitat, únicament la primera obra d’aquest cicle està signada per aquesta companyia, es tracta de JOSEFINA LA GALLINA, PUSO UN HUEVO EN LA COCINA, que es podrà veure en aquesta sala durant 3 setmanes... i més tard l’espectacle ASATIA del “Colectivo Berenjena”  que amb aquesta proposta van ser els guanyadors del “Primer suport a la investigació i creació col·lectiva teatral de grups joves” amb la beca “LA VAQUITA” que Vaca 35 va concedir l’any 2017.

Tot i que el repertori conegut de Vaca 35 Teatro en Grupo és reduït, en el seu haver compta amb nombroses distincions i reconeixements dels seus projectes que ja han traspassat fronteres tenint l’oportunitat de mostrar el seu talent per més de mig món (Amèrica Central, Sud-amèrica, Europa i Àsia).

Nosaltres els coneixem per alguns dels seus emblemàtics espectacles, com aquell “CUANDO TODOS PENSABAN QUE HABIAMOS DESAPARECIDOque vàrem poder veure a Fira Tàrrega del 2015 …. o encara un any abans amb aquell “LO UNICO QUE NECESITA UNA GRAN ACTRIZ, ES UNA GRAN OBRA Y LAS GANAS DE TRIUNFAR” estrenat també a Fira Tàrrega, però que nosaltres el vàrem poder veure a la Sala Atrium el gener del 2014.

Ahir a la Sala Atrium, Patricia Mendoza ens va presentar a Damián Cervantes (director del Grup Vaca 35), a José Rafael Flores (actor d’aquest monòleg “gallinaci”) i a Diana Magallón (directora d’aquesta proposta escènica).

Damián Cervantes amb aquesta nova proposta ha volgut donar pas a altres membres de la companyia, a fer-se càrrec de la direcció i també a responsabilitzar a actors del grup teatral de la creació i dramatúrgia de l’espectacle; ell creu que pot ser més útil pel Grup, en la figura d’assessorament, perquè creu que no és bo que una mateixa persona es faci càrrec de totes les creacions, a fi de no repetir-se i caure en la monotonia.

“Les va a sonar raro lo que les voy a decir, pero soy una gallina

Aquesta serà la primera frase que escoltarem en JOSEFINA LA GALLINA, PUSO UN HUEVO EN LA COCINA, un treball unipersonal, el primer monòleg que Vaca 35 decideix explorar. En aquesta ocasió la companyia pren com a punt de partida un esdeveniment de la infància de l’actor José Rafael Flores. La migració com un concepte detonant i les gallines com a metàfora de les nostres vides.

Es tracta d’una “migració” des de Ciutat Juárez fins a la Ciutat de Mèxic, en el qual s’esbossen rastres de rebuig, maltractament, iniquitat, discriminació, feminicidi, abús i desaparició.

El silencio de la noche cuando la enorme Ciudad de México duerme, y que al mismo tiempo desaparezcas en esa inmensidad.
Un indigente con toda su vida adentro de un carrito metálico de supermercado.
Llorar sentada en le excusado encima de tu propia mierda.
Mirar un punto fijo en la nada y que te asalten las lágrimas.
Un rostro desencajado.
Ser un completo vacío.
Quizás en todo caso, esta sea una investigación sobre el amor y la soledad.

Una metàfora de la consciència de l’ésser humà quan aconsegueix assabentar-se de qui és i decideix assumir-ho. Una gallina que s’accepta com a tal des d’un cos d’home i que narra part de la seva infància, de la seva adolescència marcada pel rebuig, per l’agressió i l’abús, fins que arriba l’últim dia que ho permet.

“Dicen que las gallinas somos bien putas”

La proposta s’estrenarà a la Sala Atrium el dimecres 13 de juny i es podrà veure fins a l’1 de juliol.

Us deixo aquí l’àudio de la Roda de premsa …

Leave a Reply