– Roda de premsa – STRANGE FRUIT – El Maldà – 2018.06.07 (temp. 17/18 – RdP 086)

Roda de premsa – STRANGE FRUIT – (temp. 17/18 – RdP nº 86)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Ahir dijous al matí estàvem convocats a El Maldà, una sala que ha apostat des del seu inici per espectacles musicals de petit format, especialment de nova creació. Aquesta vegada ha estat per presentar STRANGE FRUIT un petit Musical dirigit novament per Xavi Casan.

Nosaltres per sort, hem vist forces propostes dirigides per Xavi Casan, tant dins com fora d’aquesta Sala, però si parlem concretament de El Maldà, recordem últimament BALLA AMB MICLOSE TO LIZA, els dos amb un enorme èxit.

Novament la protagonista de l’espectacle és Virginia Martínez, una veu que vam conèixer a GERMANS DE SANG i que ens va enamorar a CLOSE TO LIZA. Repeteix doncs l’experiència sota la mateixa direcció escènica i dramatúrgia de Casan i direcció musical de Dani Campos, que l’acompanyarà al piano en directe.

STRANGE FRUIT ens proposa una reflexió individual, racial, política i de gènere a través de les cançons que durant dècades han interpretat les dones afroamericanes (un col·lectiu que sempre ha sabut descriure amb precisió l’essència de la seva ànima).

Xavi Casan ens assegura que aquesta vegada la dramatúrgia pren un paper important en l’espectacle, per tal que no sigui simplement un concert i s’apropi molt més a una obra de teatre.

El repertori inclou molts estils: des de gospel, passant pel soul o el blues, fins al teatre musical i al pop-rock. Escoltarem composicions de George Gershwin, Duke Ellington, Jerome Kern, Nina Simone, Otis Reding o Xavier Montsalvatge. Cançons que han estat cantades i versionades per Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Ethel Waters, Shirley Verrett, Eartha Kitt, Lena Horne, Nina Simone, Aretha Franklin o Tina Turner.

STRANGE FRUIT (L’estranya fruita) inclou l’estrena en català de 14 d’aquestes cançons adaptades per Jordi Galceran, Anna Ullibarri, David Pintó i Roser Batalla. També però podrem escoltar 4 cançons més, dues en castellà i dues en anglès.

L’estranya fruita, que dóna nom a l’espectacle, és el títol d’una cançó popularitzada per Billie Holiday. El tema parteix d’un poema escrit l’any 1937 per Abel Meeropol per expressar el seu horror pels linxaments d’afroamericans dels als anys 30 al Sud dels Estats Units.

Virginia Martínez ens comenta que la interpretació d’aquestes cançons, a nivell personal la fa connectar amb les seves arrels, perquè la seva besàvia era una dona negre que va ser abandonada; ella pretén apropar-se a aquesta realitat, a aquest món que parla d’abandonament i també de la repressió; comenta que té moltes ganes de reivindicar i cridar fortament contra les injustícies.

En finalitzar ens va oferir una de les cançons que vaig poder gravar per poder publicar-la en aquesta ressenya.

Per altra banda us deixem l’àudio del que es va dir a la Roda de Premsa, malgrat que la llunyania del lloc on aquesta vegada estaca situat, ha fet que el so no tingui massa qualitat.

L’espectacle es podrà veure a partir del dimecres 13 de juny i fins al 8 de juliol.

Leave a Reply