– Teatre – HUMAN (馃悓馃悓馃悓馃悓+馃悮) – La Vilella – 2018.06.02 (temp. 17/18 – espectacle聽 n潞 287)

HUMAN (temp. 17/18 – espectacle n潞 287)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Dissabte vam anar a La Vilella per tal de veure la nova producci贸 de la companyia Dactilar Teatre,聽HUMAN聽dirigida per聽Ana聽Mirtha聽Sariego聽i amb dramat煤rgia de聽Pepe聽Castejon.

Una proposta que ens parla sobre el frac脿s de la comunicaci贸 i la inefic脿cia de les paraules. Ens parla tamb茅 de la solitud del dramaturg, quan est脿 en plena creaci贸 dels seus relats i de la relaci贸 que arriba a tenir amb els seus personatges.

Dactilar Teatre 茅s un col路lectiu de creadors amb base itinerant entre Barcelona, Londres, Madrid i Buenos Aires. Companyia nascuda en 2011 ha signat treballs com “Wracks” (teatre documental) o “Showman” (cabaret i performance).

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

HUMAN聽茅s el tercer treball de聽Pepe聽Castej贸n聽com a dramaturg i, segons indica a la p脿gina web de la companyia, les seves refer猫ncies dramat煤rgiques per a la construcci贸 de la pe莽a han estat Samuel Beckett, Harold Pinter,聽Federico聽Garc铆a聽Lorca聽(hem detectat frases que ens recorda a聽Yerma), David聽Harrower, Martin聽Crimp, Anton Chejov, Caryl Churchill i Pascal聽Rambert.

Un escriptor cansat es refugia entre papers, ampolles buides i penombres en un apartament atrotinat. El seu amic, un actor que pateix insomni, guarda un secret que no pot esperar m茅s temps a ser confessat. Una dona tancada en un espai buit i sense mem貌ria reclama respostes i llibertat. Tres personatges i alguns m茅s es troben durant una nit durant la qual les fronteres de la realitat i la ficci贸 es fonen i els secrets adquireixen cos propi.

Un espl猫ndid i sorprenent espai esc猫nic, amb les cadires disposades al voltant de la sala i dos espais perfectament delimitats. D’una banda, una granja, una parella que viuen de la terra i de l’aigua que els hi proporciona el riu. A l’altra banda del riu, un home. Gelosia. Una baralla. Una mort.

D’altra banda un apartament on tot 茅s desordre i les ampolles buides ocupen tot l’espai. Llibres, molts llibres. Un escriptor, en plena crisi de creaci贸, est脿 tancat en solitud, no vol parlar amb ning煤, ni tan sols amb el seu amic, un actor mediocre que no pot dormir perqu猫 guarda un secret que hi ha de confessar. Oblida el seu passat despr茅s d鈥檜na escriptura ca貌tica i desordenada i un a茂llament social que augmenta a cada dia que passa.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Els personatges dels seus llibres habiten el seu cap, i lluiten per revelar secrets amagats. J煤lia, un personatge de ficci贸 que ha com猫s un crim, no accepta el c脿stig que l’autor del text, del qual forma part, li ha imposat. Les fronteres entre realitat i ficci贸 desapareixen.

Human parla de la frustraci贸 que acompanya els canvis, abruptes o quotidians, de la crisi de creativitat, del frac脿s de la comunicaci贸, del frac脿s de les paraules.

Human 茅s la hist貌ria dels que tenim secrets a confessar, per貌 preferim parlar amb ells entre murmuris, a altes hores de la matinada.

Una espl猫ndida posada en escena i magnifiques interpretacions de Cinta Ballb茅, Jorge Velasco, i molt especialment de聽Joel Minguet, que聽ens ha tornat a emocionar gaireb茅 com l’煤ltima vegada que el v脿rem veure treballar a聽LORCA聽al Off聽del聽Romea.

Molt, molt i molt recomanable.

Autor: Pepe Castej贸n
Direcci贸: Ana Mirtha Sariego
Int猫rprets: Cintia Ballb茅, Joel Minguet , Jorge Velasco
Ajudant de producci贸: Aina Juanet \ Espai esc猫nic: Jordi Rovira i Ana Mirtha Sariego \ Escenografia: Jordi Rovira \ So: Ross Flight \ Comunicaci贸: 聽Helena Gr脿cia \ Fotografia: Ana Zaragoza \ V铆deo: Guillem Manzanares \聽 Ajudant de direcci贸: Nicol谩s Greco
Idioma: castell脿
Durada: 75 minuts

Deixa un comentari