– Teatre – SIS PERSONATGES – HOMENATGE A TOMÁS GINER (🐌🐌🐌🐌🐌) – Teatre Lliure – Espai Lliure – 2018.06.02 (temp. 17/18 – espectacle  nÂș 286)

SIS PERSONATGES – HOMENATGE A TOMÁS GINER (temp. 17/18 – espectacle nÂș 286)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn

NOSaltres, Mostra de Teatre Inclusiu, Ă©s un projecte del Teatre Lliure nascut amb la intenciĂł de mostrar al pĂșblic una part de la societat que s’ha volgut amagar, utilitzant el teatre com a mitjĂ  per donar veu als que habitualment romanen invisibles.

Dins d’aquesta Mostra s’han programat 4 espectacles teatrals : “TRANS (MÉS ENLLÀ)“, “CINEMA“, “HISTÒRIES D’ISTANBUL, A CONTRAPEU” i aquest “SIS PERSONATGES-HOMENATGE A TOMÁS GINER“, tot seguint els quatre eixos vertebrals proposats: persones amb diversitat sexual i afectiva, persones amb diversitat funcional, persones refugiades i persones sense sostre.

SIS PERSONATGES-HOMENATGE A TOMÁS GINER és la histĂČria d’una persona sense llar amb una personalitat Ășnica. Una persona que va captivar tothom.

El text, escrit per Joan Yago, sorgeix d’un procĂ©s de creaciĂł col·lectiva en quĂš han participat els cinc protagonistes d’Arrels, en un procĂ©s que ha durat mĂ©s d’un any, i que ha sorgit desprĂ©s de nombroses reunions, entrevistes i exercicis d’improvisaciĂł teatral; podeu veure el procĂ©s de creaciĂł en aquesta web  www.sispersonatgesblog.wordpress.com

Amb l’aparença d’un documental, l’obra estĂ  dirigida per Juan Carlos Martel Bayod  i conduĂŻda magistralment per l’actor Marc RodrĂ­guez. TĂ© com a protagonista a una persona absent, Tom Giner, tambĂ© conegut com a TomasĂ­n o Tom “l’americĂ ”, al que coneixem a travĂ©s dels testimonis de persones que van compartir vivĂšncies amb ell. La vida, els retalls de vida, de vegades increĂŻbles, no acabes de saber mai quĂš Ă©s realitat i que Ă©s ficciĂł, d’un home que va viure i morir al carrer.

This slideshow requires JavaScript.

Tom Giner era una persona, real ? fictĂ­cia ?, que, abandonada en nĂ©ixer va viure fins als 16 anys en un orfenat a la provĂ­ncia de Madrid. Actor frustrat, no va aconseguir el seu paper en l’obra de “Sis personatges en cerca d’autor” de Pirandello, que dirigia Ricard Salvat al Romea, per desavinences amb el director al qual no va voler escoltar. Aquest episodi de la seva vida ens ho explica la Carme Sansa en una entrevista gravada.

Tomås Giner va malviure als carrers del Raval i la Ribera, a partir del moment en quÚ es van trencar els seus somnis.

JesĂșs Marco, Enric Molina, Valerio N’Dongo, MartĂ­ Ruiz Carreras i Hans Üdo Braendle sĂłn persones que viuen o han viscut al carrer i sĂłn o han estat usuaris de la fundació Arrels (www.arrelsfundacio.org).

La veritat d’aquests NO actors estĂ  present a escena, sense tĂšcnica i no acostumats a ser vistos, mostren una sinceritat que ens aclapara, tot i que sabem que estan seguint un guiĂł. SĂłn persones que viuen o han viscut en l’espai pĂșblic, que nosaltres ens hem acostumat a no veure, i que la nostra mirada ha situat com un element mĂ©s dins el paisatge urbĂ .

Els testimoniatges de JesĂșs, Enric, Valerio, MartĂ­ i Hans Üdo dibuixen a un personatge de pel·lĂ­cula i alhora perfilen un retrat de gairebĂ© tres dĂšcades de Barcelona. Des dels anys que van seguir a la mort del dictador, on van aparĂšixer personatges com Nazario i Ocaña, als anys que van precedir les OlimpĂ­ades del 92, Cobi inclĂČs, amb la renovaciĂł urbanĂ­stica que va suposar i l’enderrocament de mĂ©s de 500 edificis del barri del Raval.

This slideshow requires JavaScript.

També donen testimoni, en gravació, Jaume Sisa i Javier Mariscal, que van coincidir amb Tomàs Giner, les nits boges de la Barcelona preolímpica.

Segons comenta Juan Carlos Martel, en el programa de mĂ  ha estat realment fascinant aprendre que, surti el que surti, no dependrĂ  d’una persona nomĂ©s sinĂł de tot un equip i, en especial, dels actors. Un equip d’actors que va anar variant en els primers dies S. no va tornar als assajos per problemes amb l’alcohol; un brot esquizofrĂšnic va apartar L. del projecte. La realitat arracona d’un cop la fantasia pirandelliana de fer teatre. Teatre amb majĂșscules, d’aquell transformador.

Un procés de creació on finalment els cinc actors han explicat el relat que volien, el seu, el nostre i el de Pirandello. Testimonis imaginats, inventats o veritables.

Una proposta que nosaltres considerem una autĂšntica joia, un regal, amb un muntatge realment magnĂ­fic i un magnĂ­fic treball videogrĂ fic de Joan Rodon. Una proposta que aconsegueix apropar a les nostres consciĂšncies el mĂłn de les persones que anomenem genĂšricament “els sense sostre”. Una barreja d’humor i serietat, de realitat i ficciĂł, que ens ha agradat molt i que hem aplaudit amb ganes.

Sempre hem pensat que una de les grans funcions del teatre era fer de mirall. Mirall d’una societat.

Idea i direcciĂł: Juan Carlos Martel Bayod
Text: Joan Yago
Amb: JesĂșs Marco, Enric Molina, Valerio N’Dongo, Marc RodrĂ­guez, MartĂ­ Ruiz Carreras i Hans Üdo Braendle
Amb la col.laboraciĂł: Javier Mariscal, Carme Sansa, Jaume Sisa i la veu en off de LluĂ­s Pasqual.
Espai escÚnic i vestuari:  Xesca Salvà \  Il·luminació: Marc Lleixà \ So: Lucas Ariel Vallejos \ Vídeo: Joan Rodon \ Ajudanta de direcció: Georgina Oliva \ Assessorament i entrenament actoral: Alicia G. Reyero \ CoordinacióArrels Fundació: Juan Lemus
Idioma: catalĂ , castellĂ  i angles
Durada: 1h 15’

4 thoughts on “– Teatre – SIS PERSONATGES – HOMENATGE A TOMÁS GINER (🐌🐌🐌🐌🐌) – Teatre Lliure – Espai Lliure – 2018.06.02 (temp. 17/18 – espectacle  nÂș 286)

 1. Imma C.

  Quin espectacle tan humĂ , tan real, el teatre com a mirall dÂŽ una societat.
  Organitzar-se mentalment per passar un dia rera un altre al carrer.Com resistir.
  I la vida és molt fràgil, els sense sostre també podem ser nosaltres.
  Ens va arribar a lÂŽĂ nima.
  El tema en qĂŒestiĂł i lÂŽestructura de lÂŽobra conduĂŻda per lÂŽactor Marc RodrĂ­guez la fan imperdible.
  GrĂ cies LLIURE pel cicle NOSaltres. Mostra de Teatre Inclusiu.
  I també a la Fundació Arrels per tota la feina que van fent.

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Un espectacle que en principi nosaltres no havĂ­em escollit, dins del nostre abonament i per sort quan faltaven pocs dies per l’estrena vĂ rem decidir veure’l. Segurament per aixĂČ ens va sorprendre tant la seva humanitat i la seva “veritat”.

   Com a tu, ens va arribar a tocar l’Ă nima.

   Respon
  1. Miquel Gascon

   Bon dia Montse

   No en tenim ni idea; no vaig poder assistir a la Roda de premsa on s’acostuma a explicar si desprĂ©s l’espectacle girarĂ  i per tant no tenim informaciĂł al respecte.

   El que et recomanaria Ă©s que enviessis un correu electrĂČnic a la segĂŒent adreça direccio@teatrelliure.com

   Estic segur que et contestaran rĂ pidament.

   Una abraçada

   Respon

Leave a Reply