– Teatre – MEM脪RIA DE LES OBLIDADES (馃悓馃悓馃悓馃悓) – Sala Versus Gl貌ries – 2018.05.30 (temp. 17/18 – espectacle聽 n潞 282)

MEM脪RIA DE LES OBLIDADES (temp. 17/18 – espec. n潞 282)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

L鈥檃ny 2016 i com a cloenda als actes de commemoraci贸 de la mort del President Llu铆s Companys, a Tarragona es va dur a terme la dramatitzaci贸 teatral de l鈥檕bra 鈥MEM脪RIA DE LES OBLIDADES. Hist貌ries de la pres贸 de les Oblates, de l鈥檃utora Tecla Martorell, amb la rapsoda Josepa 鈥楲卯la鈥 Urbano i la m煤sica de Conrad Set贸.

Ara podem veure aquesta proposta, al renovat Versus Gl貌ries. Basada en les dades reals sobre la vida de quatre dones empresonades pel r猫gim franquista al convent de les Oblates de Tarragona, habilitat com a pres贸 l鈥檃ny 1938, l鈥檃ctriu Rosa Andreu, acompanyada a l鈥檃cordi贸 per Ferran Barrios, es posa en la pell de les quatre dones empresonades i de l鈥櫭簄ica dona afusellada i que encara romanen a la fossa comuna de la ciutat.

Un cop acabada la Guerra civil espanyola, el r猫gim franquista inicia una etapa de repressi贸 entre els considerats contraris.聽Milers de persones marxaran a l鈥檈xili mentre que altres patiran el control, la humiliaci贸, judicis sense cap mena de garantia, deportacions, empresonaments i morts.

MEM脪RIA DE LES OBLIDADES amb text i dramat煤rgia de Tecla Martorell est脿 dirigida per Joan Pascual i magn铆ficament interpretada per Rosa Andreu que ens ha fet emocionar amb els seus canvis de registre i la seva capacitat de transmetre els sentiments de desesperaci贸, r脿bia o incredulitat que van sentir aquelles dones injustament represaliades. La m煤sica est脿 creada per a l鈥檈spectacle i interpretada per Ferran Barrios.

Maria Grau Mondet, Ana P茅rez G贸mez “l’Annita”, Dolores D铆az Vale, Teodora Prieto o Elisa Cardona, s贸n 5 dones enterrades en una fossa comuna, dones an貌nimes, “desaparegudes”, dones que van patir empresonament entre 1941 i 1942 al convent de les Oblates de Tarragona i que mai van saber de qu猫 les acusaven o qui les havia denunciat.

鈥淣om茅s s鈥檃pr猫n de la hist貌ria quan es coneix鈥

Cal con猫ixer el passat per entendre el present i en la mida del possible prevenir el futur…. i 茅s que desgraciadament el que v脿rem veure ahir al Versus Gl貌ries, ens recorda massa l’actual situaci贸 pol铆tica a Catalunya, provocada per les actuacions feixistes dels partits “autodenominats”聽constitucionales, empresonant l铆ders pol铆tics democr脿ticament escollits.

A partir d’hist貌ries an貌nimes Tecla Martorell ha creat aquestes quatre hist貌ries d’unes dones condemnades a morir, un intent de descobrir que sentien, que pensaven, quines eren les seves pors. La pe莽a fa una refer猫ncia a l’煤nica presa afusellada, una jove tarragonina tot i que, per respecte als descendents encara vius, l’autora ha refusat a ficcionar-la i tan sols l’esmenta.

El text s’ha basat en la documentaci贸 recuperada pel F貌rum de Tarragona per la Mem貌ria de Tarragona.

Una recuperaci贸 d鈥檜n passat, encara que sigui en format teatral, que malauradament s鈥檈st脿 convertint en present en molts llocs del nostre m贸n. En paraules de la mateixa int猫rpret 脡s dura per貌 necess脿ria. Han passat 79 anys i som all脿 mateix.

A la mort del dictador, el pa铆s inverteix molts esfor莽os en fer el tr脿nsit a la democr脿cia en pau i oblida el patiment de moltes persones que oblidades a les fosses comunes. Fam铆lies senceres van invertir temps i diners intentant trobar els cossos dels seus familiars per dignificar-los, sense 猫xit.

Darrerament entitats i associacions han recollit aquestes demandes i s鈥檋an fet ress貌 d鈥檃questa necessitat, que a la vegada pret茅n aixecar la pols d鈥檜n cap铆tol de la nostra hist貌ria. Amagar, oblidar o distorsionar el passat no 茅s un bon solatge per aixecar-hi el futur. Nom茅s s鈥檃pr猫n de la hist貌ria quan es coneix.

La聽hist貌ria聽d’unes dones soles, que allunyades de les seves聽fam铆lies, “desaparegudes” a ulls de tots, van haver de suportar unes condicions carcer脿ries inhumanes que聽les聽va dur a la malaltia i la mort. Cal recordar, per evitar que es torni a repetir la hist貌ria.

Una posada en escena minimalista on l’actriu juga amb algunes peces de vestuari per diferenciar a les diferents protagonistes. Una interpretaci贸 magnifica que com hem dit ens ha fet emocionar. Una proposta que paga la pena veure encara que la semblan莽a a la nostra realitat actual fa que se’ns posi la pell de gallina.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Text original i dramat煤rgia: Tecla Martorell
Direcci贸 Art铆stica: Joan Pascual
Int猫rpret: Rosa Andreu
M煤sica original i int猫rpret: Ferran Barrios
Cap t猫cnic: 脌lex Manr铆quez \ Producci贸: Casino Prado \ Fotograf铆a: Andr茅s Noguero
Idioma: catal脿 –聽Durada: 65 minuts

Deixa un comentari