– Voltar per la Literatura – DIECIOCHO MESES Y UN DIA de Paz CastellĂł (🐌🐌🐌🐌) – 2018.05.28 (temp. 17/18 – llibre nÂș 036)

DIECIOCHO MESES Y UN DIA de Paz CastellĂł – (temp. 17/18 – llibre nÂș 036)

Per Imma Barba

Aquest és el segon llibre que llegeixo d’aquesta autora desprĂ©s de “Mi nombre escrito en la puerta de un vĂĄter”, llibre que em va sorprendre i agradar.

DIECIOCHO MESES Y UN DÍA parla de la violĂšncia de gĂšnere, explicada a travĂ©s de la protagonista de la novel·la, Sabina Lamer. L’autora ens convida a reflexionar en la manera en quĂš aquesta violĂšncia afecta mĂ©s persones, el que podrĂ­em anomenar vĂ­ctimes col·laterals de qualsevol agressiĂł. VĂ­ctimes que no sĂłn reconegudes ni pel sistema judicial ni per la societat.

TambĂ© planteja el deficient funcionament del sistema judicial desbordat davant d’aquests fets.

Dieciocho meses y un dĂ­a Ă©s el temps que Sabina Lamer, una famosa pintora establerta a Peñíscola, porta tancada en l’Ă tic on viu. Sofreix d’una greu  agorafĂČbia fruit de l’estrĂšs posttraumĂ tic que va desenvolupar desprĂ©s de ser l’Ășnica testimoni de l’assassinat de la seva millor amiga, en ple carrer, a les mans del seu exmarit. Espera el judici que l’hi ha de condemnar i pensa que aleshores podrĂ  superar la seva angoixa i tornar a pintar, perĂČ el presumpte assassĂ­ queda en llibertat. A partir d’aquest moment, l’obsessiva i recurrent idea de Sabina, Ă©s la de fer justĂ­cia, desemparada com se sent pel sistema judicial, buscant la forma de venjar la mort de la seva amiga, amb la dificultat afegida de no poder sortir de casa.

Narrada en tercera persona, amb una prosa senzilla, Ă©s una novel·la inquietant, que no claustrofĂČbica, tot i que la vivim dins de les quatre parets de l’Ă tic. L’entrada i sortida de la resta de personatges dona el respir necessari a la narraciĂł. Sabina Ă©s incapaç de travessar el llindar de la porta del seu pis des d’on contempla el mar i els carrers del centre histĂČric de Peñiscola i que l’autora ens descriu de tal manera, que podem sentir l’olor del mar.

Sentim el dolor i la impotĂšncia de Sabina i el seu desig de fer justĂ­cia. Sentim la seva desesperaciĂł i la vivim en primera persona. I sentim amb ella l’angoixa d’estar tancada entre quatre parets.

Una novel·la entre el drama i el thriller amb un ritme creixent i un final sorprenent, imprevisible, que m’ha deixat absolutament descol·locada. Paz CastellĂł ha escrit una novel·la complexa i valenta, amb un doble argument, el de la violĂšncia de gĂšnere i el de les fĂČbies, que condicionen la vida de qui ho pateixen.

Una novel·la que m’ha agradat molt.

Paz CastellĂł va nĂ©ixer a Novelda (Alacant) l’agost del 1970 i ha viscut quasi sempre a la ciutat d’Alacant. Llicenciada en dret, ha treballat en el sector de la comunicaciĂł, perĂČ la seva passiĂł per la literatura l’ha convertit en un referent de les lletres alacantines.

Autora de la novel·la “La muerte del 9” (2013) que parla de la sordidesa amagada en el mĂłn del futbol i de “Mi nombre escrito en la puerta de un vĂĄter” (2017) que parla de la Ă©tica en el mĂłn editorial.

TĂ­tol: Dieciocho meses y un dia
Autora: Paz CastellĂł
Idioma: castellĂ 
Editorial: Umbriel
Data de publicaciĂł: Febrer 2018
PĂ gines: 288

Leave a Reply