– Voltar per la Literatura – DIECIOCHO MESES Y UN DIA de Paz Castell贸 (馃悓馃悓馃悓馃悓) – 2018.05.28 (temp. 17/18 – llibre n潞 036)

DIECIOCHO MESES Y UN DIA de Paz Castell贸 –聽(temp. 17/18 – llibre n潞 036)

Per Imma Barba

Aquest聽茅s聽el segon llibre que llegeixo d’aquesta autora聽despr茅s聽de 鈥Mi nombre escrito en la puerta de un v谩ter鈥, llibre que em va sorprendre i agradar.

DIECIOCHO MESES Y UN D脥A聽parla de la viol猫ncia de g猫nere, explicada a trav茅s de la protagonista de la novel路la, Sabina聽Lamer. L’autora ens convida a reflexionar en la manera en qu猫 aquesta viol猫ncia afecta m茅s persones, el que podr铆em anomenar v铆ctimes col路laterals de qualsevol agressi贸. V铆ctimes que no s贸n reconegudes ni pel sistema judicial ni per la societat.

Tamb茅 planteja el deficient funcionament del sistema judicial desbordat davant d鈥檃quests fets.

Dieciocho meses y un d铆a 茅s el temps que Sabina聽Lamer, una famosa pintora establerta a聽Pe帽铆scola, porta tancada en l’脿tic on viu. Sofreix d’una greu聽 agoraf貌bia fruit de l’estr猫s聽posttraum脿tic聽que va desenvolupar despr茅s de ser l’煤nica testimoni de l’assassinat de la seva millor amiga, en ple carrer, a les mans del seu exmarit. Espera el judici que l’hi ha de condemnar i pensa que aleshores podr脿 superar la seva angoixa i tornar a pintar, per貌 el presumpte assass铆 queda en llibertat. A partir d’aquest moment, l’obsessiva i recurrent idea de Sabina, 茅s la de fer just铆cia, desemparada com se sent pel sistema judicial, buscant la forma de venjar la mort de la seva amiga, amb la dificultat afegida de no poder sortir de casa.

Narrada en tercera persona, amb una prosa senzilla, 茅s una novel路la inquietant, que no claustrof貌bica, tot i que la vivim dins de les quatre parets de l’脿tic. L’entrada i sortida de la resta de personatges dona el respir necessari a la narraci贸. Sabina 茅s incapa莽 de travessar el llindar de la porta del seu pis des聽d’on聽contempla el mar i els carrers del centre hist貌ric de聽Pe帽iscola聽i que l’autora ens descriu de tal manera, que podem sentir l’olor del mar.

Sentim el dolor i la impot猫ncia de Sabina i el seu desig de fer just铆cia. Sentim la seva desesperaci贸 i la vivim en primera persona. I sentim amb ella l’angoixa d’estar tancada entre quatre parets.

Una novel路la entre el drama i el thriller amb un ritme creixent i un final sorprenent, imprevisible, que m’ha deixat absolutament descol路locada.聽Paz聽Castell贸 ha escrit una novel路la complexa i valenta, amb un doble argument, el de la viol猫ncia de g猫nere i el de les f貌bies, que condicionen la vida de qui ho pateixen.

Una聽novel路la聽que m’ha agradat molt.

Paz聽Castell贸 va n茅ixer a Novelda (Alacant) l’agost del 1970 i ha viscut quasi sempre a la ciutat d’Alacant. Llicenciada en dret, ha treballat en el sector de la comunicaci贸, per貌 la seva passi贸 per la literatura l’ha convertit en un referent de les lletres alacantines.

Autora de la novel路la “La聽muerte聽del 9” (2013) que parla de la sordidesa amagada en el m贸n del futbol i de “Mi nombre escrito en la puerta de un v谩ter” (2017) que parla de聽la 茅tica聽en el m贸n editorial.

T铆tol: Dieciocho meses y un dia
Autora: Paz Castell贸
Idioma: castell脿
Editorial: Umbriel
Data de publicaci贸: Febrer 2018
P脿gines: 288

Leave a Reply